“Ενότητα” ζήτησε ο Πενταρόφκσι – Σκέφτεται παραίτηση ο Ζάεφ

“Ενότητα” ζήτησε ο Πενταρόφκσι – Σκέφτεται παραίτηση ο Ζάεφ
Ο πρόεδρος τη Βορείου Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι και ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ AP

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στα Σκόπια. Ενώ τα μέσα της Βορείου Μακεδονίας μίλαγαν για έκτακτο διάγγελμα Ζάεφ, τελικά μίλησε στον λαό ο πρόεδρος Πενταρόφκσι λέγοντας πως δεν είναι καιρός για διαίρεση και απάθεια.

Σε πολιτική περιδίνηση βρίσκεται η Βόρεια Μακεδονία μετά το “όχι” του Μακρόν ώστε να δοθεί ημερομηνία έναρξης των προενταξιακών διαπραγματεύσεων στη χώρα. Με την επιστροφή του πρωθυπουργού της Βορείου Μακεδονίας από τις Βρυξέλλες στα Σκόπια, οι συσκέψεις είναι απανωτές, ενώ συνεχίζονται οι επαφές και με ξένους ηγέτες, την ώρα που ο ίδιος σκέφτεται να παραιτηθεί.

Αν και αρχικά το έκτακτο διάγγελμα προς τον λαό θα το απηύθυνε ο Ζόραν Ζάεφ, τελικά αποφασίστηκε να μιλήσει ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι, ο οποίος συγκάλεσε παράλληλα και σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών τελικά για το Σάββατο.

«Δυστυχώς, τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ δεν συμβαδίζουν με τις δικαιολογημένες προσδοκίες μας” είπε ο Πενταρόβσκι και ζήτησε ενότητα λέγοντας: “Δεν είναι καιρός για διαίρεση και απάθεια, ούτε για αρνητικά συναισθήματα προς ορισμένες χώρες. Απαιτείται ενότητα”.

Νωρίτερα, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ χαρακτήρισε “μεγάλο λάθος” το ότι δεν εκκινούν οι ενταξιακές διαδικασίες των δύο κρατών από τώρα, ενώ ο Μακρόν ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξη Τύπου ότι

Ο Ντόναλντ Τουσκ ζήτησε από την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία “να συνεχίσουν τις εντατικές προσπάθειες χωρίς να απογοητεύονται. Θα γίνουν πλήρη μέλη της ΕΕ”. Οι δυο χώρες πέρασαν με επιτυχία τις εξετάσεις και δεν μπορώ να πω τα ίδια και για τις χώρες μέλη της ΕΕ” πρόσθεσε με νόημα αφήνοντας κι εκείνος αιχμές.

Σημειώνεται ότι το γαλλικό βέτο συνδέεται άμεσα με τα θέματα μετανάστευσης, υπό τον φόβο αύξησης των μεταναστευτικών ροών σε περίπτωση ανοίγματος των συνόρων και ο Μακρόν κατηγορείται πως το χρησιμοποίησε για να κατευνάσει το εσωτερικό ακροατήριό του.

Συγκεκριμένα ο Μακρόν είπε:

“Πώς να το εξηγήσω στους συμπολίτες μου όταν η Αλβανία είναι η δεύτερη σε κατάταξη χώρα από όπου έρχονται εκείνοι που ζητούν άσυλο στη Γαλλία;”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα