Τράπεζα της Αγγλίας: Έβδομη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων στο 2,25%

Τράπεζα της Αγγλίας: Έβδομη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων στο 2,25%
Τράπεζα της Αγγλίας AP Photo/Alastair Grant, File

Η ύφεση δεν τρομάζει τους Βρετανούς που συνεχίζουν την επιθετική νομισματική τους πολιτική με νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσεις.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 2,25% (από 1,75%) την Πέμπτη, σε έβδομη διαδοχική αύξηση και μία ακόμη προσπάθεια να περιορίσει τον πληθωρισμό παρά την ύφεση.

Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε ελαφρώς τον Αύγουστο, το 9,9% σε ετήσια βάση παρέμεινε πολύ πάνω από τον στόχο της τράπεζας (για 2%). Η ενέργεια και τα τρόφιμα έχουν σημειώσει τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών, αλλά ο βασικός πληθωρισμός, που αφαιρεί αυτά τα στοιχεία, εξακολουθεί να είναι στο 6,3% σε ετήσια βάση.

Αυτή είναι η έβδομη συνεχόμενη άνοδος της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία ανέβασε τα επιτόκια σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά το 2008.

Σε ανακοίνωσή της, η τράπεζα στάθηκε στην αστάθεια στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου, αλλά είπε ότι οι ανακοινώσεις για ανώτατο όριο στους λογαριασμούς ενέργειας θα περιορίσουν περαιτέρω αυξήσεις στον πληθωρισμό τιμών καταναλωτή.

Σύμφωνα με το CNBC, πέντε μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής ψήφισαν υπέρ της αύξησης κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ τρία ψήφισαν υπέρ μιας υψηλότερης ποσοστιαίας μονάδας από τις 0,75 που περίμεναν πολλοί. Ένα μέλος ψήφισε για άνοδο 0,25 ποσοστιαίων μονάδων.

Η απόφαση της τράπεζας έρχεται με φόντο την ολοένα και πιο αδύναμη βρετανική λίρα , τις προβλέψεις για ύφεση, την ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση και ένα πρόγραμμα νέων οικονομικών πολιτικών που πρόκειται να εισαγάγει η νέα πρωθυπουργός Λιζ Τρους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα