Βαρθολομαίος – Έρικ Άνταμς: Συζήτησαν για την αστυνομική βία και τις φυλετικές διακρίσεις

Βαρθολομαίος – Έρικ Άνταμς: Συζήτησαν για την αστυνομική βία και τις φυλετικές διακρίσεις
Ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς AP Photo/Frank Franklin II

Ο Έρικ Άνταμς επέλεξε την Αρχιεπισκοπή Αμερικής ως το πρώτο μέρος που επισκέφτηκε μετά την εκλογή. Η συζήτηση που είχε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις φυλετικές διακρίσεις και την αστυνομική βία είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο της Νέας Υόρκης Ερίκ Άνταμς. Ο νέος δήμαρχος της αμερικανικής μεγαλούπολης επέλεξε την Αρχιεπισκοπή Αμερικής ως το πρώτο μέρος που επισκέφτηκε την αμέσως επόμενη μέρα μετά την εκλογή του, καθώς έχει αναπτύξει προσωπική σχέση με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο από την περίοδο της πανδημίας.

Από την πλευρά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης έδωσε την ευλογία του στον νέο δήμαρχο, υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό να μπορούν να προοδεύουν όλοι οι άνθρωποι χωρίς κοινωνικούς και φυλετικούς περιορισμούς. Αναφερόμενος στην προσωπική εμπειρία του Ερίκ Άνταμς, ο Παναγιώτατος είπε ότι τον συγχαίρει που κατάφερε να πάρει την κακή εμπειρία της κακοποίησης που είχε από την αστυνομία και να την μετατρέψει σε μια επιτυχημένη σταδιοδρομία που θα του επιτρέψει να κάνει θετικές αλλαγές και να εξαλείψει τις προκαταλήψεις. Στο σημείο αυτό, ο κ. Βαρθολομαίος φάνηκε να γνωρίζει καλά την προσωπική διαδρομή του Ερίκ Άνταμς, ο οποίος όταν ήταν νέος είχε πέσει θύμα αστυνομικής βίας. Αυτό το περιστατικό τον οδήγησε να ενταχθεί στο αστυνομικό σώμα προκειμένου να βοηθήσει να το αλλάξει εκ των έσω. Στη συνέχεια, ακολούθησε πολιτική πορεία ως πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος του Μπρούκλιν και πλέον ως νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ερίκ ‘Ανταμς αναφέρθηκε στη διαδήλωση του κινήματος Black Lives Matter στην οποία είχε βαδίσει μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο και μίλησε με εγκωμιαστικά σχόλια για την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής. Υπενθυμίζεται ότι μια αντίστοιχη κίνηση είχε κάνει ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος, ο οποίος ήταν ο πρώτος λευκός θρησκευτικός ηγέτης που είχε βαδίσει σε πορεία μαζί με τον Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ κατά την περίοδο του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα στις ΗΠΑ

«Ήταν μια τόσο σημαντική κίνηση. Και η πορεία με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο ήταν πραγματικά μια αντανάκλαση της πορείας που έκανε η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία με τον Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ κατά τη διάρκεια του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα. Έτσι, όταν βλέπεις αυτή την (ιστορική) συνέχεια και τη δέσμευση να ανυψωθούν όλοι οι άνθρωποι, σκέφτεσαι ότι δεν αντικατοπτρίζει απλώς μια καταπληκτική θρησκεία και μια πίστη στη φιλοσοφία. Η φιλοσοφία του να προοδεύσουν όλοι οι άνθρωποι δεν περιορίζεται μόνο στα θρησκευτικά μας βιβλία και στα θρησκευτικά μας κείμενα. Πρέπει να είναι μέρος και του τρόπου με τον όποιο ζούμε τη ζωή μας. Και είναι κάτι που σίγουρα το βλέπω (στην Αρχιεπισκοπή) και είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ αυτή τη στιγμή, καθώς ξεκινάω το ταξίδι μου στη Νέα Υόρκη ως 110ος δήμαρχος», σημείωσε ο Ερίκ Άνταμς.

Σχέσεις Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου με την Αφροαμερικανική Κοινότητα

Ο Αρχιεπίσκοπος είχε αναδείξει με επανειλημμένες τοποθετήσεις τη σημασία που αποδίδει στο θέμα της κοινωνικής δικαιοσύνης καθ’ όλη τη διάρκεια του κινήματος Black Lives Matter. Μάλιστα, είχε πάει στο Μπρούκλιν και συμμετείχε σε ειρηνική διαδήλωση υποστήριξης των Αφροαμερικανών και των θυμάτων που έχασαν τις ζωές τους ως αποτέλεσμα αστυνομικής βίας. Η ενέργεια του Αρχιεπισκόπου είχε χαιρετιστεί τότε από τον Ερίκ Άνταμς, ο οποίος υπηρετούσε ως πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος του Μπρούκλιν. Η σχέση των δύο πλευρών συνεχίστηκε και κατά την περίοδο της πανδημίας όταν ο Έρικ Άνταμς είχε βραβεύσει τον κ. Ελπιδοφόρο, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπό του την βοήθεια που παρείχε η Αρχιεπισκοπή στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες που βρέθηκαν εκτεθειμένες στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα