Τζόρτζια Μελόνι: Μια γυναίκα πρωθυπουργός “σε πόλεμο” με τις γυναίκες

Τζόρτζια Μελόνι: Μια γυναίκα πρωθυπουργός “σε πόλεμο” με τις γυναίκες
Τζόρτζια Μελόνι ap

Η ακροδεξιά Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, επέλεξε να προτάξει την αντικειμενοποίηση του γυναικείου σώματος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, τάσσεται υπέρ των περιορισμών στις αμβλώσεις και είναι κατά των "ροζ ποσοστώσεων".

Η Τζόρτζια Μελόνι είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην Ιταλία. Μια πρωτιά που θα μπορούσε να γίνει σημαία για τις φεμινίστριες της χώρας και προχώρημα για τις διεκδικήσεις του γυναικείου κινήματος, σηματοδοτεί ακριβώς το αντίθετο, με τις μέχρι τώρα πράξεις και αντιλήψεις της να θυμίζουν τουλάχιστον μεσαίωνα στον τρόπο που αντιλαμβάνεται την γυναικεία ύπαρξη συνολικά.

Δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστική εικόνα για να αποδείξει τα παραπάνω από αυτή της Μελόνι με δύο πεπόνια μπροστά από το στήθος της την ημέρα των εκλογών.

Η νέα πρωθυπουργός της Ιταλίας, λίγες ώρες πριν τη νίκη της στις εκλογές, επέλεξε να διατηρηθεί στη μνήμη ολόκληρης της υφηλίου που είχε στραμμένη το βλέμμα της στην Ιταλία, με την παρακάτω εικόνα.

Στο βίντεο που δημοσίευσε, κρατάει δύο πεπόνια μπροστά από το στήθος της, ενώ κλείνει το μάτι στην κάμερα και λέει: “25 Σεπτεμβρίου [ημέρα ψηφοφορίας], τα έχω πει όλα”. Μελόνι στα ιταλικά σημαίνει πεπόνια και είναι επίσης αργκό για το στήθος.

Η ακροδεξιά πολιτικός ενώ έχει κάνει το γεγονός ότι είναι γυναίκα και μητέρα κεντρικό στοιχείο της εκστρατείας της, επέλεξε να δείξει το πραγματικό της πρόσωπο λίγο πριν οι Ιταλοί φτάσουν στις κάλπες.

Εκπρόσωπος της Μελόνι, η οποία συγκροτεί κυβέρνηση μετά τη νίκη στις εκλογές του συνασπισμού υπό την ηγεσία των Αδελφών της Ιταλίας, ενός κόμματος με νεοφασιστικές ρίζες, δήλωσε στον Guardian ότι τα πεπόνια ήταν απλώς ένα παιχνίδι με το επώνυμο Μελόνι και ότι το αφήγημα ότι η 45χρονη είναι “μια γυναίκα εναντίον των γυναικών” ήταν “κακόγουστο” και “εκτός πραγματικότητας”.

Η Μελόνι δεν περιγράφει τον εαυτό της ως φεμινίστρια, αντίθετα λέει ότι είναι κατά των “ροζ ποσοστώσεων” και ότι οι ρόλοι πρέπει να επιτυγχάνονται με βάση την αξία και όχι το φύλο. Μάλιστα υποστηρίζει ότι το δικό της κόμμα είναι το μόνο που περιλαμβάνει αρκετές γυναίκες σε ηγετικές θέσεις.

“Μπορεί όχι μόνο να έχουμε την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό, αλλά έχουμε επίσης μεγάλο αριθμό γυναικών που εκλέχθηκαν στο κοινοβούλιο”, δήλωσε η Lavinia Mennuni, σύμβουλος των Αδελφών της Ιταλίας στη Ρώμη, η οποία εξελέγη γερουσιαστής στην εκλογική της περιφέρεια αφού εκτόπισε αντιπάλους, μεταξύ των οποίων η Emma Bonino, ηγέτιδα της αριστεράς, η οποία ήταν μεταξύ των φεμινιστριών που αγωνίστηκαν για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων στην Ιταλία τη δεκαετία του 1970.

Υπέρ του περιορισμού των αμβλώσεων

Ενώ η Meloni έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να καταργήσει τον ιταλικό νόμο περί αμβλώσεων, σκοπεύει να περιορίσει τις αμβλώσεις, όπως για παράδειγμα με την παροχή οικονομικής υποστήριξης στις γυναίκες για να συνεχίσουν την εγκυμοσύνη αντί να επιλέξουν τη διακοπή.

Η ατζέντα της Μελόνι είναι επίσης απίθανο να ευνοεί ειδικές παροχές για τις γυναίκες στον εργασιακό χώρο.

“Σίγουρα θα πάμε προς τα πίσω όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών, επειδή η Meloni δεν παραιτείται από την ακροδεξιά κουλτούρα της, η οποία πάντα υποστήριζε ότι οι γυναίκες πρέπει να συμπεριφέρονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο και ότι πρέπει να τους επιτρέπεται μόνο ένα ορισμένο ποσοστό ελευθερίας”, δήλωσε η Monica Cirinnà, πολιτικός του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD), έγινε σύμβολο για την LGBTQ+ κοινότητα της Ιταλίας μετά τη σύνταξη νομοθεσίας που οδήγησε στην έγκριση του συμφώνου συμβίωσης το 2016.

Η Luisa Rizzitelli, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ+ δήλωσε ότι το βίντεο με τα πεπόνια του Meloni ήταν ένας έξυπνος τρόπος για να παρουσιάσει τον εαυτό της με χιούμορ, εκφράζοντας ταυτόχρονα τις ανδρικές αξίες. “Οι αδελφοί της Ιταλίας έχουν καταλάβει πολύ καλά ότι οι γυναίκες μπορούν να είναι καλές μόνο από αυτή την άποψη – αν η Μελόνι είχε φεμινιστικές αξίες, δεν θα της επέτρεπαν ποτέ να φτάσει τόσο μακριά”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα