Βρετανία: Άκαρπες οι διαπραγματεύσεις για μισθολογικές αυξήσεις – Συνεχίζεται η απεργία στους σιδηροδρόμους

Βρετανία: Άκαρπες οι διαπραγματεύσεις για μισθολογικές αυξήσεις – Συνεχίζεται η απεργία στους σιδηροδρόμους
Τεράστιες ουρές στο αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου 2022 Frank Augstein/AP Photo

Χάος στις συγκοινωνίες στη Μ. Βρετανία μετά τις άκαρπες διαπραγματεύσεις για μισθολογικές αυξήσεις. Το σχέδιο της κυβέρνησης για να μειωθεί ο αντίκτυπος των απεργιών. Πώς κινούνται τα μέσα.

Οι εργαζόμενοι στους βρετανικούς σιδηροδρόμους συνεχίζουν σήμερα την απεργία τους μία ημέρα μετά τις άκαρπες διαπραγματεύσεις για μισθολογικές αυξήσεις ανάλογες με τον πληθωρισμό, που φθάνει σε επίπεδα ρεκόρ στη χώρα και μπορεί να ξεπεράσει το 11% στα τέλη του έτους.

Είναι η δεύτερη μεγάλη ημέρα απεργίας της εβδομάδας, που μπορεί να ακολουθηθεί από μία τρίτη, το Σάββατο. Μόνο ένα τρένο στα πέντε θα κυκλοφορήσει και οι γραμμές θα είναι ανοικτές μόνο από τις 7:30 έως τις 18:30, ένα μικρότερο του συνηθισμένου ωράριο.

Απέναντι σε αυτή την ιστορική κινητοποίηση, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή της να τροποποιήσει τον νόμο που επιτρέπει να χρησιμοποιηθούν προσωρινοί εργαζόμενοι για να αντικαταστήσουν τους απεργούς και να μειωθεί ο αντίκτυπος των απεργιών.

Οι ρυθμίσεις αυτές, που πρέπει να έχουν την έγκριση του Κοινοβουλίου, αναμένεται να τεθούν σε ισχύ τις επόμενες εβδομάδες και θα εφαρμοστούν στην Γαλλία, τη Σκωτία και την Ουαλία.

Για τον υπουργό Μεταφορών Γκραντ Σαπς, η μεταρρύθμιση αυτή είναι “ζωτικής σημασίας” και “θα εγγυηθεί ότι κάθε μελλοντική απεργία θα προκαλέσει λιγότερη αναταραχή και θα επιτρέψει σε ευπροσάρμοστο, ευέλικτο και πλήρως καταρτισμένο προσωπικό να συνεχίσει να εργάζεται”.

Το συνδικάτο μεταφορών RMT, που προκήρυξε την απεργία, ζητά αυξήσεις μισθών που να συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό, αλλά κατήγγειλε επίσης την προοπτική “χιλιάδων απολύσεων” και την υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας.

Εκπρόσωπος της Network Rail δήλωσε “απογοητευμένος” από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων και χαρακτήρισε την απεργία “περιττή και πρώιμη”. Αυτός ο δημόσιος φορέας διαχείρισης του σιδηροδρομικού δικτύου κάλεσε τους ταξιδιώτες να μην χρησιμοποιούν τρένα, εκτός κι να είναι απαραίτητο.

Το συνδικάτο TSSA δήλωσε από την πλευρά του χθες ότι τα μέλη του στην Merseyrail, μια από τις πολλές ιδιωτικές εταιρίες λειτουργίας σιδηροδρόμων, δέχθηκαν προσφορά για αύξηση μισθών κατά 7,1%, γεγονός που ασκεί λίγο παραπάνω πίεση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ RMT και των εργαζομένων.

“Οι αυξήσεις μισθών είναι δυνατές και απολύτως δικαιολογημένες”, ανέφερε σήμερα σε ανάρτηση στο Twitter το συνδικάτο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα