Βραζιλία: Εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα της ινδικής μετάλλαξης

Βραζιλία: Εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα της ινδικής μετάλλαξης
Ασθενείς με κορονοϊό σε νοσοκομείο της Βραζιλίας AP

Περισσότεροι από 2.400 θάνατοι και πάνω από 82.000 κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν στην Βραζιλία το τελευταίο 24ωρο. Εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα της ινδικής παραλλαγής.

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 2.403 ασθενείς με την COVID-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 82.039 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, η χώρα των 212 εκατ. κατοίκων καταγράφει μέχρι εδώ 444.094 θανάτους επί συνόλου κάπου 15,9 εκατομμυρίων μολύνσεων.

Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στον πλανήτη σε απόλυτα μεγέθη, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων παγκοσμίως, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία.

Τα πρώτα κρούσματα της ινδικής παραλλαγής

Οι αρχές ανακοίνωσαν εξάλλου χθες ότι επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα κρούσματα της επιλεγόμενης ινδικής παραλλαγής του SARS-CoV-2, σε έξι μέλη του πληρώματος φορτηγού πλοίου υπό σημαία Χονγκ Κονγκ, το οποίο ελλιμενίστηκε στο βορειοανατολικό τμήμα της Βραζιλίας.

Τεστ που διενεργήθηκαν «αποκάλυψαν την παρουσία του παραλλαγμένου στελέχους B.1.617.2 (…) σε μέλη του πληρώματος του MV Shandong Da Zhi», που είχε αποπλεύσει «από τη Νότια Αφρική», διευκρίνισε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η γραμματεία υγείας της πολιτείας Μαρανιάου.

«Σε αυτό το στάδιο δεν έχει εντοπιστεί καμία μετάδοση της ινδικής παραλλαγής στην κοινότητα», καθησύχασε πάντως η γραμματεία.

Το πλοίο μεταφοράς μεταλλεύματος, μήκους 360 μέτρων, τέθηκε σε καραντίνα στα ανοικτά των βραζιλιάνικων ακτών. Στα μέλη του πληρώματος δόθηκε εντολή να μείνουν στους θαλάμους τους, με την εξαίρεση των τριών αρρώστων, που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο.

Οι δύο επέστρεψαν στο σκάφος, όμως ο τρίτος εισήχθη και νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείου στη Σαν Λουίς, την πρωτεύουσα της πολιτείας Μαρανιάου, κατά τη γραμματεία.

Όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που ήλθε σε επαφή με τα τρία μέλη του πληρώματος υποβάλλεται σε τεστ. «Θα κάνουμε ινχηλάτηση και τεστ όλων των επαφών, περίπου 100 ανθρώπων συνολικά», τόνισε ο γραμματέας υγείας της πολιτείας, ο Κάρλους Λούλα.

Η Βραζιλία, πιασμένη στην αρπάγη δεύτερου, φονικού κύματος της πανδημίας του νέου κορονοϊού με τους νεκρούς να πλησιάζουν πια τους 450.000 μέσα σε κάτι περισσότερο από έναν χρόνο, φοβόταν την άφιξη της ινδικής παραλλαγής στην επικράτειά της, την ώρα που οι καμπύλες των θανάτων και των κρουσμάτων σταθεροποιούνται – αν και σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα – εδώ και λίγες εβδομάδες.

Η εκατόμβη των νεκρών εν μέρει αποδίδεται στο παραλλαγμένο στέλεχος P1 του SARS-CoV-2, το οποίο ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στον βορρά, στη Μανάους (Αμαζονία), προτού εξαπλωθεί ταχύτατα στην υπόλοιπη επικράτεια της μεγαλύτερης χώρας της Λατινικής Αμερικής, ιδίως προσβάλλοντας εκ νέου ανθρώπους που είχαν ήδη νοσήσει από την COVID-19.

Το παραλλαγμένο στέλεχος του SARS-CoV-2 το οποίο ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον Οκτώβριο του 2020 έχει εξακριβωθεί πως εξαπλώθηκε ως εδώ σε τουλάχιστον 44 χώρες, κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ σαρώνει την Ινδία, χώρα που θρηνεί πάνω από 287.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου κάπου 25,8 εκατομμυρίων κρουσμάτων.

Η παραλλαγή, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, χαρακτηρίστηκε αυτή την εβδομάδα «ανησυχητική» σε διεθνή κλίμακα από τον ΠΟΥ, καθώς έχει μετατρέψει την Ινδία στη χειρότερη εστία της υγειονομικής κρίσης παγκοσμίως το τρέχον διάστημα.

Αυτές οι δύο παραλλαγές, η ινδική και η βραζιλιάνικη, θεωρούνται από επιστήμονες δυνητικά πιο επικίνδυνες από το αρχικό στέλεχος του νέου κορονοϊού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα