Τυφώνας Iota: Ο 13ος που πρόκειται να χτυπήσει φέτος χώρες στον Ατλαντικό

Τυφώνας Iota: Ο 13ος που πρόκειται να χτυπήσει φέτος χώρες στον Ατλαντικό
Την Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2020, η δορυφορική εικόνα δείχνει τον τυφώνα ETA στον Κόλπο του Μεξικού, τον τυφώνα Θήτα, δεξιά, και ένα κύμα προς τα νότια, την τροπική καταιγίδα Iota. AP

Ο τυφώνας Iota είναιο 30ος "επώνυμος" που απειλεί τη Νικαράγουα και την Ονδούρα. Οι επιστήμονες συνδέουν τα καταστροφικά φυσικά φαινόμενα με την κλιματική κρίση.

Ο Iota έγινε ο 13ος τυφώνας της φετινής σεζόν που θα χτυπήσει τον Ατλαντικό, απειλώντας ξανά τη Νικαράγουα και την Ονδούρα που και οι δύο πρόσφατα χτυπήθηκαν από έναν τυφώνα κατηγορίας 4, τον Eta.

Ο Iota κατέχει ήδη ένα ρεκόρ μιας και είναι ο 30ος “επώνυμος” τυφώνας της φετινής σεζόν στον Ατλαντικό. Μια τέτοια δραστηριότητα οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, η οποία σύμφωνα με τους επιστήμονες προκαλεί πιο υγρές, ισχυρότερες και πιο καταστροφικές καταιγίδες ή τυφώνες.

Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ (NHC) δήλωσε ότι ο Iota είχε μέγιστους δυνατούς ανέμους 137 χιλιόμετρα/ ώρα, καθιστώντας τον τυφώνα κατηγορίας 1. Ωστόσο, οι ειδικοί εξήγησαν ότι ο Iota θα ενισχυθεί γρήγορα και αναμένεται να είναι ένας μεγάλος τυφώνας τη στιγμή που θα φτάσει στην Κεντρική Αμερική.

Ήταν κεντραρισμένος περίπου 386km ανατολικά της Isla de Providencia της Κολομβίας και κινήθηκε δυτικά-βορειοδυτικά στα 9,5 χιλιόμετρα / ώρα. Οι μελετητές δήλωσαν ότι αναμένεται να περάσει ή να διασχίσει την Providencia κάποια στιγμή τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου και να προσεγγίσει τη Νικαράγουα και την Ονδούρα το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ προειδοποίησαν ότι η καταιγίδα μπορεί να αυξήσει τη στάθμη του νερού έως και 4 μέτρα στη Νικαράγουα και την Ονδούρα.

Ο τυφώνας απείλεί να προκαλέσει περισσότερο χάος σε μια περιοχή όπου οι άνθρωποι εξακολουθούν να αγωνίζονται να αναστρέψουν τα επακόλουθα του Eta. Αυτός ο τυφώνας κατηγορίας 4, έπληξε πολύ πρόσφατα την Νικαράγουα σκοτώνοντας τουλάχιστον 120 ανθρώπους καθώς οι καταρρακτώδεις βροχές έφεραν πλημμύρες και κατολισθήσεις σε περιοχές της Κεντρικής Αμερικής και του Μεξικού.

Ο Eta ήταν ο 28ος τυφώνας που έλαβε ονομασία την φετινήν σεζόν, ξεπερνώνας το ρεκόρ του 2005. Την Κυριακή η καταιγίδα Θήτα, η 29η, αποδυναμώθηκε στον ανατολικό Ατλαντικό.

Το επίσημο τέλος της σεζόν των τυφώνων είναι η 30η Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον Guardian.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα