Βαρκελώνη: Ο σεξισμός ξεκινάει από τα παιδικά βιβλία- Αφαίρεση σεξιστικών βιβλίων από παιδικές βιβλιοθήκες

Βαρκελώνη: Ο σεξισμός ξεκινάει από τα παιδικά βιβλία- Αφαίρεση σεξιστικών βιβλίων από παιδικές βιβλιοθήκες
Βαρκελώνη: Αφαίρεση σεξιστικών βιβλίων από παιδικές βιβλιοθήκες AP

Σχολεία στη Βαρκελώνη αποφάσισαν να κάνουν εκκαθάριση των βιβλίων στις βιβλιοθήκες τους ώστε να αφαιρέσουν αυτά με σεξιστικό περιεχόμενο. Η Κοκκινοσκουφίτσα βρίσκεται ανάμεσα στα βιβλία που θα βγουν.

Διάφορα σχολεία στην Βαρκελώνη κάνουν εκκαθάριση στις βιβλιοθήκες τους ώστε να απαλλαγούν από σεξιστικά παιδικά βιβλία και βιβλία με στερεότυπα. Η ιδέα ξεκίνησε από ένα σχολείο, το Tàber, που αφαίρεσε 200 βιβλία, ανάμεσά τους και την “Κοκκινοσκουφίτσα” και τον θρύλος του Αγίου Γεωργίου.

Η βιβλιοθήκη του σχολείου Tàber που διέθετε περίπου 600 παιδικά βιβλία ξεκίνησε την εκκαθάριση στα πλαίσια ενός πρότζεκτ από το Associació Espai i Lleure, που έχει σκοπό να αναδείξει τον κρυμμένο σεξισμό. Η ομάδα που ανέλαβε το έργο εξέτασε τους χαρακτήρες κάθε βιβλίου, ανεξάρτητα με το εάν μιλούν ή όχι και τί ρόλο έχουν, και ανακάλυψε ότι το 30% των βιβλίων έχουν σεξιστικό περιεχόμενο, στερεότυπα και καμία παιδαγωγική αξία. Τα βιβλία που κρίθηκαν ακατάλληλα αφαιρέθηκαν από τη βιβλιοθήκη.

Σύμφωνα με το Associació Espai i Lleure, αν τα μικρά παιδιά βλέπουν έντονες στερεοτυπικές συμπεριφορές στα βιβλία που διαβάζουν, θα τις θεωρούν στο μέλλον φυσιολογικές. Η κοινωνία αλλάζει και αποκτά ολοένα και περισσότερο συνείδηση στο θέμα της ταυτότητας και των φύλων και είναι λογικό να ζητάει να απεικονίζονται και στις ιστορίες που αφηγούμαστε στα παιδιά. Ο τρόπος με τον οποίο η αρρενωπότητα συνδέεται με την ανταγωνιστικότητα, το θάρρος και τη δύναμη στέλνει ένα μήνυμα για τη βία του δυνατού απέναντι στον αδύναμο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais και άλλα σχολεία στην Βαρκελώνη επανεξετάζουν το περιεχόμενο των βιβλιοθηκών τους σε συνεργασία και με τον σύλλογο γονέων, δημιουργώντας μία επιτροπή ισότητας φύλων, υπεύθυνη για να αναθεωρεί τα βιβλία.

“Τα βιβλία που διαβάζουν τα παιδιά παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Τα παραδοσιακά βιβλία αναπαράγουν τα στερεότυπα των φύλων και είναι καλό να έχουμε βιβλία που θα τα σπάσουν”, δήλωσε στην EL Pais ο επικεφαλής της ένωσης γονέων του Fort Pienc. “Στην ηλικία των 5 ετών τα παιδιά έχουν ήδη καθιερώσει τους ρόλους των φύλων, γνωρίζουν τί είναι ένα αγόρι, τί ένα κορίτσι και τι σημαίνει αυτό. Έτσι είναι σημαντικό να δουλέψουμε το θέμα της ταυτότητας και του φύλου από το στάδιο της βρεφικής ηλικίας”.

Οι ανδρικοί χαρακτήρες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα βιβλία από τους γυναικείους και αυτό στέλνει ένα μήνυμα για το πώς βλέπει η κοινωνία τον άνδρα και τη γυναίκα, και πόσο δύσκολο είναι στο μέλλον να διεκδικηθεί η ισότητα.

Η καμπάνια “Let Books Be Books” (=Αφήστε τα βιβλία να είναι Βιβλία) στο Ηνωμένο Βασίλειο κάνει μία προσπάθεια να αφαιρεθούν από τα εξώφυλλα των βιβλίων οι ενδείξεις “για αγόρια” και “για κορίτσια”, κάτι που ήδη έχουν ξεκινήσει να κάνουν έντεκα εκδοτικοί οίκοι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα