Βασιλιάς Κάρολος Γ’: Πόσο “ομαλή” θα είναι η αποδοχή του από τους Βρετανούς

Βασιλιάς Κάρολος Γ’: Πόσο “ομαλή” θα είναι η αποδοχή του από τους Βρετανούς
Βασιλιάς Κάρολος Γ' Chris J Ratcliffe/Pool Photo via AP

Ο ρόλος της μοναρχίας στη Βρετανία παραμένει ισχυρός, με τις εκδηλώσεις αγάπης και τιμής προς τη βασίλισσα Ελισάβετ και μετά τον θάνατό της, να το επιβεβαιώνουν. Πόσο "ομαλή" θα είναι ωστόσο, η αποδοχή του νέου βασιλιά;

Ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ έφερε ριζική αλλαγή στο “προσκήνιο” της μοναρχίας στη Μεγάλη Βρετανία. Χρειάστηκαν περισσότερα από 70 χρόνια για τον Κάρολο να αναλάβει τα βασιλικά καθήκοντα και το μέλλον του στο θρόνο είναι ακόμη άγνωστο.

Σε δήλωσή του που δημοσιεύθηκε μετά την επίσημη ανακοίνωση του θανάτου της μητέρας του, ο Κάρολος περιέγραψε αυτή την απώλεια ως “τη μεγαλύτερη θλίψη για εμένα και τα όλα τα μέλη της οικογένειάς μου”, κάτι που φάνηκε να επιβεβαιώνεται από τη συγκίνησή του στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ.

Μετά από μια ζωή συμμετοχής του στα κοινά, είναι μια γνώριμη φιγούρα στη Βρετανία και σε όλο τον κόσμο. Κανείς όμως δεν γνωρίζει ακόμη τι είδους μονάρχης θα γίνει ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄.

Η Ελισάβετ είχε ποσοστό αποδοχής 75% στο βρετανικό κοινό, έναντι 42% του Καρόλου, έδειξε δημοσκόπηση του YouGov νωρίτερα φέτος, κάτι που ενδεχομένως “μαρτυρά” τις δυσκολίες που αναμένεται να αντιμετωπίσει ο νέος βασιλιάς τον πρώτο καιρό.

Τα βασιλικά σκάνδαλα

Ο αδερφός του βασιλιά, πρίγκιπας Άντριου, ήρθε αντιμέτωπος με αγωγή για σεξουαλική επίθεση και ουσιαστικά έχει αποσυρθεί από τη δημόσια ζωή .

Ο πρίγκιπας Χάρι παραιτήθηκε από τα βασιλικά του καθήκοντα το 2021 και μετακόμισε στις ΗΠΑ με τη σύζυγό του, Μέγκαν Μαρκλ, εν μέσω δημόσιας οικογενειακής ρήξης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της DW, η φήμη του μονάρχη δεν επανήλθε ποτέ πραγματικά από το διαζύγιό του με την Νταϊάνα Σπένσερ, την πριγκίπισσα της Ουαλίας, η οποία πέθανε σε τροχαίο το 1997, αλλά παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής.

Η “έκρηξη” δημόσιας θλίψης μετά το θάνατο της βασίλισσας μπορεί να υποδηλώνει ότι η μοναρχία στη Βρετανία βρίσκεται σε καλή κατάσταση.

Ωστόσο, η ακαδημαϊκός Πολίν Μακλάραν, συγγραφέας του «Royal Fever: The British Monarchy in Consumer Culture» και καθηγήτρια μάρκετινγκ στο Royal Holloway του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, δεν πιστεύει ότι είναι τόσο απλό.

«Η υποστήριξη για τη βασίλισσα δεν μεταφέρεται απαραίτητα στη μοναρχία ως θεσμό», δήλωσε η Μακλάραν.

Η υποστήριξη για τη μοναρχία, αν και εξακολουθεί να είναι υψηλή, μειώθηκε δραματικά από 75% το 2012 σε 62% πριν από λίγους μήνες, σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov.

Τα “αγκάθια” για τον Κάρολο

Η Μακλάραν είπε ότι οι μεγάλοι κίνδυνοι για τον Κάρολο περιλαμβάνουν την άτονη δημοτικότητά του και τη φήμη ότι παρεμβαίνει στις δημόσιες επιχειρήσεις.

«Οι άνθρωποι έχουν εκφράσει εδώ και καιρό τον φόβο ότι ο Κάρολος θα μπορούσε να ανακατευτεί πολύ στην πολιτική», είπε. Ως Πρίγκιπας της Ουαλίας, ο Κάρολος τιμωρήθηκε επειδή έγραψε μια σειρά από γράμματα που φέρεται να έβαλαν σε κίνδυνο την αμεροληψία του.

Ίσως ένας ακόμη μεγαλύτερος κίνδυνος, προσθέτει η Μακλάραν, είναι ότι ο Κάρολος θα ηγηθεί της μοναρχίας ως λευκός, ετεροφυλόφιλος, προνομιούχος άνδρας σε μια εποχή που η ευαισθητοποίηση για θέματα ταυτότητας και αυξημένης επίγνωσης του αποικιακού παρελθόντος γίνεται ολοένα και εντονότερη.

«Υπάρχουν επίσης ανοιχτά ερωτήματα σχετικά με την Κοινοπολιτεία και τις εκκλήσεις για αποζημιώσεις για τα λάθη της αποικιακής εποχής», είπε η Μακλάραν.

«Η βασίλισσα είναι αναμφισβήτητα το πιο δημοφιλές μέλος της βασιλικής οικογένειας. Έτσι, όταν δεν είναι πλέον στο θρόνο… Ο βασιλιάς Κάρολος δεν θα είναι σε θέση να το αλλάξει αυτό. Θα χάσει περισσότερη υποστήριξη», δήλωσε σε ομιλία του ο εκπρόσωπος των Δημοκρατικών, Graham Smith.

Η καθιέρωση της μοναρχίας ως “εμπορικό σήμα”

Η Πολίν Μακλάραν αποκλείει το ενδεχόμενο η Σκωτία ή ακόμη και ολόκληρη η Μεγάλη Βρετανία να θελήσουν να καταργήσουν τη μοναρχία, σε περίπτωση που η θητεία του Καρόλου δεν είναι επιτυχής.

«Ο νέος βασιλιάς έχει επίγνωση των κινδύνων και θα επιδείξει την καλύτερη συμπεριφορά του. Η προσέγγιση των βασιλικών θα είναι να προωθήσουν το ‘συλλογικό σήμα’ της ευρύτερης οικογένειας», συμπληρώνει η Μακλάραν.

Προκειμένου να επιδείξει πράγματι ένα “καλό πρόσωπο” στον βρετανικό λαό, ο Κάρολος θα στραφεί προς τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, την Κέιτ αλλά και την Καμίλα καθώς, όπως αναφέρει η Μακλάραν, “δεν μπορεί να το κάνει μόνος του και το γνωρίζει. Θέλει να έχει γυναίκες με ισχυρούς ρόλους”.

Η Μακλάραν πιστεύει ότι ο Κάρολος ξεκίνησε καλά στις πρώτες του εμφανίσεις , αντιμετωπίζοντας κατάματα τους γνωστούς φόβους του κοινού. «Αλλά αυτή είναι η περίοδος του μήνα του μέλιτος. Οι άνθρωποι αισθάνονται συναισθηματικά ευάλωτοι», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα