Τζουζέπε Κόντε: Η Ιταλία αναζητά το πτυχίο του νέου πρωθυπουργού

Τζουζέπε Κόντε: Η Ιταλία αναζητά το πτυχίο του νέου πρωθυπουργού
Ο Τζουζέπε Κόντε με τον επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο AP

Την ώρα που ο πρόεδρος Ματαρέλα ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να δώσει σήμερα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Τζουζέπε Κόντε, ο νέος πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με την πρώτη "κρίση", καθώς διεθνή ΜΜΕ ανακάλυψαν "κενά" στο βιογραφικό του, αναφορικά με τις σπουδές του.

Εν αναμονή πολιτικών εξελίξεων στην Ιταλία, ο “εκλεκτός” του Κινήματος Πέντε Αστέρων και Λέγκας για την πρωθυπουργία, Τζουζέπε Κόντε, καλείται να δώσει απαντήσει σε δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι υπάρχουν “κενά” στο βιογραφικό και τους τίτλους σπουδών του.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού και διεθνούς Τύπου, υπάρχει ένα στοιχείο που χρίζει επιπλέον εξακρίβωσης: ο Ιταλός υποψήφιος πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Όμως οι New York Times, έπειτα από μια πρώτη εξακρίβωση, αναφέρουν ότι δεν βρήκαν το όνομά του στα αρχεία του συγκεκριμένου πανεπιστημίου. 

Από την πλευρά τους, τα Πέντε Αστέρια απέρριψαν το ενδεχόμενο ο Κόντε να έχει παραφουσκώσει τα ακαδημαϊκά διαπιστευτήριά του στο βιογραφικό του. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του κόμματος, ο Κόντε ουδέποτε ισχυρίσθηκε πως παρακολούθησε συγκεκριμένα μαθήματα ούτε πως πήρε δίπλωμα μάστερ από το πανεπιστήμιο αυτό. 

«Ο Κόντε, όπως οποιοσδήποτε ερευνητής, πήγε στο εξωτερικό για να σπουδάσει, να βαθύνει τη γνώση του, να τελειοποιήσει τις γνώσεις του στην αγγλική νομική ορολογία», αναφέρουν τα Πέντε Αστέρια.

«Έτσι ο διεθνής και ο ιταλικός Τύπος φωνάζουν για υποτιθέμενους τίτλους σπουδών που ο Κόντε ουδέποτε ισχυρίσθηκε πως διαθέτει», προσθέτει.

Σημειώνεται πάντως, ότι στο βιογραφικό του Κόντε, αναφέρεται ότι έχει “τελειοποιήσει” τις σπουδές του στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο και μάλιστα την περίοδο 2008-09.

Δεν δίνει σήμερα εντολή στον Κόντε ο Ματαρέλα

Ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής Ρομπέρτο Φίκο και την πρόεδρο της γερουσίας Ελιζαμπέτα Καζελάτι, ενημερώνοντάς τους για την έκβαση των μέχρι τώρα προσπαθειών για σχηματισμό κυβέρνησης.

Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, ο Ιταλός πρόεδρος δεν αναμένεται να αναθέσει σήμερα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ο Ματαρέλα το απόγευμα θα μεταβεί εκτός Ρώμης λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων και είναι πιθανό να συναντήσει αύριο τον Ιταλό υποψήφιο πρωθυπουργό.

Όπως αναφέρει ο Τύπος, ο Ιταλός πρόεδρος δεν είναι ένας απλός «συμβολαιογράφος», αλλά έχει ουσιαστική δυνατότητα παρέμβασης στην διαδικασία επιλογής του πρωθυπουργού και των υπουργών. 

Αυτή την φορά, τα δυο ιταλικά αντισυστημικά κόμματα ακολούθησαν μια «ανορθόδοξη» μέθοδο. Πρώτα συνέγραψαν το πρόγραμμα και επέλεξαν το όνομα του πρωθυπουργού και μετά ανακοίνωσαν στον ιταλό πρόεδρο ότι «κλείδωσε» η συμφωνία τους. Κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι περιορίζει την ελευθερία κινήσεων του Ματαρέλα. 

Σύμφωνα με όσα διαρρέουν, ο Ιταλός πρόεδρος, με καταγωγή από την Σικελία, θέλει να βεβαιωθεί ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών δεν θα έρθει σε ευθεία σύγκρουση με τις Βρυξέλλες και ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα διατηρήσει ευρεία αυτονομία κινήσεων από τα επιτελεία των πολιτικών δυνάμεων που τον υπέδειξαν.

Ιταλοί σχολιαστές υπογραμμίζουν παράλληλα ότι κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Ματέο Σαλβίνι και τον Λουίτζι Ντι Μάιο, ο Ματαρέλα τόνισε και πάλι ότι δεν πρέπει να κινδυνεύσουν οι αποταμιεύσεις των Ιταλών και η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. 

Στάση αναμονής από την ΕΕ

Σήμερα έφτασε και μια νέα προειδοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο αντιπρόεδρός της Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξή του στον γερμανικό Τύπο, κάλεσε την Ιταλία «να ασκήσει μια λογική δημοσιονομική πολιτική» διότι «πρόκειται για την χώρα με το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην ζώνη του Ευρώ, μετά την Ελλάδα».

O εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε  ότι η Επιτροπή δεν θα τοποθετηθεί σχετικά με τον σχηματισμό της νέας Ιταλικής κυβέρνησης, όσο η συνταγματική διαδικασία στη χώρα βρίσκεται σε εξέλιξη και πριν αυτή να ολοκληρωθεί. Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις των αντιπροέδρωνΒάλντις Ντομπρόβσκις και Γιούρκι Κατάινεν επανέλαβε ότι η Επιτροπή «δεν θα πει ούτε θα κάνει κάτι πριν ολοκληρωθεί η συνταγματική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη». 

Υπενθύμισε μάλιστα πρόσφατη δήλωση του Προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που είχε δώσει με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος της Επιτροπής είχε πει: «Η Ιταλία είναι μια χώρας υψίστης σημασίας για την ΕΕ. Η ΕΕ δεν θα είναι πλήρης χωρίς την Ιταλία και χωρίς τον ιταλικό λαό». 

Σαλβίνι: Αθέμιτες οι έξωθεν παρεμβάσεις

 Ο γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, απάντησε σήμερα στις ευρωπαϊκές επιφυλάξεις που έχουν εκφραστεί για τη νέα κυβέρνηση. «Συνεχίζονται οι έξωθεν αθέμιτες παρεμβάσεις. Μετά τους Γάλλους και τους Γερμανούς, σήμερα είναι η σειρά του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν ‘Ασελμπορν. 

” Ο Ματαρέλα ελπίζω να μην επιτρέψει στην νέα ιταλική κυβέρνηση να καταστρέψει όλη τη δουλειά που έγινε τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη”.

Επιβεβαιώνω: στο εξωτερικό, ας είναι νηφάλιοι, το συμφέρον των Ιταλών θα το σκεφθούμε εμείς», έγραψε, χαρακτηριστικά, ο Σαλβίνι στο Facebook. 

Την ώρα αυτή, στο μεταξύ, είναι σε εξέλιξη συνάντηση του Ματέο Σαλβίνι και του αρχηγού των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο με τον υποψήφιο πρωθυπουργό τους, τον καθηγητή Τζουσέπε Κόντε.  

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα