Τζόνσον: Καλύτερα νεκρός σε χαντάκι παρά να καθυστερήσω το Brexit

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ AP

"Πρέπει να φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου. Θέλουμε εκλογές στις 15 Οκτωβρίου" επανέλαβε ο Βρετανός πρωθυπουργός, μετά το ηχηρό "χαστούκι" από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε την Πέμπτη ότι "προτιμά να βρεθεί νεκρός στο χαντάκι" παρά να αναβάλει την ημερομηνία του Brexit, επιμένοντας ότι θα πρέπει να γίνουν εκλογές στα μέσα Οκτωβρίου για να αποφασίσει ο λαός.

"Πρέπει να φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου", επανέλαβε σε ομιλία του σε αστυνομικούς στο Γιορκσάιρ, μία ημέρα μετά την ήττα του στη Βουλή των Κοινοτήτων, η οποία ενέκρινε νομοσχέδιο που τον υποχρεώνει να ζητήσει από τις Βρυξέλλες αναβολή τριών μηνών.

"Θέλουμε εκλογές στις 15 Οκτωβρίου", είπε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει αμέσως μετά ότι "δεσμεύεται" ότι θα διεξαχθούν πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ (17-18 Οκτωβρίου). Όπως είπε, "δεν θέλει καθόλου" να γίνουν εκλογές αλλά δεν βλέπει άλλη διέξοδο. "Αν ο λαός πιστεύει πραγματικά ότι θα πρέπει να μείνουμε στην ΕΕ και μετά την 31η Οκτωβρίου, αυτό είναι ένα ζήτημα που θα το αποφασίσουν οι ψηφοφόροι", τόνισε.

Υποσχέθηκε επίσης ότι δεν θα καθυστερήσει το Brexit, όταν ρωτήθηκε αν μπορεί να δεσμευτεί στον λαό πως δεν θα πάει στις Βρυξέλλες για να ζητήσει εκ νέου αναβολή: "Ναι, μπορώ. Προτιμώ να με βρουν νεκρό σε χαντάκι", υπογράμμισε.

Στην ερώτηση αν προτίθεται να παραιτηθεί από το αξίωμά του, απάντησε ότι σκοπεύει να ολοκληρώσει την εντολή που του έδωσε ο λαός.

Μιλώντας εξάλλου για την αποπομπή των ανταρτών βουλευτών από το Συντηρητικό κόμμα, είπε ότι "η πειθαρχεία είναι σκληρή".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Brexit, Μεγάλη Βρετανία, Μπόρις Τζόνσον, Ευρωπαϊκή Ένωση
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Brexit: Νέα ψηφοφορία τη Δευτέρα στη Μεγάλη Βρετανία για πρόωρες εκλογές

Βρετανία: Ράλι για τη στερλίνα καθώς περιορίζονται οι φόβοι για Brexit χωρίς συμφωνία

Brexit: Παραιτήθηκε και ο Τζο Τζόνσον, αδελφός του Βρετανού πρωθυπουργού

SHARE: