Τρία αρχαία αγαλματίδια βρέθηκαν εγκαταλειμμένα σε κέντρο καταγραφής προσφύγων στη Σλοβενία

Τρία αρχαία αγαλματίδια βρέθηκαν εγκαταλειμμένα σε κέντρο καταγραφής προσφύγων στη Σλοβενία

Αρχαία αγαλματίδια από τη Μεσοποταμία εντοπίστηκαν εγκαταλειμμένα σε ένα κέντρο καταγραφής μεταναστών στη Σλοβενία, σύμφωνα με την αστυνομία

Τρία αγαλματίδια από τη Μεσοποταμία, ηλικίας πολλών χιλιάδων ετών, βρέθηκαν εγκαταλειμμένα σε ένα κέντρο καταγραφής μεταναστών στη Σλοβενία, όπως έγινε γνωστό σήμερα από τις αστυνομικές αρχές της χώρας.

Τα αλαβάστρινα αγαλματίδια είχαν βρεθεί το φθινόπωρο όμως οι αρχές δεν προέβησαν σε καμία ανακοίνωση νωρίτερα επειδή το τμήμα αρχαιοτήτων του Εθνικού Μουσείου της Σλοβενίας ήθελε πρώτα να τα εξετάσει.

Αφού διαπιστώθηκε ότι ήταν αυθεντικά, σύμφωνα πάντα με τους εμπειρογνώμονες του Μουσείου, η υπόθεση παραπέμφθηκε στην αστυνομία που την αντιμετωπίζει ως λαθρεμπόριο πολιτιστικών αγαθών, διευκρίνισε ένας εκπρόσωπος των αστυνομικών αρχών, ο Μίραν Σαντλ.

Ένας ειδικός του Μουσείου, ο Πέτερ Τουρκ, εκτίμησε ότι τα αγαλματίδια είναι ηλικίας 5.000 ετών και προέρχονται πιθανότατα από κάποιον αρχαίο ναό στη Συρία ή το Ιράκ, όπου άκμασε ο σουμεριακός πολιτισμός. Πιθανολογεί επίσης ότι προέρχονται από κάποια παράνομη ανασκαφή.

Η Unesco είχε καταγγείλει τον περασμένο Σεπτέμβριο τη λεηλασία αρχαιοτήτων "σε βιομηχανική κλίμακα" που διαπράττεται στη Συρία και το Ιράκ. Τα έσοδα από την παράνομη πώληση αρχαίων αντικειμένων προορίζονται κατά κύριο λόγο για τη χρηματοδότηση του τζιχάντ.

Τα αγαλματίδια βρέθηκαν στις 4 Νοεμβρίου σε μια σκηνή, στο κέντρο καταγραφής του Γκρούσκοβιε, στα σύνορα της Σλοβενίας με την Κροατία. Σχεδόν μισό εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν από τη Σλοβενία από τα μέσα Νοεμβρίου με σκοπό να φτάσουν σε χώρες της βόρειας Ευρώπης.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network