Τσαβούσογλου: Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για Χάγη

O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. AP

Ανοιχτό παράθυρο κοινής προσφυγής Ελλάδας και Τουρκίας στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης αφήνει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Άγκυρα συμφωνεί με το πνεύμα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας σε επίπεδο αρχής και στις περισσότερες από τις προβλέψεις της που αντανακλώνται στο διεθνές εθιμικό δίκαιο, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή στο «Βήμα».

Ο ίδιος ερωτηθείς σχετικά αφήνει «παράθυρο» για μια κοινή προσφυγή Ελλάδας-Τουρκίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. «Η επιλογή να αχθούν οι διαφορές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν συζητήθηκε ανοικτά στη συνάντηση του Προέδρου μας με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη στο Λονδίνο, καθώς είναι ένα ζήτημα που αφορά μεταγενέστερο στάδιο. Δεν αναγνωρίζουμε αυτόματα την υποχρεωτική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου και η Ελλάδα έχει διατυπώσει επιφύλαξη επί της δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου για τις θαλάσσιες οριοθετήσεις. Ωστόσο παραμένουμε ανοιχτοί σε όλες τις επιλογές που είναι αποδεκτές για τις δύο πλευρές, αλλά πρέπει να έχουμε μια διαδικασία διαλόγου για να φτάσουμε σε ένα αμοιβαία αποδεκτό αποτέλεσμα», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

ADVERTISING

Δηλώνει επίσης ότι το δικαίωμα των νησιών να έχουν θαλάσσιες ζώνες δεν είναι αυτόματο αλλά υπόκειται σε περιορισμούς με βάση τις ειδικές περιστάσεις και τη νομολογία. Αναφερόμενος στο μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης, υποστήριξε ότι «στην περιοχή μας υπάρχουν περίπλοκα προβλήματα για οποία κάθε μέρος έχει τη δική του ερμηνεία. Από την αρχή η Τουρκία υιοθέτησε πάντοτε μια πολιτική, επιδιώκοντας διάλογο για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων».

Υποστηρίζει ότι «οι εκκλήσεις μας για διάλογο έχουν πέσει σε ώτα μη ακουόντων», προσθέτει πως «η Τουρκία, όπως έπραξε και στο παρελθόν, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην περιοχή αυτή». Τέλος, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπεραμύνεται της πολιτικής της Άγκυρας στο πλαίσιο της Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, ενώ σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό επιρρίπτει την ευθύνη στους Ελληνοκυπρίους.

«Ό,τι κι αν ισχυρίζεται, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επιθυμεί να μοιραστεί την εξουσία και την ευημερία με τους Τουρκοκυπρίους. Αντιθέτως, προτιμά να τους θεωρεί μειονότητα σε ένα ενιαίο κράτος», δηλώνει.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία
SHARE:

24Media Network