Βραζιλία: Πέθανε από κορονοϊό ο αρχηγός ιθαγενών του Αμαζονίου

Βραζιλία: Πέθανε από κορονοϊό ο αρχηγός ιθαγενών του Αμαζονίου
Paulinho Paiakan Youtube@AFPPortuguês

Ο Paulinho Paiakan πέθανε από κοροναϊό, σε ηλικία 65 ετών. Ήταν ένας από τους πιο γνωστούς αυτόχθονες υπερασπιστές του τροπικού δάσους του Αμαζονίου.

Ο Paulinho Paiakan έχασε την ζωή του από κορονοϊό την Τετάρτη 17/05. Ο ίδιος ήταν ένας εκ των γνωστότερων ιθαγενών της περιοχής του Αμαζονίου, κυρίως επειδή ήταν υπέρμαχος του περιβάλλοντος σε όλα τα χρόνια της ζωής του.

Σύμφωνα με το BBC, ο Paiakan ήταν περίπου 65 ετών και ήταν αρχηγός του λαού Kayapo, ιθαγενείς του αμαζονίου.

Ο Paiakan πέθανε την Τετάρτη σε νοσοκομείο στη βόρεια πολιτεία της Βραζιλίας, Pará. Η περιοχή έχει πληγεί σοβαρά από την πανδημία, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τις αυτόχθονες κοινότητες.

” Όλη του την ζωή εργάστηκε για να χτίσει παγκόσμιες συμμαχίες, γύρω από αυτόχθονες πληθυσμούς για να σώσει τον Αμαζόνιο. Ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του. Χάσαμε έναν εξαιρετικά πολύτιμο άνθρωπο”. Είπε σε συνέντευξή του ο ιδρυτής του περιβαλλοντικού ομίλου Planet Amazon, Gert-Peter Bruch, μόλις πληροφορήθηκε για τον θάνατο του Paikan.

Το 1998, ο Paiakan είχε καταδικάστεί για βιασμό ενός 18χρονου. Η σύζυγός του είχε κριθεί και αυτή ένοχη στην υπόθεση. Παρ’ όλα αυτά, οι σύμμαχοί του υποστηρίζουν ότι η υπόθεση κατασκευάστηκε, για να αμαυρώσει τη φήμη του και να μην ακούγεται η φωνή του, στα θέματα του Αμαζονίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα