Βρετανία: Η Βασίλισσα επιβεβαίωσε την απαγόρευση θεραπείας μεταστροφής σε ΛΟΑΤΚΙ+

Βρετανία: Η Βασίλισσα επιβεβαίωσε την απαγόρευση θεραπείας μεταστροφής σε ΛΟΑΤΚΙ+
Η Βασίλισσα Ελισάβετ @2021 Philip Toscano / Associated Press

Η Βασίλισσα Ελισάβετ υποσχέθηκε ότι "θα ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των φυλετικών και εθνοτικών ανισοτήτων και για την απαγόρευση της θεραπείας μεταστροφής".

Μια απαγόρευση για τη θεραπεία μεταστροφής θα παρουσιαστεί σύντομα στο Βρετανικό κοινοβούλιο, όπως επιβεβαιώθηκε σε ομιλία της Βασίλισσας Ελισάβετ την Τρίτη, 11 Μαΐου, μετά από ακόμη μία διαβούλευση και σε συνάρτηση με τον σεβασμό της «ελευθερίας του λόγου» και της «θρησκευτικής ελευθερίας».

Η Βασίλισσα υποσχέθηκε ότι η απαγόρευση της θεραπείας μεταστροφής θα “προωθηθεί” άμεσα. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ υποσχέθηκε ότι «θα ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των φυλετικών και εθνοτικών ανισοτήτων και για την απαγόρευση της θεραπείας μεταστροφής».

Η Βασίλισσα πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή της «θα ενισχύσει και θα ανανεώσει τη δημοκρατία και το σύνταγμα… θα προστατεύει την ελευθερία του λόγου και θα αποκαθιστά την ισορροπία εξουσίας μεταξύ του εκτελεστικού σώματος, του νομοθετικού σώματος και των δικαστηρίων».

Μετά την ομιλία της Βασίλισσας, η Liz Truss, υπουργός Γυναικών και Ισότητας, επιβεβαίωσε με δήλωσή της, ότι η νομοθεσία θα προωθηθεί μετά από δημόσια διαβούλευση:

«Ως παγκόσμιος ηγέτης για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, αυτή η κυβέρνηση ανέκαθεν δεσμεύτηκε να καταργήσει την πρακτική της θεραπείας μεταστροφής.

Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι σ’ αυτήν τη χώρα προστατεύονται και αυτές οι προτάσεις σημαίνουν ότι κανένα άτομο δε θα υποβληθεί σε καταναγκαστική και αποτρόπαια θεραπεία μεταστροφής. Παράλληλα με αυτήν τη νομοθεσία, θα διαθέσουμε νέα χρηματοδότηση για να διασφαλίσουμε ότι τα θύματα έχουν καλύτερη πρόσβαση στην υποστήριξη που χρειάζονται.”

Το κυβερνητικό γραφείο ισότητας δήλωσε ότι η χρηματοδότηση για τα θύματα τεθεί σε ισχύ μέχρι το καλοκαίρι, αλλά και πάλι δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για τη νομοθεσία, που απαγορεύει τη θεραπεία μεταστροφής, επιμένοντας ότι θα εισαχθεί «μόλις το επιτρέψει η κοινοβουλευτική ώρα και μετά από διαβούλευση.»

Η διαβούλευση έχει ως στόχο να επιδιώξει τη γνώμη του κοινού και των βασικών ενδιαφερομένων για να «διασφαλίσει ότι η απαγόρευση μπορεί να αντιμετωπίσει την πρακτική, προστατεύοντας παράλληλα το ιατρικό επάγγελμα · την υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου · και την υπεράσπιση της θρησκευτικής ελευθερίας.»

Έρχεται σχεδόν τρία χρόνια μετά τη δέσμευση του Συντηρητικού κόμματος το 2018 να «εξαλείψει» τη θεραπεία μεταστροφής στο Ηνωμένο Βασίλειο, ως μέρος του ΛΟΑΤΚΙ+ Σχεδίου Δράσης.

Η ομιλία της Βασίλισσας, όπως αναφέρει το avmag, δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το πότε θα «προωθηθεί» μια απαγόρευση ή οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το τι θα καλύψει.

Οι ακτιβιστικοί κύκλοι φοβούνται ότι εξαιρέσεις για θρησκευτικούς θεσμούς και προστασίες περί «ελεύθερης έκφρασης» θα μπορούσαν να επιτρέψουν την πρακτική να συνεχιστεί νόμιμα.

Η γκέι ευαγγελίστρια χριστιανή, Jayne Ozanne, διευθύντρια του Ιδρύματος Ozanne, απάντησε στην ομιλία της Βασίλισσας: «Είμαι ανακουφισμένη που ακούω ότι θα ληφθούν μέτρα για την απαγόρευση της θεραπείας μεταστροφής. Ωστόσο, η κυβέρνηση κινδυνεύει να δημιουργήσει ένα πολύ επικίνδυνο κενό εάν επιλέξει να επικεντρωθεί αποκλειστικά στις «καταναγκαστικές» πρακτικές.

«Τα περισσότερα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα σε θρησκευτικά περιβάλλοντα πιστεύουν ότι είναι καθήκον τους να υποταχθούν σε εκείνους που έχουν την εξουσία και επομένως θα ακολουθήσουν πρόθυμα τις «συμβουλές» των ηγετών τους, ακόμα κι αν τους προκαλούν μεγάλο κακό.

«Η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει αυτό που ζήτησαν τα Ηνωμένα Έθνη και οι ανώτεροι θρησκευτικοί ηγέτες – πλήρη απαγόρευση όλων των πρακτικών μεταστροφής.

«Δε χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερη καθυστέρηση, έχουν διαβουλευτεί για αρκετό καιρό. Χρειαζόμαστε τώρα δράση πριν χαθούν περισσότερες ζωές!»

Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, η Ozanne ήταν ένα από τα τρία μέλη της συμβουλευτικής ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδας της ίδιας κυβέρνησης, που παραιτήθηκε, κατηγορώντας το Συντηρητικό κόμμα ότι δημιουργούσε ένα «εχθρικό περιβάλλον» για τους ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα