Βρετανία: Ζητάει από τη Ρωσία την έκδοση δύο υπόπτων για τους Σκριπάλ

Βρετανία: Ζητάει από τη Ρωσία την έκδοση δύο υπόπτων για τους Σκριπάλ
Η Βρετανία ζητάει από τη Ρωσία την έκδοση δύο υπόπτων για την υπόθεση Σκριπάλ AP

Η Βρετανία έχει κατηγορήσει τη Μόσχα ότι δηλητηρίασε τον Ρώσο πρώην διπλό πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και την κόρη του, κάτι που η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά.

Η Βρετανία είναι έτοιμη να ζητήσει από τη Ρωσία την έκδοση δύο ανδρών τους οποίους θεωρεί ύποπτους ως δράστες της επίθεσης με τον νευροτοξικό παράγοντα Novitchok εναντίον του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στο Σάλσμπερι της Αγγλίας τον Μάρτιο, αναφέρει την Δευτέρα η βρετανική εφημερίδα Guardian, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές και πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας.

Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι εισαγγελείς έχουν ολοκληρώσει το αίτημα έκδοσης και είναι έτοιμο για υποβολή.

Η Βρετανία έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι δηλητηρίασε τους Σκριπάλ, μια κατηγορία που η Ρωσία έχει κατ’ επανάληψη αρνηθεί.

Το ρωσικό Σύνταγμα απαγορεύει την έκδοση Ρώσων πολιτών σε άλλο κράτος. Ρώσοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να παραδώσουν τους καταζητούμενους για τη δολοφονία του Αλεξάντρ Λιτβινένκο το 2006, επικαλούμενοι το Σύνταγμα.

Στη διάρκεια της έρευνας, εκατοντάδες Βρετανοί αστυνομικοί και μέλη των υπηρεσιών πληροφοριών κατέγραψαν και συνέθεσαν τις μετακινήσεις των δύο Ρώσων, από την είσοδό τους στη Βρετανία μέχρι την αναχώρησή τους, τονίζει ο Guardian.

Διαψεύδουν Foreign Office και ρωσική πρεσβεία

Η ρωσική πρεσβεία στη Βρετανία ανακοίνωσε ότι δεν έχει λάβει επίσημο αίτημα από το Λονδίνο για την έκδοση δύο ανδρών που οι βρετανικές αρχές θεωρούν ύποπτους ως δράστες της επίθεσης με τον νευροτοξικό παράγοντα Novitchok εναντίον του πρώην διπλού Ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, αναφέρεται σε ανακοίνωση της πρεσβείας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Sputnik.

«Δεν έχουμε καμία απολύτως εμπιστοσύνη σε τέτοια ανεπιβεβαίωτα, κίβδηλα δημοσιεύματα», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Εκπρόσωπος του Foreign Office χαρακτήρισε στο Sputnik «εικασία» το δημοσίευμα. «Απλά περισσότερες εικασίες. Η αστυνομική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και οτιδήποτε επίσημο θα χρειαστεί να έρθει από την αστυνομία», είπε ο εκπρόσωπος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα