Λονδίνο: “Η επίθεση έγινε από μαχητή μας” λέει το Ισλαμικό Κράτος

Λονδίνο: “Η επίθεση έγινε από μαχητή μας” λέει το Ισλαμικό Κράτος
Αστυνομικές δυνάμεις στη Γέφυρα του Λονδίνου όπου σημειώθηκε η επίθεση από ένοπλο AP

Αναθεώρηση του καθεστώτος πρόωρης αποφυλάκισης θέλει ο Βρετανός πρωθυπουργός Τζόνσον μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Γέφυρα του Λονδίνου.

Το Ισλαμικό Κράτος είναι πίσω από την επίθεση στη Γέφυρα του Λονδίνου, η οποία σημειώθηκε από έναν από τους μαχητές του, όπως ανακοίνωσε η τζιχαντιστική οργάνωση στο “ειδησεογραφικό πρακτορείο” της, το Amaq το Σάββατο, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες ή κάποιο αποδεικτικό στοιχείο.

Σύμφωνα με το Reuters, το ΙΚ πρόσθεσε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε μετά την πρόσκλησή του να στοχοθετούνται χώρες που μετέχουν στον συνασπισμό ο οποίος πολεμά την τζιχαντιστική οργάνωση.

“Δεν υπήρξε εμπλοκή άλλου ατόμου”

Ο επικεφαλής της βρετανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της αστυνομίας Νιλ Μπάσου ανακοίνωσε ότι από την έρευνα που διεξήχθη δεν βρέθηκαν αποδεικτικά στοιχεία για την εμπλοκή κάποιου άλλου ατόμου στην επίθεση στη Γέφυρα του Λονδίνου.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η υπηρεσία διενήργησε δύο έρευνες στις περιοχές του Στάφορντσιρ και του Στόουκ-ον-Τρεντ, πόλεις της κεντρικής Αγγλίας όπου ο δράστης της επίθεσης Ουσμάν Καν φέρεται να είχε κατοικήσει.

Ο Μπάσου είπε ότι πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επίθεση στη Γέφυρα του Λονδίνου και πρόσθεσε ότι “σύμφωνα με όσα γνωρίζει ο δράστης της επίθεσης διαμαρτυρόταν για τους όρους που επιβάλλονται μετά την αποφυλάκιση των κρατουμένων”.

Τζόνσον: Αναθεώρηση του καθεστώτος πρόωρης αποφυλάκισης

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεσμεύθηκε για μια αναθεώρηση του συστήματος πρόωρων αποφυλακίσεων το Σάββατο, επομένη της επίθεσης που πραγματοποίησε ένας πρώην κρατούμενος που είχε καταδικαστεί για τρομοκρατία και είχε αφεθεί ελεύθερος υπό ηλεκτρονική επιτήρηση, ο οποίος σκότωσε δύο ανθρώπους με μαχαίρι στο Λονδίνο.

Προτού σκοτωθεί από την αστυνομία, ο δράστης είχε τεθεί υπό έλεγχο με θεαματικό τρόπο από πολίτες που χαρακτηρίστηκαν «ήρωες»και μερικοί από αυτούς ήταν επίσης πρώην κρατούμενοι, ανάμεσά τους και ένας άνδρας που είχε καταδικαστεί για δολοφονία, σύμφωνα με τα ΜΜΕ.

«Όταν άνθρωποι καταδικάζονται σε φυλάκιση για έναν ορισμένο αριθμό ετών, πρέπει να εκτίουν όλα τα έτη της ποινής αυτής», δήλωσε ο Τζόνσον μετά την επίσκεψή του στο σημείο της επίθεσης.

Η επίθεση, που χαρακτηρίστηκε «τρομοκρατική» από την αστυνομία, προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων (ενός άνδρα και μίας γυναίκας) και τον τραυματισμό άλλων τριών ο ένας από τους οποίους ήταν το βράδυ της Παρασκευής σε «κρίσιμη αλλά σταθερή» κατάσταση.

«Δεν έχει κανένα νόημα για την κοινωνία μας να αφήνουμε ελεύθερους πρόωρα ανθρώπους που καταδικάστηκαν για τρομοκρατικά αδικήματα, βίαια εγκλήματα», συνέχισε ο Τζόνσον. «Λέω εδώ και καιρό πως αυτό το σύστημα απλώς δεν λειτουργεί.»

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ανέστειλε την προεκλογική εκστρατεία του μετά την επίθεση, που πραγματοποιήθηκε δύο εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου, τάχθηκε επίσης υπέρ της επιβολής βαρύτερων ποινών σε περιπτώσεις διάπραξης βίαιων εγκλημάτων.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε πως οι περιπτώσεις άλλων καταδικασθέντων για τρομοκρατία που έχουν απελευθερωθεί πρόωρα θα επανεξεταστούν.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής στη γέφυρα του Λονδίνου προκαλώντας πανικό σε αυτή την πολυσύχναστη συνοικία στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας.

Ο επιτιθέμενος, Βρετανός πολίτης ο οποίος έδρασε μόνος, κατονομάστηκε από την αστυνομία ως ο Ουσμάν Χαν, 28 ετών, ο οποίος είχε καταδικαστεί το 2012 για αδικήματα που σχετίζονταν με την τρομοκρατία και είχε αφεθεί ελεύθερος υπό όρους έξι χρόνια αργότερα.

Συμμετείχε την Παρασκευή σε ένα συνέδριο που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ για την επανένταξη των κρατουμένων. Η διάσκεψη πραγματοποιείτο στο Fishmonger’s Hall, ένα κτίριο στη βόρεια άκρη της γέφυρας του Λονδίνου, από το εσωτερικό του οποίου ξεκίνησε η επίθεση.

Ο επιτιθέμενος, οποίος έφερε έναν ψεύτικο εκρηκτικό μηχανισμό, σκοτώθηκε από την αστυνομία αφού προηγουμένως είχε τεθεί υπό έλεγχο στην γέφυρα πάνω από τον Τάμεση από απλούς πολίτες οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν «ήρωες» στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε μια περιοχή όπου είχε σημειωθεί ήδη μια επίθεση το 2017.

Σε πλάνα που μεταδόθηκαν από τους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται ο ένας από αυτούς να αδειάζει ένα πυροσβεστήρα πάνω στον Ουσμάν Καν ενώ ένας άλλος, ένας Πολωνός μάγειρας που εργαζόταν στο Fishmonger’s Hall, τον σημαδεύει με έναν χαυλιόδοντα θαλάσσιου μονόκερου τον οποίο είχε πάρει πιθανόν από το κτίριο όπου βρίσκονται πολλά αρχαία αντικείμενα. Ένας άλλος, ένας αστυνομικός εκτός υπηρεσίας σύμφωνα με τα ΜΜΕ, έχει πάρει το μαχαίρι του επιτιθέμενου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Press Association, σχεδόν όλοι αυτοί οι «ήρωες» ήταν πρώην κρατούμενοι που είχαν προσκληθεί στο συνέδριο, μεταξύ των οποίων ο Τζέιμς Φορντ, που καταδικάστηκε το 2004 σε ισόβια με ελάχιστη ποινή κάθειρξης 15 ετών για τον στραγγαλισμό μιας γυναίκας 21 ετών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα