Βουλγαρία: Ξανά στις κάλπες οι πολίτες – Δεν σχημάτισαν κυβέρνηση οι Σοσιαλιστές

Βουλγαρία: Ξανά στις κάλπες οι πολίτες – Δεν σχημάτισαν κυβέρνηση οι Σοσιαλιστές
Εκλογές στη Βουλγαρία Visar Kryeziu/AP Photo

Για νέες εκλογές, τις πέμπτες μέσα σε δύο χρόνια ετοιμάζεται η Βουλγαρία, μετά την αποτυχία του Σοσιαλιστικού κόμματος να σχηματίσει κυβέρνηση. Επιβαρύνονται τα σχέδια της χώρας για ένταξη στην Ευρωζώνη το 2024.

Η Βουλγαρία βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες εκλογές, τις πέμπτες στη χώρα σε δύο χρόνια, αφού το Σοσιαλιστικό Κόμμα εγκατέλειψε την Παρασκευή (20/01) τα σχέδια για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Οι Σοσιαλιστές, οι οποίοι είχαν την τρίτη και τελευταία ευκαιρία να σχηματίσουν υπουργικό συμβούλιο μετά τις ατελέσφορες εκλογές στις 2 Οκτωβρίου, δήλωσαν ότι έκαναν μια σοβαρή προσπάθεια να συγκεντρώσουν υποστήριξη, θέτοντας σαφείς εθνικές προτεραιότητες, αλλά δεν τα κατάφεραν.

“Αναζητήσαμε μια λύση για να βγάλουμε τη χώρα από τις πολλές κρίσεις και κυρίως από την πολιτική κρίση”, δήλωσε σε δημοσιογράφους η επικεφαλής των Σοσιαλιστών Κορνέλια Νίνοβα. “Εξετάσαμε τις επιλογές και αποφασίσαμε να επιστρέψουμε την εντολή στον πρόεδρο”, είπε.

“Τώρα οδεύουμε σε εκλογές”, τόνισε.

Τα δύο μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα της Βουλγαρίας, το κεντροδεξιό GERB και το PP που τάσσεται κατά της διαφθοράς, είχαν ήδη αποτύχει να συγκεντρώσουν υποστήριξη για να σχηματίσουν μια κυβέρνηση συνασπισμού.

Η ακυβερνησία θα επιβαρύνει τα σχέδια της Βουλγαρίας για ένταξη στην Ευρωζώνη το 2024. Θα καθυστερήσει τις τόσο απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της δωροδοκίας και είναι πιθανό να παρεμποδίσει την αποτελεσματική αξιοποίηση δισεκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία ανάκαμψης της ΕΕ.

Η Βουλγαρία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολιτική αστάθεια μετά τις μαζικές διαδηλώσεις του 2020 κατά της διαφθοράς. Στο μεγαλύτερο μέρος των δύο τελευταίων ετών η χώρα κυβερνάται από υπηρεσιακές κυβερνήσεις τεχνοκρατών καθώς δεν έχει καταστεί δυνατό να σχηματισθεί ένας σταθερός κυβερνητικός συνασπισμός.

Σήμερα, η Νίνοβα κάλεσε τους ηγέτες των έξι άλλων πολιτικών κομμάτων να ενωθούν σε τέσσερις εθνικές προτεραιότητες, συμπεριλαμβανομένης της αποτελεσματικής αξιοποίησης της οικονομικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά μόνο οι ηγέτες του GERB, του κόμματος της τουρκικής μειονότητας MRF και του εθνικιστικού κόμματος Βουλγαρική Ανάταση, εμφανίστηκαν.

Ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ καλείται τώρα να αποφασίσει πότε θα διαλύσει το κοινοβούλιο και να ορίσει ημερομηνία για νέες εκλογές εντός δύο μηνών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα