Τζόνσον: Ελάχιστη ποινή 14 ετών στους ενόχους για τρομοκρατικά αδικήματα

Τζόνσον: Ελάχιστη ποινή 14 ετών στους ενόχους για τρομοκρατικά αδικήματα
Ο Μπόρις Τζόνσον στο σημείο της επίθεσης στο Λονδίνο. AP

"Πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικά ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 14 ετών", είπε ο Μπόρις Τζόνσον, μετά από την επίθεση στο Λονδίνο που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ανθρώπων.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε σήμερα ότι θέλει να φυλακίζονται υποχρεωτικά για τουλάχιστον 14 έτη όσοι κρίνονται ένοχοι για τρομοκρατικά αδικήματα, έπειτα από την επίθεση με μαχαίρι που προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων προχθές, Παρασκευή, στο Λονδίνο, την οποία πραγματοποίησε ένας άνδρας που είχε καταδικαστεί για τρομοκρατία και είχε αφεθεί ελεύθερος υπό περιοριστικούς όρους.

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτή του Βρετανού Ουσμάν Καν, 28 ετών, που είχε καταδικαστεί το 2012 για αδικήματα που σχετίζονταν με την τρομοκρατία και είχε αφεθεί αυτόματα (δηλ. χωρίς να έχει αναφερθεί η υπόθεσή του στο συμβούλιο αποφυλακίσεων υπό όρους) ελεύθερος υπό ηλεκτρονική επιτήρηση έξι χρόνια αργότερα.

«Αυτό το σύστημα πρέπει να λάβει τέλος — επαναλαμβάνω, αυτό πρέπει να σταματήσει», είπε ο Μπόρις Τζόνσον, εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας για την επανεκλογή του στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου.

«Για όλα τα τρομοκρατικά και εξτρεμιστικά αδικήματα η ποινή που αποφασίζει ο δικαστής θα πρέπει να εκτίεται πράγματι: αυτοί οι εγκληματίες πρέπει να εκτίουν όλες τις ημέρες της ποινής τους, χωρίς εξαίρεση», πρόσθεσε ο συντηρητικός ηγέτης, σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο.

«Αν κάποιος καταδικαστεί για ένα σοβαρό τρομοκρατικό αδίκημα, πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικά ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 14 ετών, και ορισμένοι δεν πρέπει να βγαίνουν ποτέ» από τη φυλακή, διευκρίνισε.

«Αυτές οι απλές αλλαγές, που συνάδουν με όσα λέω αφότου έγινα πρωθυπουργός [τον Ιούλιο], θα είχαν επιτρέψει να αποφευχθεί αυτή η επίθεση», εκτίμησε.

Μιλώντας στην εκπομπή του Άντριου Μαρ του BBC, o Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι θα κάνει πιο αυστηρές τις ποινές για όσους καταδικάζονται για βίαια εγκλήματα και τρομοκρατία, όπως ο επιτιθέμενος που σκότωσε δύο άνθρώπους την Παρασκευή, αν κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές.

«Θα φέρουμε πιο αυστηρές ποινές για σοβαρά σεξουαλικά και βίαια αδικήματα και για τους τρομοκράτες», είπε ο Μπόρις Τζόνσον.

«Αποδοκιμάζω απόλυτα το γεγονός ότι αυτός ο άνδρας ήταν έξω στον δρόμο, νομίζω ότι ήταν απόλυτα αποκρουστικό και θα αναλάβουμε δράση».

Ο Ουσμάν Χαν είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης απροσδιόριστης διάρκειας το 2012, με ελάχιστο τα οκτώ χρόνια, η οποία μετατράπηκε έπειτα από έφεση σε κάθειρξη 16 ετών το 2013, ως μέλος μιας οργάνωσης που ήθελε να διαπράξει βομβιστική επίθεση στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (London Stock Exchange) και να δημιουργήσει ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών στο Πακιστάν.

Εξαπέλυσε την επίθεσή του σε ένα συνέδριο για την επανένταξη των κρατουμένων, στο οποίο συμμετείχε, και το οποίο είχε οργανωθεί από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ σε ένα κτίριο που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόφαση με τη Γέφυρα του Λονδίνου, στο κέντρο του Λονδίνου, όπου μια άλλη επίθεση, την ευθύνη για την οποία είχε αναλάβει το ΙΚ, είχε προκαλέσει τον θάνατο οκτώ ανθρώπων το 2017.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα