Twitter: Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποιεί τον Έλον Μασκ για την ελευθερία της έκφρασης

Twitter: Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποιεί τον Έλον Μασκ για την ελευθερία της έκφρασης
Ο λογαριασμός του Έλον Μασκ στο Twitter AP

Ανήσυχη η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την εξαγορά του Twitter από τον Έλον Μασκ και την υπόσχεση για "περισσότερη ελευθερία" στο Twitter. Τον καλεί να προσαρμοσθεί πλήρως στους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Το κοινωνικό δίκτυο Twitter, που βρίσκεται σε διαδικασία εξαγοράς του από τον επιχειρηματία Έλον Μασκ, «θα πρέπει να προσαρμοσθεί απολύτως στους ευρωπαϊκούς κανόνες», όποιες και αν θα είναι οι κατευθύνσεις του νέου ιδιοκτήτη του αναφορικά με την ελευθερία της έκφρασης, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο AFP ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά Τιερί Μπρετόν.

«Όποιο και αν είναι το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, το Twitter θα πρέπει να προσαρμοσθεί απολύτως στους ευρωπαϊκούς κανόνες», προειδοποίησε ο Τιερί Μπρετόν, αναφερόμενος στον νέο κανονισμό για τις ψηφιακές υπηρεσίες, Digital Services Act (DSA), που συμφωνήθηκε από τους ευρωβουλευτές και τα κράτη μέλη της Ένωσης και θα υποχρεώσει τις μεγάλες πλατφόρμες να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα το παράνομο περιεχόμενο.

«Είτε πρόκειται για online παρενόχληση, για πώληση πλαστών προϊόντων, για παιδική πορνογραφία, για προσκλήσεις σε τρομοκρατικές ενέργειες, το Twitter θα πρέπει να προσαρμοσθεί στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς που δεν υπάρχουν στις Ηνωμένες Πολιτείες», επέμεινε ο επίτροπος, ο οποίος είχε μαζί με την ομόλογό του αρμόδια για τον Ανταγωνισμό Μαργκρέτε Βεστέγκερ την πρωτοβουλία της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Ανησυχία με την υπόσχεση για “περισσότερη ελευθερία”

Ο Έλον Μασκ έχει υποσχεθεί «περισσότερη ελευθερία» στο Twitter, προκαλώντας έντονες συζητήσεις για το μέλλον του δικτύου. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν όρια που τίθενται από τους νόμους.

Η DSA, που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται σε λίγους μήνες, επικαιροποιεί την οδηγία e-commerce, η οποία γεννήθηκε πριν από 20 χρόνια, όταν οι τεχνολογικοί γίγαντες, όπως το Facebook (Meta) ή η Amazon, δεν βρίσκονταν παρά σε αρχικό στάδιο. Στόχος, η απάλειψη των εκτός νόμου ζωνών και των καταχρήσεων στο Internet με την παράλληλη υπεράσπιση των δικαιωμάτων των χρηστών.

Ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός επιβάλλει την υποχρέωση της άμεσης αφαίρεσης κάθε απαγορευμένου περιεχομένου (σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία) μόλις μία πλατφόρμα το αντιληφθεί. Υποχρεώνει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να μπλοκάρουν τους χρήστες που παραβιάζουν κατ’ εξακολούθησιν τον νόμο.

Στην καρδιά της νομοθεσίας, οι νέες υποχρεώσεις που έχουν επιβληθεί στις «πολύ μεγάλες πλατφόρμες», όσες μετρούν «περισσότερα από 45 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανάμεσά τους και το Twitter. Οι πλατφόρμες αυτές οφείλουν να αποτιμήσουν οι ίδιες τους κινδύνους που συνδέονται με την χρήση των υπηρεσιών και να εφαρμόσουν τα κατάλληλα μέσα για την αφαίρεση προβληματικών περιεχομένων. Θα πρέπει να επιβάλουν ενισχυμένη διαφάνεια στα δεδομένα τους και αλγορίθμους σύστασης.

Θα επιθεωρούνται μία φορά ετησίως, με δικά τους έξοδα, από ανεξάρτητους οργανισμούς και θα τεθούν υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα έχει την δυνατότητα επιβολής προστίμων που θα φθάνουν το 6% των ετήσιων πωλήσεων σε περίπτωση επανειλημμένων παραβιάσεων.

“Δεν πρόκειται να επιβάλει το δικό του πλαίσιο στην Ευρώπη”

«Έχουμε πλέον νομοθεσία, η οποία είναι εξαιρετικά σαφής. Θα απαιτηθεί, για να έχουν το δικαίωμα να λειτουργούν στην Ευρώπη, οι πλατφόρμες να προσαρμοσθούν στους κανόνες», δήλωσε ο Τιερί Μπρετόν. «Αν δεν υπήρχε η DSA, θα μπορούσαμε να έχουμε ένα Twitter που θα έκανε πράγματα που θα ήταν αντίθετα με το ευρωπαϊκό γενικό συμφέρον», είπε. Αλλά, «δεν πρόκειται να επιβάλει το δικό του ρυθμιστικό πλαίσιο στην Ευρώπη, στο δικό μας θα πρέπει αυτό να προσαρμοσθεί».

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter, ο Τιερί Μπρετόν υπενθύμισε ότι η DSA ρυθμίζει επίσης τις αποφάσεις αποκλεισμού, ορίζοντας τους όρους και τις δυνατότητες προσφυγής. «Θα έχουμε πολύ σαφείς, πολύ ακριβείς, πολύ δημοκρατικούς, πολύ εύληπτους κανόνες για να αποφασίσουμε τον αποκλεισμό ενός χρήση που μπορεί να αποτελεί αναγκαιότητα… Σε μας, ο απαγόρευση θα είναι φυσικά δυνατή και αναγκαία σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά στο πλαίσιο του δημοκρατικού ελέγχου».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα