Βολιβία: Η Τζανίνε Άνιες απέσυρε την υποψηφιότητά της από τις προεδρικές εκλογές

Βολιβία: Η Τζανίνε Άνιες απέσυρε την υποψηφιότητά της από τις προεδρικές εκλογές
Η Τζανίνε Άνιες AP Photo/Juan Karit

Η μεταβατική πρόεδρος της Βολιβίας θέλει να αποτρέψει την επικράτηση του Λουίς Άρσε και του κόμματος MAS, γι' αυτό και απέσυρε την υποψηφιότητά της για τις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου.

Την απόσυρση της υποψηφιότητας στις επικείμενες προεδρικές εκλογές της 18ης Οκτωβρίου στη Βολιβία ανακοίνωσε η μεταβατική πρόεδρος της χώρας, Τζανίνε Άνιες, σε μια προσπάθεια, όπως είπε, να αποτραπεί η επικράτηση του Λουίς Άρσε, του υποψηφίου του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS), του κόμματος του πρώην προέδρου Έβο Μοράλες, που συνεχίζει να προηγείται στην πρόθεση ψήφου σε εθνικές δημοσκοπήσεις.

Σήμερα, απέσυρα την υποψηφιότητά μου για την προεδρία της Βολιβίας, για τη διασφάλιση της δημοκρατίας”, δήλωσε η δεξιά μεταβατική πρόεδρος σε τηλεοπτικό της διάγγελμα.

Όπως εξήγησε, έλαβε αυτήν την απόφαση “λόγω του κινδύνου κατανομής των ψήφων μεταξύ των πολλών υποψηφίων που θα οδηγήσει στην επικράτηση του κόμματος MAS”.

Έχοντας δίπλα της τον υποψήφιο αντιπρόεδρό της, επιχειρηματία Σαμουέλ Ντορία Μεδίνα, και άλλους πολιτικούς της συμμάχους, η 53χρονη Άνιες, κάλεσε σε ενότητα ενάντια στο MAS.

Αν δεν ενωθούμε, ο Μοράλες θα επιστρέψει. Αν δεν ενωθούμε, η δημοκρατία θα χάσει. Αν δεν ενωθούμε, η δικτατορία θα κερδίσει”, είπε.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο, η πρώην γερουσιάστρια της δεξιάς αποχωρεί από τον προεκλογικό αγώνα την επομένη της δημοσιοποίησης μιας δημοσκόπησης που την κατατάσσει στην τέταρτη θέση, με μόλις το 7% της πρόθεσης ψήφου.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Jubilee Catholic Foundation, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και στενός σύμμαχος του Μοράλες, Άρσε, καταγράφει μεγάλο προβάδισμα με 29,2% της πρόθεσης ψήφου. Ακολουθεί ο πρώην πρόεδρος Κάρλος Μέσα (19%) και με 10.4% ο Λουίς Φερνάντο Καμάτσο, ο πιο ριζοσπαστικός ηγέτης της δεξιάς και πρωταγωνιστής στις κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης που συνέβαλαν στην εκδίωξη του Μοράλες από την εξουσία.

Οι εκλογές του επόμενου μήνα θα διεξαχθούν σχεδόν έναν χρόνο έπειτα από εκείνες στις οποίες ο σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος Μοράλες είχε ανακηρύξει την τέταρτη νίκη του, έπειτα από 13 χρόνια στην εξουσία. Αλλά η αντιπολίτευση αρνήθηκε να δεχθεί το αποτέλεσμα, ακολούθησαν εβδομάδες βίαιων διαδηλώσεων και ταραχών και εντέλει, μετά την εγκατάλειψή του από τις δυνάμεις ασφαλείας και κατ’ απαίτηση του στρατού, ο Μοράλες παραιτήθηκε και εξορίστηκε, ενώ η Άνιες, ως τότε γερουσιάστρια της δεξιάς, ανέλαβε μεταβατική πρόεδρος.

Υποσχέθηκε να ηγηθεί μιας μεταβατικής κυβέρνησης για τη διοργάνωση νέων εκλογών το 2020. Αλλά τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της, μια κίνηση που επικρίθηκε ευρέως από τους αντιπάλους της και ορισμένους συμμάχους της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα