Τζο Μπάιντεν: Η πολιτική διαδρομή και το βιογραφικό του 46ου προέδρου των ΗΠΑ

Τζο Μπάιντεν: Η πολιτική διαδρομή και το βιογραφικό του 46ου προέδρου των ΗΠΑ
Ο Τζο Μπάιντεν ως διεκδικητής του χρίσματος των Δημοκρατικών για την προεδρία, με τη σύζυγό του τον Ιανουάριο του 2008 ASSOCIATED PRESS

Από τη δικηγορία στην πολιτική και την πολυετή παρουσία στη Γερουσία. Οι αποτυχημένες προσπάθειες για τον προεδρικό θώκο, η αντιπροεδρία επί Ομπάμα και οι απώλειες, που σημάδεψαν την προσωπική του ζωή.

Νέος πρόεδρος, 46ος στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών γίνεται με κάθε επισημότητα ο Τζο Μπάιντεν, με την τελετή της ορκωμοσίας του να του δίνει οριστικά τη σκυτάλη από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τζο Μπάιντεν (γεννημένος στις 20 Νοεμβρίου 1942) εκλέχθηκε 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, κερδίζοντας τις προεδρικές εκλογές του 2020 τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τζο Μπάιντεν τον Φεβρουάριο του 1987 γερουσιαστής AP

Ο Τζο Μπάιντεν έχει μακρά πορεία στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ, αφού από το 1973 έως και το 2009 διετέλεσε γερουσιαστή από το Ντέλαγουερ.

Ο Τζο Μπάιντεν με την οικογένειά του τον Ιανουάριο του 1985 κατά την ορκωμοσία του ως γερουσιαστής AP

Ο Τζο Μπάιντεν το 2009 ανέλαβε καθήκοντα αντιπροέδρου στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Ο Τζο Μπάιντεν είναι παντρεμένος με την Τζιλ Μπάιντεν και είναι πατέρας 4 παιδιών.

Τζό Μπάιντεν – Βιογραφικό

Το βιογραφικό του Τζο Μπάιντεν αποδεικνύει πως είναι ένας άνθρωπος με αγάπη για την πολιτική. Ήταν γερουσιαστής από το Ντέλαγουερ από τις 3 Ιανουαρίου 1973 και μέχρι την παραίτησή του, λόγω της εκλογής του στην αντιπροεδρία, στις 15 Ιανουαρίου 2009. Γεννήθηκε στο Σκράντον της Πενσυλβάνια και έζησε εκεί για 10 χρόνια πριν μετακομίσει στο Ντέλαγουερ.

Ο Τζο Μπάιντεν τον Φεβρουάριο του 1978 με τον τότε πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ AP

Ο Τζο Μπάιντεν σε προεκλογική συγκέντρωση τον Ιανουάριο του 2008 ASSOCIATED PRESS

Έγινε δικηγόρος το 1969 και το 1970 εκλέχτηκε κομητειακός σύμβουλος. Το 1972 εκλέχτηκε στη Γερουσία, ο 6ος τότε νεότερος γερουσιαστής στην ιστορία του σώματος. Επανεξελέγη έξι φορές και ήταν ο τέταρτος τη τάξει γερουσιαστής τη στιγμή της παραίτησής του.

Ο Τζο Μπάιντεν τον Ιανουάριο του 1973 με τον γιο του Μπο στο νοσοκομείο μετά τον τραυματισμό του παιδιού στο τροχαίο στο οποίο σκοτώθηκαν η κόρη του και η σύζυγός του AP

Ο Τζο Μπάιντεν ως διεκδικητής του χρίσματος των Δημοκρατικών για την προεδρία, με τη σύζυγό του τον Ιανουάριο του 2008 ASSOCIATED PRESS

Διετέλεσε μακροχρόνιο μέλος αλλά και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Υποστήριξε σθεναρά την παρέμβαση των ΗΠΑ στον πόλεμο της Βοσνίας. Αντιτάχθηκε στον πόλεμο του Κόλπου το 1991. Ψήφισε υπέρ του πολέμου στο Ιράκ το 2002, αλλά αργότερα πρότεινε ψηφίσματα για την αλλαγή της στρατηγικής των ΗΠΑ.

Ο Τζο Μπάιντεν τον Ιούνιο του 1987 με τη σύζυγό του μετά την ανακοίνωση ότι θα διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ AP

Ο Τζο Μπάιντεν με τον Μπάρακ Ομπάμα τον Αύγουστο του 2008 ως υποψήφιοι αντιπρόεδρος και πρόεδρος αντίστοιχα AP

Διατέλεσε επίσης πρόεδρος της Δικαστικής Επιτροπής της Γερουσίας, όπου ασχολήθηκε με ζητήματα όπως η πολιτική για τα ναρκωτικά, η πρόληψη του εγκλήματος και οι πολιτικές ελευθερίες. Ήταν πρόεδρος της Δικαστικής Επιτροπής κατά την εξέταση δύο υποψηφιοτήτων για το Ανώτατο Δικαστήριο, των δικαστών Ρόμπερτ Μπορκ και Κλάρενς Τόμας.

Ο Τζον Μπάιντεν τον Ιανουάριο του 1988 στο Λονδίνο με την τότε πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ AP

Ο Τζο Μπάιντεν με την Μισέλ Ομπάμα τον Αύγουστο του 2008 σε προεκλογική συγκέντρωση AP

Διεκδίκησε ανεπιτυχώς το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές το 1988 και του 2008. Και τις δύο φορές αποσύρθηκε νωρίς στην αρχή της διαδικασίας. Ο Μπαράκ Ομπάμα τον επέλεξε ως υποψήφιο αντιπρόεδρο για τις προεδρικές εκλογές του 2008. Έγινε ο πρώτος ρωμαιοκαθολικός αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς και ο πρώτος με καταγωγή από το Ντέλαγουερ.

Ο Τζον Μπάιντεν στο Σαράγεβο τον Απρίλιο του 1993 AP

Το 2020 διεκδίκησε εκ νέου για τρίτη φορά το χρίσμα του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές και τελικά το εξασφάλισε αφού έμεινε ο μόνος υποψήφιος στην κούρσα των προκριματικών μετά την απόσυρση όλων των αντιπάλων του. Μετά από την σκλήρη αναμέτρησή του με τον απερχόμενο Πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ, ο Τζο Μπάιντεν προστέθηκε στη λίστα ως ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Τζο Μπάιντεν σε επίσκεψή του στην Κίνα τον Αύγουστο του 2001 ASSOCIATED PRESS

Τζο Μπάιντεν – Οικογένεια & Τραγικά Γεγονότα

Όσον αφορά στην προσωπική του ζωή, χαρακτηρίζεται από τραγικά γεγονότα. Παντρεύτηκε το 1966 τη Νίλια Χάντερ με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά, δύο γιους και μία κόρη. Στις 18 Δεκεμβρίου 1972, λίγες εβδομάδες μετά την εκλογή του στη Γερουσία, η γυναίκα του και η κόρη του σκοτώθηκαν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Οι δύο γιοι του επίσης τραυματίστηκαν σοβαρά αλλά ανάρρωσαν πλήρως. Το 1975 παντρεύτηκε την Τζιλ Τρέισι Τζέικομπς με την οποία απέκτησε μία κόρη. Ο γιος του Μπο Μπάιντεν πέθανε στις 30 Μαΐου 2015 από καρκίνο.

Ο Τζο Μπάιντεν σε επίσκεψη στο Αφγανιστάν τον Ιανουάριο του 2002 ASSOCIATED PRESS

Το news247.gr στο ρυθμό της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν. Μείνετε συντονισμένοι για όλες τις εξελίξεις από την ορκωμοσία του 46ου Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στο NEWS 24/7.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα