Βρετανία: Η Λιζ Τρας λίγο πριν την πτώση – Γιουχάισμα χωρίς έλεος μέσα στη Βουλή

Βρετανία: Η Λιζ Τρας λίγο πριν την πτώση – Γιουχάισμα χωρίς έλεος μέσα στη Βουλή
Η Λιζ Τρας Jessica Taylor/UK Parliament via AP

Μαίνεται η βαθιά πολιτική κρίση στην οποία έχει βυθιστεί η Μεγάλη Βρετανία, με την Λιζ Τρας να έχει χάσει την εμπιστοσύνη ενός μεγάλου ποσοστού των Συντηρητικών. Επεισοδιακή ψηφοφορία με έντονες αποδοκιμασίες και την αποχή 40 βουλευτών της.

Σε τεντωμένο σκοινί η πολιτική κατάσταση της Μεγάλης Βρετανίας, στο οποίο η Λιζ Τρας φαίνεται να προσπαθεί να ισορροπήσει εν μέσω σφοδρών επικρίσεων και εκκλήσεων για να παραιτηθεί.

Η χθεσινή ψηφοφορία για το fracking (την απαγόρευση δηλαδή της αμφιλεγόμενης μεθόδου υδραυλικής ρωγμάτωσης για την εξόρυξη σχιστολιθικού φυσικού αερίου) αποδείχτηκε ιδιαίτερα επεισοδιακή, με την πρόταση των Εργατικών να καταψηφίζεται, πράγμα που μεταφράζεται ως μία μικρή νίκη και μία ανάσα οξυγόνου στον αγώνα πολιτικής επιβίωσης της πρωθυπουργού, καθώς αποτέλεσε και μία -ομολογουμένως εύθραυστη- ψήφο εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό της.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η Τρας αποδοκιμάστηκε πολλές φορές μέσα στο κοινοβούλιο, ειδικά όταν δήλωνε πως “είμαι μαχήτρια”, πράγμα που χρειάστηκε να επαναλάβει αρκετές φορές για να ακουστεί, μέσα σε γιουχαΐσματα, χλευαστικά σχόλια και έντονες επικρίσεις που είχαν “σκεπάσει” τη φωνή της.

Η κυβέρνηση της Λιζ Τρας κέρδισε την ψηφοφορία με 326 ψήφους έναντι 230, ωστόσο, όπως αναφέρει το BBC, 40 Συντηρητικοί βουλευτές απείχαν από την ψηφοφορία.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Κρις Μπράιαντ από το Εργατικό Κόμμα, είπε ότι είδε τους βουλευτές των Τόρις να “εκφοβίζονται” κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας: “Υπήρχαν πολλά μέλη των Συντηρητικών που ήταν εντελώς αβέβαιοι για το αν τους επιτρεπόταν να ψηφίσουν την πρόταση των Εργατικών”.

Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα

Η ρωγμή στους Τόρις έγινε ακόμη πιο βαθιά μετά την παραίτησή της υπουργού Εσωτερικών, Σουέλα Μπράβερμαν, έπειτα από μόλις 43 ημέρες στη θέση, για να γίνει η υπουργός με τη μικρότερη θητεία από το 1834!

Στην επιστολή της προς την Λιζ Τρας, την οποία η παραιτηθείσα υπουργός Εσωτερικών δημοσιοποίησε μέσω Twitter, η Σουέλα Μπράβερμαν παραδέχτηκε ότι έστειλε επίσημο έγγραφο μέσω του προσωπικού της e-mail, παραβιάζοντας τους κανόνες ασφαλείας της κυβέρνησης. “Έκανα λάθος, αποδέχομαι την ευθύνη και παραιτούμαι”.

Ωστόσο, εξέφρασε “σοβαρές ανησυχίες” σχετικά με την προσήλωση της κυβέρνησης Τρας στην υλοποίηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων. Μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση “αθέτησε βασικές υποσχέσεις”, αναφέροντας ειδικότερα την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης.

Η παραίτηση της Σουέλα Μπράβερμαν -η οποία διεκδίκησε την ηγεσία των Συντηρητικών στην εσωκομματική διαδικασία για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον- λίγες ημέρες μετά την απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών Κουάζι Κουάρτενγκ, προκάλεσε νέους κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού.

Η Λιζ Τρανς αντικατέστησε τη θέση της Μπράβερμαν με τον Γκραντ Σαπς, που είναι ο νέος υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας.

Με την συγκεκριμένη επιλογή, η Βρετανίδα πρωθυπουργός θέλησε να στείλει ένα μήνυμα ενότητας, αφού ο Γκραντ Σαπς είχε στηρίξει την υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Οικονομικών Ρίσι Σούνακ για την ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος. Ο 54χρονος Γκραντ Σαπς έχει διατελέσει υπουργός Μεταφορών στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

Σύγχυση με το “φύγε εσύ, έλα εσύ”

Την ίδια ώρα, σύγχυση προέκυψε σχετικά με το εάν δύο βουλευτές που ήταν υπεύθυνοι για την πειθαρχία του Συντηρητικού Κόμματος είχαν παραιτηθεί ή όχι. “Δεν είμαι απολύτως σαφής για το ποια είναι η κατάσταση”, είπε ο υπουργός Επιχειρήσεων Τζέικομπ Ρις-Μογκ όταν ρωτήθηκε στην τηλεόραση.

Η Ντάουνινγκ Στριτ θέλησε να βάλει τέλος στην αβεβαιότητα ανακοινώνοντας πως οι αρμόδιοι για την κομματική πειθαρχία στο κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα παραμένουν στις θέσεις τους.

Νωρίτερα, βρετανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως η Γουέντι Μόρτον και ο αναπληρωτής της, Κρεγκ Γουίτακερ παραιτήθηκαν στη διάρκεια της “χαοτικής” -όπως περιγράφηκε- βραδιάς στο κοινοβούλιο κατά την ψηφοφορία για το fracking.

“Είμαι μαχήτρια, όχι ρίψασπις”

Νωρίτερα, η Λιζ Τρας είχε αψηφήσει τις προσκλήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί μετά την στροφή 180° που αναγκάσθηκε να κάνει στην οικονομική της πολιτική.

Απαντώντας σε ερώτηση του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ στην Βουλή των Κοινοτήτων σχετικά με το αν θα παραμείνει στην εξουσία, η Λιζ Τρας δήλωσε: “Είμαι μαχήτρια και όχι ρίψασπις”, φράση που επανέλαβε και το βράδυ της Τετάρτης.

Ενήργησα υπέρ του εθνικού συμφέροντος για να εξασφαλίσω ότι θα έχουμε οικονομική σταθερότητα”, είπε.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov, μόνο ένας Βρετανός στους δέκα έχει θετική άποψη για την Τρας και ένας στους πέντε ψηφοφόρους των Συντηρητικών.

Και το 55% των μελών του κόμματός της εκτιμούν ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα πρέπει να παραιτηθεί, με μόλις το 38% να επιθυμεί να μείνει στη θέση της. Το 32% δήλωσε ότι θα ήθελε να επιστρέψει στην πρωθυπουργία ο Μπόρις Τζόνσον, ενώ το 23% θα προτιμούσε τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σούνακ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσει

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα