Βόρεια Μακεδονία: Συμφωνία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για εκλογές στις 15 Ιουλίου

Βόρεια Μακεδονία: Συμφωνία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για εκλογές στις 15 Ιουλίου
Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι AP

Ο Πρόεδρος της χώρας χαιρέτισε τη συμφωνία για την ημερομηνία διεξαγωγής των πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών, που είχαν αναβληθεί λόγω κορονοϊού.

Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι, σε γραπτή του δήλωση, χαιρέτισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των ηγετών των πολιτικών κομμάτων για διεξαγωγή πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών στη χώρα, στις 15 Ιουλίου.

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος Πεντάροφσκι εξέφρασε την προσδοκία ότι οι εκλογές θα είναι δίκαιες και δημοκρατικές, όπως ταιριάζει σ΄ ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ και σε μία χώρα που ξεκινά ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Πεντάροφσκι, η συναίνεση που επιτεύχθηκε για τον ορισμό ημερομηνίας των πρόωρων βουλευτικών εκλογών είναι μία ακόμη ένδειξη ότι σε κάθε ώριμη δημοκρατική χώρα απαιτείται πολιτικός διάλογος, μέσω του οποίου οι εναρμονισμένες αποφάσεις λαμβάνονται αποκλειστικά προς το συμφέρον των πολιτών της χώρας.

Προηγουμένως σήμερα, ο αρχηγός του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ζόραν Ζάεβ γνωστοποίησε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με την αντιπολίτευση για τη διεξαγωγή των εκλογών στις 15 Ιουλίου, ενώ και ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε ότι το κόμμά του αποδέχεται την διεξαγωγή εκλογών στις 15 Ιουλίου και θα συμμετάσχει σε αυτές.

Όλο το περασμένο διάστημα το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ πίεζε οι πρόωρες εκλογές να διεξαχθούν νωρίτερα, ενώ το VMRO-DPMNE επεδίωκε αυτές να διεξαχθούν στα τέλη καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου.

Οι πρόωρες αυτές βουλευτικές εκλογές είχαν αρχικά οριστεί για τις 12 Απριλίου, όμως αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα