Βασίλισσα Ελισάβετ: Τι θα γίνει με την Καμίλα αν ο Κάρολος στεφθεί βασιλιάς – Ο τίτλος, ο ρόλος και το “προσιτό” προφίλ

Βασίλισσα Ελισάβετ: Τι θα γίνει με την Καμίλα αν ο Κάρολος στεφθεί βασιλιάς – Ο τίτλος, ο ρόλος και το “προσιτό” προφίλ
AP Photo/Frank Augstein, Pool Η Καμίλα, στο πλευρό του Πρίγκιπα Καρόλου και της Βασίλισσας Ελισάβετ

Ποιος θα είναι ο τίτλος αλλά και ο ρόλος της Δούκισσας της Κορνουάλης σε περίπτωση θανάτου της Βασίλισσας Ελισάβετ και διαδοχής της από τον Πρίγκιπα Κάρολο. Η άλλοτε "εχθρική" εικόνα έχει αντιστραφεί πλήρως, πλέον και με τις "ευλογίες" της Ελισάβετ.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του πλατινένιου ιωβηλαίου, η βασίλισσα Ελισάβετ είχε εκφράσει την επιθυμία της, η σύζυγος του πρίγκιπα Καρόλου, Καμίλα, να λάβει τον τίτλο της βασίλισσας όταν αυτός γίνει βασιλιάς.

Συγκεκριμένα, σε επιστολή της με αφορμή τα 70 χρόνια από την άνοδό της στον θρόνο ανέφερε ότι η επέτειος αυτή της έδωσε την ευκαιρία να σκεφτεί την αφοσίωση και την αγάπη που της δείχνουν οι Βρετανοί. Ήταν μία κίνηση που, αν μη τι άλλο, εδραίωσε τον ρόλο της Δούκισσας της Κορνουάλης στην καρδιά της βασιλικής οικογένειας, αντικατοπτρίζοντας τη γενικότερη αποδοχή της στο παλάτι.

Είναι ειλικρινής μου επιθυμία, όταν έρθει η ώρα, η Καμίλα να ονομάζεται Βασιλική Σύζυγος (Princess consort) καθώς συνεχίζει το βασιλικό της έργο”, είπε η Ελισάβετ.

Η είδηση εκείνη έγινε πρώτο θέμα στα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων, σημαίνοντας και το τέλος μίας μακριάς περιόδου για την αποδοχή της από τους Βρετανούς, οι οποίοι για χρόνια την θεωρούσαν υπεύθυνη για τη διάλυση του γάμου του Καρόλου με την πριγκίπισσα Νταϊάνα.

Από το “κάδρο” στον θρόνο…

Ο Κάρολος και η Καμίλα, επί χρόνια εραστές, παντρεύτηκαν το 2005 στο Ουίνδσορ, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα πως, όπως αναφέρει το theconversation, εκτός από τα φλας της δημοσιότητας σε εκδηλώσεις που βρίσκονταν μαζί (“τα οποία φημολογείται πως ήταν τόσο έντονα, που υπήρχαν φόβοι ότι το θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακόμα και επιληπτικές κρίσεις), η Καμίλα είχε δεχτεί ακόμα και επίθεση με… ψωμάκια έξω από σούπερ μάρκετ, τα οποία τις πέταξαν περαστικοί που έδειχναν την οργή τους προς τον πρόσωπό της.

Μετά τη δήλωση της Ελισάβετ, το πριγκιπικό ζεύγος δήλωσε πως “τα λόγια της Αυτής Μεγαλειότητας τους συγκίνησαν και τους τίμησαν”, αφού “ήταν η πρώτη φορά που η βασίλισσα εξέφρασε δημοσίως την άποψή της για ένα ζήτημα που διχάζει την κοινή γνώμη μετά τον γάμο του Καρόλου και της Καμίλας το 2005″, όπως έγραφε καμία βρετανική εφημερίδα εκείνες τις ημέρες.

Σε όλη την ιστορία της Βρετανίας η σύζυγος ενός βασιλιά λαμβάνει συνήθως τον τίτλο της Βασιλικής Συζύγου. Όταν παντρεύτηκαν είχε αποφασιστεί επισήμως ότι η Καμίλα θα χρησιμοποιούσε τον τίτλο της Πριγκιπικής Συζύγου, αν ο Κάρολος γινόταν βασιλιάς.

Με την επιθυμία της Ελισάβετ, ωστόσο, και τη στιγμή που η υγεία της έχει παρουσιάσει σημαντική επιδείνωση, αυτό φαίνεται πως πλέον λύνεται και μάλιστα από νωρίς, αφού, τεχνικά, ήταν κάτι που ο νέος βασιλιάς, εν προκειμένω ο Κάρολος, σε περίπτωση θανάτου της Ελισάβετ, θα έπρεπε να διευθετήσει.

Ο πρίγκιπας Κάρολος και η Καμίλα AP

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και με προηγούμενα ζευγάρια, όπως με τον Γεώργιο ΣΤ’ και τη Βασίλισσα Ελισάβετ, με τον Γεώργιο Ε’ και η Βασίλισσα Μαίρη, με τον Εδουάρδο Ζ’ και τη βασίλισσα Αλεξάνδρα.

Καμίλα: Ποιος θα είναι ο ρόλος της αν ο Κάρολος στεφθεί βασιλιάς

Από εκεί και πέρα, ως προς τα καθήκοντα της Δούκισσας της Κορνουάλης φαίνονται πως εγείρονται πολλά ερωτήματα, πολλά εκ των οποίων είναι και συνταγματικά.

Αρχικά, με τον τίτλο της “της Βασιλικής Συζύγου” που αυτομάτως φαίνεται πως θα πάρει η Καμίλα, προωθείται η ισότητα ανάμεσα σε βασιλιάδες και βασίλισσες. Όπως είδαμε με τον πρίγκιπα Φίλιππο, η σύζυγος ενός βασιλιά μπορεί να γίνει “Βασιλική Σύζυγος”, αλλά το αντίστροφο δεν συμβαίνει.

Ο Φίλιππος έγινε πρίγκιπας το 1957 , πέντε χρόνια αφότου η σύζυγός του έγινε βασίλισσα. ενώ ο Αλβέρτος έγινε “Πριγκιπικός Σύζυγος” το 1857 , 17 χρόνια μετά τον γάμο του με τη βασίλισσα Βικτώρια.

Η Καμίλα και ο Πρίγκιπας Κάρολος AP Photo/ Alastair Grant


Μόλις η Καμίλα γίνει “Βασιλική Σύζυγος”, θα έχει όλο το προφίλ της “Αυτής Μεγαλειότητας” για το υπόλοιπο της ζωής της. Με μία αναδρομή στο παρελθόν μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως όλες οι προηγούμενες “Βασιλικές Σύζυγοι που έζησαν περισσότερο από τους συζύγους τους, έγιναν γνωστές με τον τίτλο “Βασίλισσα Μητέρα”.

Από εκεί και πέρα, βάσει Συντάγματος, ο τίτλος μεταξύ “Βασιλικής Συζύγου” και “Πριγκιπικής Συζύγου” δεν έχει ουσιαστικές διαφορές. Η εξουσία ανήκει στον μονάρχη και όχι στη σύζυγό του. Το μόνο που αλλάζει, βάσει νόμου, είναι πως, επιτρέπεται στους συμβούλους του κράτους να ασκούν εξουσία για λογαριασμό του μονάρχη, αν εκείνοι δεν είναι διαθέσιμοι λόγω ασθένειας ή βρίσκονται στο εξωτερικό. Αλλά ακόμη και όταν ο Κάρολος γίνει βασιλιάς, η Καμίλα θα γίνει σύμβουλος του κράτους επειδή είναι σύζυγος του μονάρχη, και όχι επειδή κατέχει τον τίτλο της “Βασιλικής Συζύγου”.

Το “προσιτό” προφίλ της Καμίλα

Τα τελευταία χρόνια, η Δούκισσα της Κορνουάλης, εκτός από το να ανατρέψει την -αρχικά κακή- φήμη της, έχει καταφέρει να ανεβάσει τη δημοτικότητα της και να θεωρείται πια ένα από τα πιο προσιτά και ειλικρινή μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εμφανιζόταν συχνά σε Μέσα Ενημέρωσης, συμμετείχε σε ενημερωτικές εκπομπές, μιλούσε συχνά μέσα της πλατφόρμα της για τη φρίκη της ενδοοικογενειακής βίας, όπως και για τη σημασία του θεάτρου, ενώ, πέρυσι εμφανίστηκε στο One Show για να συζητήσει τη λέσχη βιβλίων της στο Instagram.

Είναι προφανές πως, αν και όποτε ο Κάρολος καθίσει στον θρόνο, η Καμίλα έχει ήδη προετοιμάσει το έδαφος για να σταθεί στο πλευρό του με ενεργό ρόλο, έχοντας εξασφαλίσει εδώ και καιρό τις… ευλογίες της Ελισάβετ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα