Τζασίντα Άρντερν: Η τελευταία της ομιλία ως πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας σε εκδήλωση των Μαορί

Τζασίντα Άρντερν: Η τελευταία της ομιλία ως πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας σε εκδήλωση των Μαορί
Τζασίντα Άρντερν ap

Η Τζασίντα Άρντερν αποχαιρετά τους υποστηρικτές της την τελευταία ημέρα της πρωθυπουργίας της Νέας Ζηλανδίας. Βρέθηκε σε συγκέντρωση των Μαορί φορώντας τον παραδοσιακό μανδύα της φυλής.

Η Τζασίντα Άρντερν αποχαιρέτησε με συγκίνηση τους Νεοζηλανδούς την τελευταία της ημέρα ως πρωθυπουργός της χώρας, μιλώντας για την καλοσύνη και την ενσυναίσθηση που της έδειξαν οι πολίτες, ενώ στη συνέχεια είπε πως είναι έτοιμη να γίνει αδελφή και μητέρα.

Λίγες ημέρες αφότου εξέπληξε τον κόσμο ανακοινώνοντας ότι “δεν έχει πλέον το κουράγιο” να ηγηθεί της χώρας και ότι θα παραιτηθεί, η 42χρονη έφτασε σε μια συγκέντρωση πολιτικών και γερόντων της φυλής των Μαορί στη μικρή πόλη Ρατάνα, βόρεια της πρωτεύουσας Ουέλινγκτον, και αμέσως περιτριγυρίστηκε από υποστηρικτές που ζητούσαν φωτογραφίες μαζί της.

“Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για το μεγαλύτερο προνόμιο της ζωής μου”, είπε η κ. Άρντερν στην ομιλία της στη συγκέντρωση όπως μετέδωσε το Reuters.

Η Άρντεν πρόκειται να παραιτηθεί την Τετάρτη και στη συνέχεια θα αντικατασταθεί από τον νέο ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, Κρις Χίπκινς.

Η κ. Άρντερν, μαζί με τον κ. Χίπκινς και πολιτικούς της αντιπολίτευσης, πραγματοποιούσαν ετήσια επίσκεψη στη Ρατάνα, όπου πραγματοποιείται εβδομαδιαίος εορτασμός για τη γέννηση του προφήτη των Μαορί Ταχουποτίκι Γουάιρμου Ρατάνα.

Φορώντας ένα μαύρο φόρεμα με τους ώμους της καλυμμένους με έναν παραδοσιακό μανδύα των Μαορί, που ονομάζεται korowai, οδήγησε τα μέλη του κόμματός της στους χώρους της κοινότητας ενώ έπαιζε μια μπάντα χάλκινων πνευστών.

Εν μέσω ομιλιών, τραγουδιών και χορών που ακολούθησαν, οι γηραιοί μιλούσαν με χιούμορ και ζεστασιά για την Άρντεν. “Ευχαριστούμε πολύ που μας έμαθες να αγαπάμε γρήγορα”, της είπε ένας από αυτούς.

“Η συνολική εμπειρία μου σε αυτή τη δουλειά για τη Νέα Ζηλανδία και τους Νεοζηλανδούς ήταν μια εμπειρία αγάπης, ενσυναίσθησης και καλοσύνης“, είπε.

Η αριστερή πολιτικός που είχε πρώτα κερδίσει την παγκόσμια προσοχή όταν έφερε το μωρό της σε μια συνεδρίαση των Ηνωμένων Εθνών και όταν φόρεσε χιτζάμπ μετά από μια σφαγή με στόχο τους μουσουλμάνους.

Αν και έγινε στόχος μίσους και διαδικτυακού bullying από ακροδεξιούς εξτρεμιστές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε ότι εγκαταλείπει τη δουλειά της με αγάπη στην καρδιά της.

“Θέλω να ξέρετε ότι φεύγω με μεγαλύτερη αγάπη και στοργή για την Αοτεαρόα Νέα Ζηλανδία και τους ανθρώπους της από ό,τι όταν ξεκίνησα”, είπε.

Προτού κατευθυνθεί προς τον χώρο, η κ. Άρντερν αντιμετώπισε τα μέσα ενημέρωσης για πιθανώς τελευταία φορά ως πρωθυπουργός, χαμογελώντας πλατιά, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει σε πολιτικές ερωτήσεις, λέγοντας ότι αυτές είναι πλέον ευθύνη του διαδόχου της.

“Είμαι έτοιμη να γίνω πολλά πράγματα. Είμαι έτοιμη να γίνω βουλευτής στα πίσω έδρανα. Είμαι έτοιμη να γίνω αδελφή και μητέρα“, είπε.

Ο κ. Χίπκινς, πρώην υπουργός της χώρας για την covid19, ήταν το μόνο πρόσωπο που προτάθηκε για να αναλάβει την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος. Εξελέγη για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο το 2008.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα