Βίντεο ύμνος από τον Ομπάμα για τη Δημοκρατία, στην Ακρόπολη

Βίντεο ύμνος από τον Ομπάμα για τη Δημοκρατία, στην Ακρόπολη
THIS PHOTOGRAPH IS PROVIDED BY THE WHITE HOUSE AS A COURTESY AND MAY BE PRINTED BY THE SUBJECT(S) IN THE PHOTOGRAPH FOR PERSONAL

Ένα βίντεο διαφήμιση για την Ελλάδα και τον πολιτισμό μας από έναν από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στον πλανήτη. Ο Μπαράκ Ομπάμα εκφράζει τον θαυμασμό και σεβασμό του από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Δείτε το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος (Pics+Vid)

Από τη στιγμή που έφτασε στην Ελλάδα, ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, δεν έπαψε να εκφράζει αφειδώς και με σεβασμό, τον θαυμασμό και σεβασμό του για τον πολιτισμό και την ιστορία της χώρας μας. Μίλησε ελληνικά ουκ ολίγες φορές, με αποκορύφωμα την ιστορική ομιλία του στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, επισκέφτηκε το Μουσείο της Ακρόπολης και ξεναγήθηκε στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, από όπου οι εικόνες κάνουν και θα κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έγινε - θέλοντας ή μη - ο καλύτερος πρεσβευτής της χώρας μας, θυμίζοντας ακόμα και σε μας τους ίδιους, πράγματα που θεωρούμε δεδομένα και λόγους, για τους οποίους πρέπει, να νιώθουμε υπερήφανοι ως Έλληνες.

Και είναι αλήθεια, ότι ανεξάρτητα από κάθε πολιτική και αντιλήψεις, αυτός ο άνθρωπος είναι από τους λίγους (αν όχι ελάχιστους) που θα μπορούσαν, να καταφέρουν αυτό που κατάφερε, κατά τη διήμερη επίσκεψή του στην Ελλάδα.

ADVERTISING

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης και την αποχώρησή του από τη χώρα μας, ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από την επίσκεψή του στην Ακρόπολη, από όπου στέλνει μήνυμα για τη Δημοκρατία, από το σημείο όπου γεννήθηκε.

Στο σχόλιο που συνοδεύει το βίντεο, ο Ομπάμα αναφέρει:

"Στο τελευταίο μου ταξίδι εκτός ΗΠΑ ως πρόεδρος, είχα επιτέλους την ευκαιρία να επισκεφτώ την Ελλάδα και να γνωρίσω την υπέροχη ιστορία αυτής της χώρας. Καθώς στέκεται κανείς στον χώρο της Ακρόπολης, στο σημείο όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία και όλες οι δημοκρατικές αξίες που ως Αμερικανοί θεωρούμε σημαντικές, αντιλαμβάνεται τη σημασία της διακυβέρνησης του λαού, από τον λαό για τον λαό, καθώς και το πώς οι πολίτες, ανεξάρτητα από το έθνος στο οποίο ανήκουν, θα αποφασίζουν τι είδους κράτη θα είμαστε, τα ιδανικά στα οποία θα προσβλέπουμε και τις αξίες, που θα μας ορίζουν".

Στο βίντεο, ο πρόεδρος Ομπάμα λέει:

"Μία από τις μεγαλύτερες χαρές του να είσαι πρόεδρος, είναι η δυνατότητα να ταξιδεύεις, να βλέπεις διαφορετικούς πολιτισμούς και να συναντάς διαφορετικούς ανθρώπους. Αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για την εθνική ασφάλεια, αλλά και για την κατανόηση του εαυτού μας. Έχουμε πίσω μας τον Παρθενώνα, κομμάτι της Ακρόπολης... Είναι εδώ, στην Αθήνα, όπου τόσες από τις ιδέες για τη Δημοκρατία και την έννοια του Πολίτη, την έννοια του κράτους δικαίου, άρχισαν να αναπτύσσονται. Έτσι, όταν επισκέπτεσαι έναν χώρο σαν κι αυτόν, όχι μόνο κατανοείς καλύτερα την Ελλάδα και τον Δυτικό Πολιτισμό, αλλά στέλνεις κι ένα σήμα της συνέχειας όσων συνέβησαν εδώ, με τους λόγους του Περικλή, με τα έργα των πατέρων μας. Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος του Προέδρου των ΗΠΑ, να στείλει ένα μήνυμα στον κόσμο, ότι οι παραδόσεις τους, η κληρονομία τους, τα μνημεία τους είναι πολύτιμα κι ότι έχουμε διδαχτεί από αυτά. Γιατί αυτό που κάνει, είναι να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στον κόσμο, ότι βλέπουμε τους εαυτούς μας ως κομμάτι μιας ευρύτερης ανθρωπότητας, μίας κοινότητας εθνών, που μπορούν να εργαστούν μαζί, ώστε να επιλύσουν κοινά προβλήματα και να αναδείξουμε τι είναι καλύτερο για την ανθρωπότητα".

Δείτε το βίντεο:

Το πρωί της Τετάρτης, η δρ. Ελένη Μπάνου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, ανέλαβε το έργο της ξενάγησης του Μπαράκ Ομπάμα στον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού Βράχου.

Φωτογραφίες από την ξενάγηση ανέβασε αρχικά στο προσωπικό του προφίλ στο Twitter ο δημοσιογράφος που καλύπτει το ρεπορτάζ του Λευκού Οίκου για το Associated Press, Josh Lederman, ενώ λίγο αργότερα δημοσίευσαν και η Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα και ο Λευκός Οίκος.

Βίντεο ύμνος από τον Ομπάμα για τη Δημοκρατία, στην Ακρόπολη
THIS PHOTOGRAPH IS PROVIDED BY THE WHITE HOUSE AS A COURTESY AND MAY BE PRINTED BY THE SUBJECT(S) IN THE PHOTOGRAPH FOR PERSONAL
Βίντεο ύμνος από τον Ομπάμα για τη Δημοκρατία, στην Ακρόπολη
THIS PHOTOGRAPH IS PROVIDED BY THE WHITE HOUSE AS A COURTESY AND MAY BE PRINTED BY THE SUBJECT(S) IN THE PHOTOGRAPH FOR PERSONAL

Ο Αμερικανός πρόεδρος, αμέσως μετά επισκέφτηκε το Μουσείο της Ακρόπολης, όπου τον ξενάγησε ο κ. Δημήτρης Παντερμαλής, Πρόεδρος του ΔΣ του Μουσείου.

Η δεύτερη ημέρα της επίσκεψης Ομπάμα έκλεισε με την ισ τορική για τη Δημοκρατία ομιλία του στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που χαρακτηρίστηκε από πολλούς παρακαταθήκη, αποσπώντας διθυραμβικά σχόλια.

Μάλιστα, ο πρόεδρος Ομπάμα, παρότι είχε δώσει δείγμα γραφής από την προηγούμενη μέρα, κράτησε το καλύτερο για το τέλος, περιλαμβάνοντας στην ομιλία του αυτή πλήθος ελληνικών λέξεων, από τη "Δημοκρατία" και το "κράτος" μέχρι τη "φουστανέλα", τη "σπανακόπιτα" και το "φιλότιμο" και κλείνοντας αναφωνώντας "Ζήτω η Ελλάς".

Δείτε ξανά τα βίντεο από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μπαράκ Ομπάμα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ο Ομπάμα στην Ακρόπολη. Ένα παιδικό όνειρο έγινε πραγματικότητα

Ομπάμα ο Αθηναίος

'Ζήτω η Ελλάς': Ομιλία Ομπάμα στο Νιάρχος με φουστανέλα, φιλότιμο, Αντετοκούνμπο

SHARE:

24Media Network