Στρεπτόκοκκος Α’: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στην Ευρώπη – Θάνατοι παιδιών σε Βρετανία και Ισπανία

Στρεπτόκοκκος Α’: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στην Ευρώπη – Θάνατοι παιδιών σε Βρετανία και Ισπανία
Τεστ για στρεπτόκοκκο Getty Images/iStockphoto

Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στρεπτόκοκκου τύπου Α σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Τουλάχιστον 15 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ δύο θάνατοι καταγράφηκαν και στην Ισπανία.

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη λόγω της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων στρεπτόκοκκου τύπου Α’, με τη Μεγάλη Βρετανία να κατέχει μέχρι στιγμής την αρνητική πρωτιά σε περιπτώσεις.

Παράλληλα με τα κρούσματα, αύξηση σημειώνεται και στους θανάτους παιδιών και συγκεκριμένα, στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα, ανέβηκε στα 15.

Μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα είχαν καταγραφεί 901 κρούσματα οστρακιάς στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αριθμός που είναι ήδη δέκα φορές υψηλότερος από την ίδια περίοδο του 2021. Γι’ αυτό και οι υγειονομικές αρχές κάνουν λόγο για έξαρση του ιού και έτσι έχουν σημάνει συναγερμό καλώντας γονείς και δασκάλους να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να παρακολουθούν τα παιδιά για συμπτώματα όπως: δυσκολία ή ακόμη και παύσεις στην αναπνοή, πονόλαιμο και υψηλό πυρετό, εξανθήματα στην κοιλιά, τη γλώσσα ή τα χείλη, απότομη και αδικαιολόγητη απώλεια βάρους.

Στην Ισπανία, δύο παιδιά πέθαναν σήμερα έπειτα από λοιμώξεις του αναπνευστικού με βακτήριο του στρεπτόκοκκου Α.

Συνολικά, 16 κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην περιφέρεια της Μαδρίτης, η οποία “μελετά από τις 5 Δεκεμβρίου αν η συχνότητα της διεισδυτικής στρεπτοκοκκικής νόσου (μηνιγγίτιδα, σηπτικό σοκ ή πνευμονία) είναι τώρα υψηλότερη από αυτήν που εντοπίστηκε πριν από την πανδημία της COVID-19, μετά τον υγειονομικό συναγερμό που εξέπεμψε η Βρετανία”, αναφέρει η ισπανική αρχή σε ανακοίνωσή της.

Στη Γαλλία, οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο Α καταγράφουν ασυνήθιστη αύξηση στα παιδιά, ανακοίνωσαν την Τρίτη οι αρχές, καλώντας σε επιφυλακή.

Τόσο οι βρετανικές, όσο και οι γαλλικές αρχές θεωρούν ωστόσο απίθανο η έξαρση αυτή να οφείλεται στην εμφάνιση ενός νέου, πιο επικίνδυνου βακτηριακού στελέχους.

Ο στρεπτόκοκκος Α είναι μια λοίμωξη που συνήθως έχει ήπιες επιπλοκές στον ανθρώπινο οργανισμό και αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά τα οποία χορηγούνται για 24 ώρες. Όπως επισημαίνουν οι γιατροί, η έγκυρη διάγνωσή του είναι πολύ σημαντική για την υγεία του ασθενούς. Μεταδίδεται σχετικά εύκολα όταν κάποιος έρθει σε στενή επαφή με τον νοσούντα, με τα σταγονίδια του βήχα του ή του φτερνίσματός του.

Σε κάποιες περιπτώσεις, συνήθως λιγοστές, ο στρεπτόκοκκος Α’ προκαλεί σοβαρή ασθένεια καθώς το βακτήριο εισέρχεται στα αιμοφόρα αγγεία και προκαλεί σοβαρή λοίμωξη που μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.

Τα συμπτώματα

Η πιο συνηθισμένη ασθένεια που προκαλεί ο στρεπτόκοκκος Α’ είναι η οστρακιά, η οποία έχει συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης. Μεταξύ αυτών, μέσα σε 12 με 48 ώρες εμφανίζεται ένα εξάνθημα που ξεκινά από το στήθος και το στομάχι και στη συνέχεια εξαπλώνεται. Επίσης εμφανίζονται μικρά εξογκώματα στη γλώσσα, η οποία κοκκινίζει περισσότερο από το συνηθισμένο και γι’ αυτό αποκαλείται «γλώσσα φράουλα».

Οι επιστήμονες αποδίδουν την έξαρση του στρεπτόκοκκου κυρίως στις επιπτώσεις της καραντίνας που προκάλεσε η πανδημία. Όπως επισημαίνουν, η πανδημία από την μια έχει αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα κάποιων ευαίσθητων οργανισμών και από την άλλη έχει βοηθήσει στην εξάπλωση κοινών ιών όπως αυτού της γρίπης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα