Βέλγος υπουργός: Προτιμώ να πληρώνω πρόστιμα παρά να δώσω βίζα σε Σύρους

Βέλγος υπουργός: Προτιμώ να πληρώνω πρόστιμα παρά να δώσω βίζα σε Σύρους

Δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο 4.000 ευρώ ημερησίως στο υπουργείο Μετανάστευσης, μέχρι το τελευταίο να εφαρμόσει απόφασή του περί χορήγησης βίζας σε οικογένεια Σύρων

Έτοιμος να αφήσει αδιαμαρτύρητα να γίνει κατάσχεση των επίπλων του γραφείου του, προκειμένου να πληρώνει καθημερινά πρόστιμα, παρά να εφαρμόσει δικαστική απόφαση και να δώσει τουριστική βίζα σε μία οικογένεια Σύρων από το εμπόλεμο Χαλέπι, δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης του Βελγίου, Τέο Φράνκεν.

Μάλιστα, ο Φράνκεν ανάρτησε στην προσωπική του σελίδα στο facebook φωτογραφία του, στην οποία είναι σε ένα άδειο δωμάτιο, μετάαπό την παράδοση της δικαστικής απόφασης. Η εν λόγω εικόνα εξόργισε τους δικηγόρους της οικογένειας από τη Συρία.

ADVERTISING

"Τοποθετεί τον εαυτό του πάνω από τον νόμο", δήλωσε δικηγόρος της οικογένειας την Πέμπτη, μετά το "αστείο" του Φλαμανδού εθνικιστή πολιτικού, ο οποίος υποστηρίζει ότι θα αφήσει τους δικαστικούς επιμελητές να αδειάσουν το γραφείο του προκειμένου να καλυφθεί το ποσό των 4.000 ευρώ ημερησίως, πρόστιμο το οποίο το υπουργείο του διατάχθηκε να καταβάλει μέχρι να εκδοθεί η βίζα στους τέσσερις Σύρους.

Στις δικαστικές αρχές είχε καταφύγει ένας Σύρος, ο οποίος μετέβη στον Λίβανο από το Χαλέπι. Εκεί ζήτησε από το βελγικό προξενείο να του δοθεί βίζα βραχείας διαμονής για τον ίδιο, τη σύζυγό του και τα δύο τους παιδιά. Το αίτημα του δεν έγινε δεκτό, προσέφυγε σε δικαστήριο και δικαιώθηκε. Στο διάστημα αυτό ο Σύρος φιλοξενείται από μια οικογένεια Βέλγων. 

Ο Φράνκεν δήλωσε ότι η κίνηση να επιτρέψει σε μια συριακή οικογένεια να μπει στη χώρα με τουριστική βίζα, μπορεί να οδηγήσει σε σωρεία παρόμοιων αιτημάτων, επισημαίνοντας ότι έχει ήδη ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

"Καταφέραμε να διαχειριστούμε την κρίση του ασύλου και τα πράγματα είναι υπό έλεγχο. Δεν πρόκειται να ανοίξουμε τις πόρτες μας διάπλατα μέσω των πρεσβειών και των προξενείων μας", είπε ο Φράνκεν.

Το Βέλγιο, με πληθυσμό 11 εκατ., είχε πέρσι 7.500 αιτήσεις ασύλου από Σύρους.

Πηγή: Reuters

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες
SHARE:

24Media Network