Οι σπασμοί του φασιστικού εσμού στην διχασμένη Βραζιλία

Οι σπασμοί του φασιστικού εσμού στην διχασμένη Βραζιλία
Εισβολή Μπολσοναριστών στο Ανώτατο Δικαστήριο στη Μπραζίλια AP Photo/Eraldo Peres

Δικαιωμένος και τροπαιούχος ο Λούλα, βρέθηκε αντιμέτωπος, άμα τη εκλογή του, με την βραζιλιάνικη εκδοχή του Τραμπισμού. Ο έμπειρος πολιτικός, ριζοσπάστης και ρεαλιστής συνάμα, καλείται υπο δύσκολες συνθήκες να ανατάξει τα ποικίλα κατάγματα της χώρας του.

Τον πολέμησαν με κάθε μέσον όταν ήταν Πρόεδρος. Τον συκοφάντησαν, τον κυνήγησαν, τον φυλάκισαν, του στέρησαν τα πολιτικά δικαιώματα. Και νόμισαν ότι είχαν ξεμπερδέψει.

Αλλά εκείνος, ο Λούις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, τους διέψευσε. Επανέκαμψε, πολιτεύτηκε μεθοδικά δημιουργώντας πλατιά πολιτική συμμαχία, η οποία περιλαμβάνει και ευπρεπείς συντηρητικούς, άντεξε στη χυδαία προπαγάνδα και στον απηνή πόλεμο, συνέταξε ένα εφαρμόσιμο πρόγραμμα, υποσχέθηκε ότι θα κάνει το πάν για να ενώσει την διχασμένη κοινωνία και πήρε τις εκλογές. Καθαρά και στα ίσα.

Όμως ο μολυσματικός ιός του τραμπισμού ανέβασε τον πυρετό στον αντιδραστικό εσμό που ήταν πιστός στον ανεκδιήγητο Μπολσονάρου και του δημιούργησε την ψευδαίσθηση ότι θα μπορούσε να ανατρέψει τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο.

Η κακότεχνη αντιγραφή της θρασύτατης εφόδου των οπαδών του Τράμπ στο Καπιτώλιο, πιθανώς με την ανοχή επίορκων ιθυνόντων, διέγραψε τον ιλαρό πλην επίφοβο κύκλο της με τα γνωστά αποτελέσματα(καταλήψεις κυβερνητικών κτηρίων, καταστροφές, λεηλασίες κλπ) και προσωρινά αποκρούστηκε.

Μέχρι τη στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές(περασμένες δύο το πρωί) δεν υπήρχαν ενδείξεις για υποτροπή ή για αναταραχή σε άλλες πόλεις της Βραζιλίας και, το κυριότερο, για αντικυβερνητικές πρωτοβουλίες στο στράτευμα και στην Αστυνομία.

Η αποφασιστικότητα του Λούλα και η διεθνής κατακραυγή δημιουργούν ισχυρό ανάχωμα στο ενδεχόμενο να κινηθούν πραξικοπηματικά κάποιες Δυνάμεις του στρατού πού ίσως να έχουν ενστερνιστεί τα μισαλλόδοξα σαλπίσματα και την κινδυνολογία του Μπολσονάρου.

Εάν παρά ταύτα συνεχιστούν οι τραμπουκισμοί και οι αθλιότητες των αφιονισμένων ακροδεξιών, δεν αποκλείεται να κινητοποιηθούν οπαδοί του Λούλα, για να προστατεύσουν την δημοκρατική τάξη. Αναπόφευκτη η πυράκτωση της ατμόσφαιρας, με συγκρούσεις και εκτεταμένα επεισόδια.

Ανεξάρτητα, όμως, από την έκβαση των εξελίξεων, εκείνο που επιβεβαιώνεται (και) από την απόπειρα εκτροπής δεν είναι απλώς ο διχασμός της βραζιλιάνικης κοινωνίας, αλλά ένα επίφοβο εν δυνάμει που θα τροφοδοτείται συνεχώς από το μένος και την υστερία των ηττημένων εναντίον του Λούλα και της δημοκρατικής ευρυθμίας.

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος βρίσκεται αντιμέτωπος με σκληρούς πυρήνες αντίδρασης, με πιθανά «σταγονίδια» στο στράτευμα, με ολιγάρχες του πλούτου αλλά και με τα οικονομικώς μεσαία στρώματα δύσπιστα αν όχι εχθρικά απέναντί του.

Κατά τούτο, βαρύ το φορτίο στους ώμους του. Η εξουδετέρωση των δυνάμεων εκτροπής δεν σημαίνει ότι θα δυνηθεί να εφαρμόσει δίχως αντιστάσεις το Πρόγραμμά του σε μια κοινωνία διχασμένη.

Λαϊκά στρώματα πιστά στον Μπολσονάρου και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, που εχθρεύονται ριζοτομικές αλλαγές έστω μικρής κλίμακος, θα βρίσκονται σε εγρήγορση για να υπονομεύσουν και να αποκρούσουν με λογής κινητοποιήσεις το συνετό και ρεαλιστικό πρόγραμμα του Λούλα.

Ας το θυμηθούμε: Άμεσες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της φτώχειας, ανάσχεση βλαπτικών ιδιωτικοποιήσεων, απελευθέρωση της αγοράς και ενίσχυση της παραγωγής, μέριμνα για αξιοποίηση των φυσικών πόρων και της εξαγωγικής δραστηριότητος, μέτρα για την σωτηρία του Αμαζονίου κ.α.

Ο Λούλα διαθέτει τρία ισχυρά όπλα: τα δικά του λαϊκά στρώματα, την έξωθεν καλή μαρτυρία και υποστήριξη και, προπάντων, τα σημαντικά επιτεύγματα των κυβερνήσεών του. Εξαιρετικές οι επιδόσεις:

Αποπλήρωσε το χρέος της χώρας εφαρμόζοντας με συνέπεια το πρόγραμμα του ΔΝΤ, χωρίς καταγγελίες και λαϊκίστικες φωτοβολίδες εναντίον των δανειστών. Ήξερε ότι δεν μπορείς να δώσεις γροθιά στο μαχαίρι. Ούτε να αγνοήσεις χωρίς συνέπειες τον δυναστικό ρόλο των αγορών.

Ετσι, με φρόνηση και πραγματισμό, αλλά χωρίς να εγκαταλείψει τις ριζοσπαστικές στοχεύσεις, η πολιτική του απέδωσε:

Αυξήθηκαν οι ξένες επενδύσεις, εκτοξεύτηκαν οι ρυθμοί ανάπτυξης, εφαρμόστηκε επιτυχώς ένα μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και, με την Οικονομία να αποδίδει, κατέστη εφικτό να χρηματοδοτηθεί ένα γενναίο πρόγραμμα καταπολέμησης της φτώχειας.

Τώρα, σε εξίσου δύσκολες συνθήκες, ο Λούλα καλείται να αξιοποιήσει την εμπειρία του, να μην αποστεί από τα προτάγματα του ριζοσπάστη και ρεαλιστή εαυτού του και να δώσει νέα πνοή στην καθημαγμένη χώρα του.

Δύσκολο εγχείρημα, αλλά εφικτό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα