Βόρεια Μακεδονία: Πιέσεις ακόμα και για μεγάλο συνασπισμό Ζάεφ με VMRO

Βόρεια Μακεδονία: Πιέσεις ακόμα και για μεγάλο συνασπισμό Ζάεφ με VMRO
Σημαία της Βόρειας Μακεδονίας σε πλατεία στα Σκόπια AP

Διπλωματικοί κύκλοι επιχειρούν να φέρουν πιο κοντά τις δύο μεγάλες πολιτικές παρατάξεις της Βόρειας Μακεδονίας για να υπάρξει μία όσο το δυνατόν πιο ισχυρή κυβέρνηση.

Εχουν περάσει 10 ημέρες μετά τις εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία και ακόμα δεν έχει σχηματιστεί η κυβέρνηση που θα κληθεί να διαπραγματευτεί την είσοδο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Με όλες τις πλευρές να δείχνουν σχετική αδιαλλαξία προς το παρόν συμφωνία για κυβερνητικό σχήμα δεν έχει επιτευχθεί, ωστόσο ιθύνοντες του SDSM, του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος του Ζόραν Ζάεφ που πρώτευσε στις εκλογές (46 έδρες) διαμηνύουν ότι μετά την εθνική εορτή της 2ας Αυγούστου (εξέγερση του Ιλιντεν) η χώρα θα αποκτήσει κυβέρνηση.

Πληροφορίες από τη Βόρεια Μακεδονία αναφέρουν πάντως ότι διπλωματικοί κύκλοι έχουν αρχίσει να πιέζουν προς την κατεύθυνση σχηματισμού κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού. Επιθυμούν στην νέα κυβέρνηση να συνεργαστούν τα δύο μεγάλα κόμματα των Σλαβοφώνων (Σοσιαλδημοκρατικό και VMRO) παρά τις μεγάλες μεταξύ τους αντιθέσεις αλλά και τα δύο μεγαλύτερα αλβανικά κόμματα.

Είναι, επίσης, σαφές ότι μετά τις εκλογές το DUI, το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα, έχει διαφοροποιήσει την προεκλογική του ρητορική και έχει ουσιαστικά αποσύρει την αξίωσή του ο επόμενος Πρωθυπουργός να είναι Αλβανός. Οι Αλβανοί είναι επίσης φανατικά υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας και είναι πολύ πιθανό να στηρίξουν ένα μεγάλο συνασπισμό.

Το βάρος, σ’ αυτήν την περίπτωση, πέφτει στο εθνικιστικό VMRO. Θα δεχθεί να πάρει μέρος σε μία κυβέρνηση που θα εφαρμόσει την προδοτική, κατ’ αυτό, Συμφωνία των Πρεσπών; Και επίσης, θα στηρίξει μία κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Ζόραν Ζάεφ τον οποίο κατηγορεί, ανάμεσα σε άλλα, για ενδοτισμό στους Αλβανούς και διαφθορά;

Δύσκολο, πλην όμως όχι και αδύνατον…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα