Βενεζουέλα: Εφτασε το πρώτο πετρελαιοφόρο από το Ιράν, γιορτάζει ο Μαδούρο

Βενεζουέλα: Εφτασε το πρώτο πετρελαιοφόρο από το Ιράν, γιορτάζει ο Μαδούρο
Ο Νικολας Μαδούρο. AP

Το πρώτο πετρελαιοφόρο από το Ιράν έφτασε στα χωρικά ύδατα της Βενεζουέλας και ο Νικολάς Μαδούρο το γιόρτασε δεόντως.

Ο Νικολάς Μαδούρο γιόρτασε την Κυριακή την άφιξη στα χωρικά ύδατα της χώρας του πρώτου πετρελαιοφόρου από τα συνολικά πέντε που έχει στείλει το Ιράν και προειδοποίησε ότι το Καράκας δεν θα “γονατίσει” ποτέ μπροστά στις ΗΠΑ, που καταδικάζει αυτή την ενέργεια της Τεχεράνης.

Το Ιράν προσφέρει στη Βενεζουέλα 1,53 εκατομμύριο βαρέλια βενζίνης και συστατικά για την παραγωγή βενζίνης, προκαλώντας την αντίδραση της Ουάσινγκτον η οποία έχει επιβάλει κυρώσεις και στις δύο χώρες. Το πετρελαιοφόρο Fortune έχει φτάσει στο λιμάνι Ελ Παλίτο της πετρελαϊκή εταιρείας της Βενεζουέλας PDVSA, σύμφωνα με πηγή της εταιρείας και ιστότοπους που δείχνουν την πορεία του πλοίου.

Ένα δεύτερο πετρελαιοφόρο, το Forest, εισήλθε στη θάλασσα της Καραϊβικής το Σάββατο και τα άλλα τρία διασχίζουν τον Ατλαντικό. “Το πλοίο Fortune έφτασε, είναι το πρώτο από πέντε πλοία που φέρνουν βενζίνη και συστατικά για την παρασκευή βενζίνης στη Βενεζουέλα”, δήλωσε ο Μαδούρο σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. Ο Βενεζουελάνος πρόεδρος εξήρε τις σχέσεις μεταξύ της χώρας του και του Ιράν.

“Είμαστε δύο ειρηνικοί λαοί που επιθυμούμε την ανάπτυξή μας, δύο λαοί αντάρτες, δύο λαοί επαναστατικοί που δεν θα γονατίσουν ποτέ μπροστά στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό”, τόνισε. “Έχουμε δικαίωμα να έχουμε ελεύθερες εμπορικές συναλλαγές”, πρόσθεσε ο Μαδούρο.

Μόλις ανακοινώθηκε η αναχώρηση για τη Βενεζουέλα των ιρανικών πετρελαιοφόρων, ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την “ανησυχία” τους μπροστά “στον ολοένα και σημαντικότερο ρόλο” που διαδραματίζει η Τεχεράνη στο Καράκας. Η Τεχεράνη απείλησε εξάλλου τις τελευταίες ημέρες τις ΗΠΑ με “επιπτώσεις”, αν εμποδίσουν την παράδοση των πετρελαϊκών προϊόντων στη Βενεζουέλα, όπου οι ελλείψεις σε καύσιμα έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας και της πανδημίας του κορονοϊού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα