Βολιβία: Αντιδράσεις ΕΕ για παραίτηση Μοράλες – Η λατινοαμερικανική αριστερά καταγγέλλει ένα “πραξικόπημα”

Βολιβία: Αντιδράσεις ΕΕ για παραίτηση Μοράλες – Η λατινοαμερικανική αριστερά καταγγέλλει ένα “πραξικόπημα”
Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Βολιβία AP

Η Ρωσία καταδικάζει τα επεισόδια βίας από την αντιπολίτευση στη Βολιβία. Το γεγονός καταδίκασε κατηγορηματικά και ο ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

Για “βία από την αντιπολίτευση” και “σενάριο πραξικοπήματος” κάνει λόγο η Μόσχα

Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε σήμερα όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Βολιβία να δείξουν “μετριοπάθεια” και “υπευθυνότητα” για να επιτύχουν την διεξαγωγή νέων “αξιόπιστων” εκλογών, μετά την παραίτηση χθες του προέδρου της χώρας Έβο Μοράλες.

“Θα ήθελα να εκφράσω σαφώς την επιθυμία μας όλα τα κόμματα στη χώρα να δείξουν μετριοπάθεια και υπευθυνότητα και να οδηγήσουν τη χώρα με ειρήνη και ηρεμία σε νέες αξιόπιστες εκλογές, οι οποίες θα επιτρέψουν στον λαό της Βολιβίας να εκφράσει την δημοκρατική του βούληση”, δήλωσε η Μογκερίνι προσερχόμενη στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Την ίδια ώρα η Ρωσία καταδίκασε τα επεισόδια βίας, τα οποία ενορχηστρώθηκαν, σύμφωνα με την ίδια, από την αντιπολίτευση στην Βολιβία για να εξαναγκάσουν τον πρόεδρο της χώρας σε παραίτηση, επισημαίνοντας ότι τα γεγονότα αυτά θυμίζουν “σενάριο πραξικοπήματος”.

“Ένα κύμα βίας που εξαπολύθηκε από την αντιπολίτευση εμπόδισε τον Μοράλες να ολοκληρώσει την προεδρική του θητεία”, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Μόσχα κρίνει ότι η κυβέρνηση της Βολιβίας “ήθελε μια λύση στη βάση ενός πολιτικού διαλόγου, αλλά αντ’ αυτού τα γεγονότα πήραν μια τροπή που θυμίζει σενάριο πραξικοπήματος”.

Εκφράζοντας την “ανησυχία” του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τέλος όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Βολιβίας να βρουν “έναν συνταγματικό τρόπο για να βγουν” από την κρίση.

Η Ρωσία είναι σύμμαχος πολλών λατινοαμερικανικών αριστερών κυβερνήσεων, ιδιαίτερα αυτών της Βενεζουέλας και της Κούβας.

Η λατινοαμερικανική αριστερά καταγγέλλει ένα «πραξικόπημα» εναντίον του Έβο Μοράλες

Πολυάριθμοι αξιωματούχοι της λατινοαμερικανικής αριστεράς χαρακτήρισαν χθες, Κυριακή, «πραξικόπημα» τα γεγονότα που οδήγησαν στην παραίτηση του προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες.

Οι ηγέτες της Βενεζουέλας, της Νικαράγουας, της Κούβας, καθώς και ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες και ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα κατήγγειλαν άπαντες ένα «πραξικόπημα» εναντίον του Μοράλες, ο οποίος παραιτήθηκε έπειτα από εβδομάδες διαδηλώσεων κατά της επανεκλογής του τον Οκτώβριο και αφού εγκαταλείφθηκε από την αστυνομία και τον στρατό.

«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά το πραξικόπημα εναντίον του αδελφού προέδρου Έβο Μοράλες», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

Ο ίδιος κάλεσε σε «κινητοποίηση για να απαιτηθεί να προστατευθεί η ζωή των αυτόχθονων βολιβιανών λαών, θυμάτων του ρατσισμού». Ο Μοράλες, ο οποίος ήταν στην εξούσια επί σχεδόν 14 χρόνια, ήταν ο πρώτος αυτόχθων πρόεδρος της Βολιβίας.

Ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ καταδίκασε κι αυτός το «βίαιο και άνανδρο πραξικόπημα της δεξιάς εναντίον της δημοκρατίας στη Βολιβία».

«Ο κόσμος οφείλει να κινητοποιηθεί για τη ζωή και την ελευθερία του Έβο», δήλωσε ο Ντίας-Κανέλ με μήνυμά του στο Twitter που έφερε το hashtag #EvoNoEstasSolo (Έβο, δεν είσαι μόνος).

Αλληλεγγύη

Η Κούβα, παραδοσιακή σύμμαχος του βολιβιανού σοσιαλιστή ηγέτη, εκφράζει την «αλληλεγγύη της με τον αδελφό πρόεδρο Έβο Μοράλες, πρωταγωνιστή και σύμβολο των διεκδικήσεων των αυτόχθονων λαών της Αμερικής μας», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες.

Ένας άλλος σύμμαχος του Έβο Μοράλες, η Νικαράγουα, «καταδίκασε κατηγορηματικά το πραξικόπημα» εναντίον του προέδρου της Βολιβίας.

Γενικές εκλογές

Η Λίμα απηύθυνε έκκληση υπέρ «της διεξαγωγής γενικών εκλογών με εγγυήσεις διαφάνειας και την επίβλεψη του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών και άλλων διεθνών αρχών».

Ο πρώην πρόεδρος του Περού Ογιάντα Ουμάλα κατήγγειλε από την πλευρά του μια «θεσμική ρήξη» και εξέφρασε την «αλληλεγγύη» του με τον Έβο Μοράλες, «που υποχρεώθηκε να πάρει την απόφαση να παραιτηθεί ώστε η βία που προκλήθηκε από την αντιπολίτευση να μην κάνει περισσότερο κακό στον λαό».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα