Τραμπ: Το πρώτο σχόλιο για τον Ναβάλνι, χωρίς καμία αναφορά στον Πούτιν

Διαβάζεται σε 5'
Ντόναλντ Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ AP

Ο Ντόναλντ Τραμπ, με έναν συλλογισμό που δύσκολα μπορεί κανείς να παρακολουθήσει, συνδέει το θάνατο του Ναβάλνι με τα δικά του πολιτικά αδιέξοδα, μετά την κριτική της Χέιλι

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε με καθυστέρηση τον – κατά τις ρωσικές αρχές – αιφνίδιο θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, τρεις ημέρες αφότου ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης βρέθηκε νεκρός σε μία από τις σωφρονιστικές αποικίες της Ρωσίας.

Ωστόσο, ο Τραμπ δεν θέλησε να συμμεριστεί -ή έστω να αναγνωρίσει- τη διεθνή οργή και το αίτημα για εξηγήσεις για τον θάνατο του νούμερο ένα αντιφρονούντα του Κρεμλίνου, απέναντι στον Βλαντίμιρ Πούτιν.

“Ο ξαφνικός θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι με έκανε να συνειδητοποιήσω όλο και περισσότερο τι συμβαίνει στη χώρα μας”, έγραψε ο Τραμπ στο κοινωνικό δίκτυο Truth σύμφωνα με τον Guardian. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και πιθανός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για τον Λευκό Οίκο πρόσθεσε: “Είναι μια αργή, σταθερή εξέλιξη, με στραβούς, ριζοσπάστες αριστερούς πολιτικούς, εισαγγελείς και δικαστές να μας οδηγούν σε ένα μονοπάτι προς την καταστροφή”.

Η δήλωση του Τραμπ, η οποία μετέτρεψε ένα σοβαρό παγκόσμιο πολιτικό ζήτημα σε εργαλείο για την ατζέντα του, έρχεται μία ημέρα αφότου η Νίκι Χέιλι -η μοναδική εναπομείνασα αντίπαλός του στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία- τον επέκρινε επειδή απέφυγε να σχολιάσει ουσιαστικά τον θάνατο του Ναβάλνι.

“Είτε παίρνει το μέρος του Πούτιν και πιστεύει ότι είναι ωραίο που ο Πούτιν σκότωσε έναν από τους πολιτικούς του αντιπάλους – είτε απλά δεν πιστεύει ότι είναι τόσο μεγάλη υπόθεση”, δήλωσε η Χέιλι την Κυριακή στην εκπομπή This Week του ABC News. “Οποιοδήποτε από τα δύο είναι ανησυχητικό. Οποιοδήποτε από αυτά είναι πρόβλημα”.

Λίγα λεπτά πριν από την ανάρτησή του στο Truth Social για τον Ναβάλνι τη Δευτέρα, η Χέιλι εμφανίστηκε στο Fox News και δήλωσε ξανά: “Είναι εκπληκτικό για μένα το πόσο αδύναμος εμφανίζεται [ο Τραμπ] όταν πρόκειται για τον Πούτιν”.

“Ακόμα δεν έχει πει τίποτα για τον θάνατο του Ναβάλνι, τον οποίο – ο Πούτιν τον δολοφόνησε”, είπε η Χέιλι.

 

Η Χέιλι, η οποία διετέλεσε πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τραμπ, καταδίκασε μαζί με άλλους πολιτικούς των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Τζο Μπάιντεν, τον Πούτιν για τον θάνατο του Ναβάλνι.

Η χήρα του Ναβάλνι, Γιούλια Ναβάλναγια, κατηγόρησε τη Δευτέρα τον Πούτιν ότι σκότωσε τον σύζυγό της. Κατηγόρησε επίσης τις ρωσικές αρχές ότι έκρυψαν τη σορό του και ότι περίμεναν να εξαφανιστούν από το σώμα του τα ίχνη του νευροπαραλυτικού παράγοντα νόβιτσοκ.

“Σας καλώ να σταθείτε δίπλα μου”, δήλωσε η Ναβάλναγια σε σχόλια που απευθύνονταν γενικά στους Ρώσους. “Σας ζητώ να μοιραστείτε την οργή μαζί μου – οργή, θυμό, μίσος προς εκείνους που τόλμησαν να σκοτώσουν το μέλλον μας”.

Όμως ο Τραμπ, ο οποίος έχει συχνά επαινέσει τον Πούτιν κατά τη διάρκεια της θητείας του στον Λευκό Οίκο, επέλεξε σε μεγάλο βαθμό να παραμείνει σιωπηλός σχετικά με τον θάνατο του Ναβάλνι.

Η κριτική της Χέιλι στην προσέγγιση του Τραμπ για τον θάνατο του Ναβάλνι έρχεται ενώ ο πρώην πρόεδρος προηγείται με 30 ποσοστιαίες μονάδες στις δημοσκοπήσεις ενόψει των επικείμενων προκριματικών προεδρικών εκλογών των Ρεπουμπλικανών στη Νότια Καρολίνα, όπου κάποτε ήταν κυβερνήτης.

Σε μια πρόσφατη προεκλογική συγκέντρωση στην εν λόγω πολιτεία, ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι είπε σε έναν Ευρωπαίο αρχηγό κράτους ενώ βρισκόταν στο Οβάλ Γραφείο ότι αν η χώρα του ξένου ηγέτη δεν εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς το ΝΑΤΟ, τότε η Ρωσία μπορεί να “κάνει ό,τι διάολο θέλει” όσον αφορά τον Τραμπ.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής των ΗΠΑ Λίντσεϊ Γκράχαμ από τη Νότια Καρολίνα δήλωσε την Κυριακή ότι υποστηρίζει την έκκληση του Τραμπ για δίκαιη συνεισφορά στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. “Θέλω να έχουμε ένα σύστημα όπου αν δεν πληρώνεις, σε πετάνε έξω”, είπε. Στη συνέχεια βέβαια ο Γκράχαμ πρόσθεσε: “Όχι, δεν προσκαλώ τη Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία”, όπως έκανε πριν από σχεδόν δύο χρόνια.

Στη δήλωσή του για τον Ναβάλνι, ο Τραμπ προσδιόρισε μόνο τις προσωπικές του πολιτικές προτεραιότητες και ζητήματα, αναφερόμενος στη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού και στα ψέματά του ότι έχασε τις εκλογές του 2020 από τον Μπάιντεν λόγω εκλογικής απάτης.

Αναφέρθηκε επίσης σε “άδικες δικαστικές αποφάσεις”, καθώς αντιμετωπίζει περισσότερες από 90 εκκρεμείς ποινικές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και για υπονόμευση των εκλογών που έχασε από τον Μπάιντεν. Ο Τραμπ επιπλέον ψάχνει να δει πώς θα πληρώσει αστικές δικαστικές αποφάσεις που ξεπερνούν το μισό δισεκατομμύριο δολάρια, αφού η δικαιοσύνη τον έκρινε επιχειρηματία – απατεώνα και υπεύθυνο για σεξουαλική κακοποίηση και δυσφήμιση της αρθρογράφου του περιοδικού Ε, Τζιν Κάρολ.

“ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΕΘΝΟΣ ΣΕ ΠΑΡΑΚΜΗΣΗ, ΕΝΑ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟ ΕΘΝΟΣ!” έγραψε στην ανάρτησή του για τον Ναβάλνι.

Παρά την απροθυμία του να ασχοληθεί με τον Ναβάλνι, οι δημοσκοπήσεις αυτή τη στιγμή δείχνουν ότι ο Τραμπ απολαμβάνει ένα μικρό πλεονέκτημα στο αμερικανικό εκλογικό σώμα έναντι του Μπάιντεν.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα