Τσεχία: Άρση ασυλίας του εντολοδόχου πρωθυπουργού Μπάμπις ζητά η αστυνομία

Czech billionaire and leader of ANO 2011 political movement Andrej Babis addresses the media after most of the votes were counted in the parliamentary elections in Prague, Czech Republic, Saturday, Oct. 21, 2017. (AP Photo/Petr David Josek)
Czech billionaire and leader of ANO 2011 political movement Andrej Babis addresses the media after most of the votes were counted in the parliamentary elections in Prague, Czech Republic, Saturday, Oct. 21, 2017. (AP Photo/Petr David Josek) AP

Ο Μπάμπις, το κόμμα του οποίου κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου, αρνείται ότι έχει κάνει κάτι παράνομο χαρακτηρίζει πολιτικά υποκινούμενες τις κατηγορίες

Η αστυνομία της Τσεχίας ζήτησε από το κοινοβούλιο της χώρας να άρει την ασυλία του Αντρέι Μπάμπις, το κόμμα του οποίου νίκησε στις βουλευτικές εκλογές, προκειμένου να ασκηθούν ποινικές διώξεις εναντίον του σε μια υπόθεση διαφθοράς με ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο CTK.

Η αστυνομία πιστεύει ότι ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας απέκρυψε το γεγονός ότι είναι ιδιοκτήτης της φάρμας Stork’s Nest και ενός συνεδριακού κέντρου πριν από δέκα χρόνια προκειμένου αυτά να λάβουν χρηματοδότηση ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος ενίσχυσης των μικρών επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν έχει αναθέσει στον Μπάμπις τον σχηματισμό κυβέρνησης, όμως η συγκρότηση συνασπισμού δυσκολεύει μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, καθώς και τα οκτώ κόμματα που έχουν εκλέξει εκπροσώπους στην κάτω βουλή έχουν δηλώσει ότι θα αρνηθούν να συνεργαστούν μαζί του, αν υπάρξει αστυνομική έρευνα.

ADVERTISING

Στόχος του Μπάμπις είναι η κυβέρνηση μειοψηφίας, η οποία μπορεί να διοριστεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, όμως και σε αυτή την περίπτωση είναι πιθανό να μην λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

Το κόμμα του ANO κέρδισε 78 από τις 200 έδρες του κοινοβουλίου και ο μόνος του σύμμαχος προς το παρόν είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα που διαθέτει 15 έδρες.

Αν δεν κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης, ο Μπάμπις θα έχει δύο ακόμη ευκαιρίες να σχηματίσει κυβέρνηση, κάτι που ίσως πάρει μήνες, και στο μεσοδιάστημα η ομάδα του θα βρίσκεται στην κυβέρνηση.

Η κάτω βουλή ψήφισε ήδη από τον Σεπτέμβριο υπέρ της άσκησης ποινικών διώξεων εναντίον του, όμως με την επανεκλογή του ο Μπάμπις κέρδισε και πάλι ασυλία. Τα περισσότερα κόμματα έχουν ανακοινώσει ότι θα ψηφίσουν ξανά υπέρ της άρσης της ασυλίας του, όμως δεν είναι ξεκάθαρο αν θα υπάρξει πλειοψηφία για κάτι τέτοιο.

Στην υπόθεση εμπλέκεται και ο αναπληρωτής πρόεδρος του ANO Γιάροσλαβ Φάλτινεκ, που επίσης αρνείται τις κατηγορίες.

Φωτό: AP Photo/Petr David Josek

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Εκλογές στην Τσεχία: Πρώτος ο λαϊκιστής-ευρωσκεπτικιστής Μπάμπις - Δεύτερη η ακροδεξιά

Αντρέι Μπάμπις: Θα είναι ο "τσέχος Τραμπ" ο επόμενος πρωθυπουργός της Τσεχίας;

SHARE:

24Media Network