Τζούλιαν Ασάνζ: “Επικίνδυνα κοντά” στην έκδοσή του στις ΗΠΑ

Τζούλιαν Ασάνζ: “Επικίνδυνα κοντά” στην έκδοσή του στις ΗΠΑ
Τζούλιαν Ασάνζ AP Photo/Frank Augstein

Εντείνεται η ανησυχία για την εξέλιξη της υπόθεσης του Τζούλιαν Ασάνζ, μετά την απόρριψη της έφεσής του από το Ανώτατο Δικαστήριο. Τι αναφέρουν η οικογένεια και η νομική του ομάδα.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι “επικίνδυνα κοντά” στην έκδοσή του στις ΗΠΑ μετά την τελευταία του έφεση, λένε η οικογένειά του καθώς επίσης και παρατηρητές της δικαστικής του διαμάχης.

Οι δικηγόροι του δηλώνουν ότι θα ασκήσουν εκ νέου έφεση στο ίδιο δικαστήριο, εν μέσω αυξανόμενων φόβων ότι θα μπορούσε να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή για τη δημοσίευση χιλιάδων απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων.

Σε μια τρισέλιδη απόφαση που εκδόθηκε την Τρίτη (6/6), ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου Justice Jonathan Swift απέρριψε και τους οκτώ λόγους της έφεσης του Assange κατά του διατάγματος έκδοσης των ΗΠΑ, το οποίο υπέγραψε η τότε υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Πρίτι Πατέλ τον Ιούνιο του περασμένου έτους.

Όμως η σύζυγος του Ασάνζ, Στέλλα Ασάνζ, δήλωσε ότι ο σύζυγός της θα υποβάλει “νέα αίτηση έφεσης στο Ανώτατο Δικαστήριο” την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον Guardian.

Το θέμα θα εξεταστεί στη συνέχεια ενώπιον δύο νέων δικαστών σε δημόσια ακρόαση, δήλωσε η Στέλλα Ασάνζ.

“Και παραμένουμε αισιόδοξοι ότι θα επικρατήσουμε και ότι ο Τζούλιαν δεν θα εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες που θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του σε φυλακή υψίστης ασφαλείας επειδή δημοσίευσε αληθινές πληροφορίες που αποκάλυψαν εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ”.

Ο πατέρας του Ασάνζ, Τζον Σίπτον, δήλωσε ότι οι λόγοι του γιου του για περαιτέρω ακρόαση ήταν “σαφείς, σταθεροί και δίκαιοι”.

“Η οικογένεια του Τζούλιαν παρακολουθεί, τρομοκρατημένη, και όλοι οι δίκαιοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν με βαθιά ανησυχία και είναι σε συναγερμό”, είπε.

Η έφεση του Ασάνζ υποστήριζε ότι η Πάτελ, ως υπουργός Εσωτερικών, έκανε λάθος στην απόφασή της να εγκρίνει το ένταλμα έκδοσης, διότι το αίτημα παραβίαζε τη συνθήκη έκδοσης μεταξύ ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία ορίζει ότι “η έκδοση δεν χορηγείται εάν το αδίκημα για το οποίο ζητείται η έκδοση είναι πολιτικό αδίκημα”. Η νομική του ομάδα υποστήριζε σταθερά ότι η επιθυμία των ΗΠΑ να δικάσουν τον Ασάνζ έχει πολιτικά κίνητρα.

Η έφεση υποστήριξε επίσης ότι ο Ασάνζ διώκεται για προστατευόμενο λόγο και ότι το ίδιο το αίτημα έκδοσης αποτελεί κατάχρηση της διαδικασίας.

Η νομική ομάδα του Ασάνζ δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει συστηματικά παραποιήσει τα βασικά γεγονότα της υπόθεσης στα βρετανικά δικαστήρια.

Η απόρριψη των λόγων έφεσης από τον Σουίφτ αφήνει μόνο ένα τελευταίο βήμα στα βρετανικά δικαστήρια: η υπεράσπιση έχει πέντε εργάσιμες ημέρες για να υποβάλει έφεση 20 σελίδων σε επιτροπή δύο δικαστών, οι οποίοι θα συγκαλέσουν δημόσια ακρόαση.

Δεν υπάρχουν περαιτέρω τρόποι έφεσης σε εθνικό επίπεδο. Ο Ασάνζ θα μπορούσε ακόμη να πολεμήσει την έκδοση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο τον περασμένο Δεκέμβριο επιβεβαίωσε ότι έχει παραληφθεί αίτηση από τον Ασάνζ.

Ο αδελφός του Ασάνζ, Γκάμπριελ Σίπτον, δήλωσε στον Guardian ότι η απόρριψη της έφεσής του από το Ανώτατο Δικαστήριο ήταν μια σοβαρή εξέλιξη, “που τον αφήνει πλέον επικίνδυνα κοντά στην έκδοσή του”.

Ο Σίπτον δήλωσε ότι οι στιγμές της αναποδιάς ήταν “οι πιο δύσκολες” για τον αδελφό του.

“Αυτές οι στιγμές είναι πάντα πολύ δύσκολες για τον Τζούλιαν στη φυλακή. Είναι προφανώς επικεντρωμένος στην επόμενη έφεση … αλλά δεν τα πάει καλά. Αυτό το έπος κρατάει 13 χρόνια και έχει καταβάλει το σώμα και στο μυαλό του. “Αλλά εξακολουθεί να έχει αγωνιστικό πνεύμα, ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρει” είπε.

Ο Σίπτον δήλωσε ότι οι δημόσιες δηλώσεις της αυστραλιανής κυβέρνησης ότι τάσσεται υπέρ της απελευθέρωσης του Ασάνζ ήταν ανεπαρκείς.

«Ακούμε αυτό το “αρκετά είναι αρκετά” για πάνω από ένα χρόνο, ακούγεται κούφιο τώρα, αυτές οι περίεργες κοινοτοπίες από την κυβέρνηση για “παραστάσεις”. Τι έχει επιτευχθεί με αυτό; Τίποτα δεν έχει αλλάξει, και η αυστραλιανή κυβέρνηση μπορεί σίγουρα να κάνει περισσότερα».

Η Ρεμπέκα Βίνσεντ, διευθύντρια εκστρατειών των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, δήλωσε ότι η RSF ανησυχεί βαθύτατα από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

“Είναι παράλογο ότι ένας μόνο δικαστής μπορεί να εκδώσει μια απόφαση τριών σελίδων που μπορεί να οδηγήσει τον Ασάνζ στη φυλακή για το υπόλοιπο της ζωής του και να επηρεάσει μόνιμα το κλίμα για τη δημοσιογραφία σε όλο τον κόσμο.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα