Βρετανικές εκλογές: Εντ Μίλιμπαντ ο νικητής του τελευταίου ντιμπέιτ

Βρετανικές εκλογές: Εντ Μίλιμπαντ ο νικητής του τελευταίου ντιμπέιτ

Ο επικεφαλής των Εργατικών επικράτησε στο τελευταίο Ντιμπέιτ, όμως κανένα από τα δύο κόμματα δεν φαίνεται να έχει εξασφαλίσει την επικράτηση στις επικείμενες εκλογές στη Βρετανία

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Εντ Μίλιμπαντ ήταν ο νικητής του τελευταίου προεκλογικού τηλεοπτικού ντιμπέιτ το οποίο διεξήχθη χθες Πέμπτη, σύμφωνα με μια στιγμιαία δημοσκόπηση, στο οποίο όμως απέφυγε να πάρει μέρος ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ δεν είχε προσκληθεί να συμμετάσχει.

Καθώς οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Συντηρητικοί του Κάμερον συγκεντρώνουν σχεδόν ίσο ποσοστό με τους Εργατικούς ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουνίου—οι οποίες αναμένεται να είναι οι πλέον αμφίρροπες στη Βρετανία μετά τη δεκαετία του 1970—τα δύο μεγάλα κόμματα αναζητούν κάτι που μπορεί να αλλάξει την κατάσταση.

Η χθεσινή στιγμιαία δημοσκόπηση της εταιρείας Survation και της εφημερίδας Daily Mirror αμέσως μετά το τέλος της τηλεμαχίας, κατέδειξε ότι το 35% εξ όσων ερωτήθηκαν θεωρούν ότι ο Μίλιμπαντ κέρδισε, ενώ το 31% απάντησε ότι θριάμβευσε ο Σκοτσέζος εθνικιστής ηγέτης Νίκολα Στέρτζον.

Στην τηλεοπτική συζήτηση στο BBC συμμετείχαν μόνο οι ηγέτες Σκοτσέζικων και Ουαλικών εθνικιστικών κομμάτων, των Πράσινων και του Κόμματος της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), γεγονός το οποίο την άφησε ημιτελή.

Η έρευνα της εταιρείας Σερβέσιον και της Ντέιλι Μίρορ διεξήχθη σε δείγμα 1.013 πολιτών οι οποίοι παρακολούθησαν την εκπομπή, αμέσως μόλις τελείωσε.

Αν και ο Κάμερον δεν ήταν παρών, η ίδια έρευνα κατέληξε στο εύρημα πως το 45% εξ όσων ερωτήθηκαν θα προτιμούσε ο Μίλιμπαντ να γίνει πρωθυπουργός, ενώ ένα 40% απάντησε ότι τάσσεται υπέρ του σημερινού πρωθυπουργού της Βρετανίας.

Εξάλλου μια δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov για την εφημερίδα The Sun η οποία δημοσιεύθηκε χθες κατέδειξε ότι οι Εργατικοί και οι Τόρις συγκεντρώνουν ακριβώς το ίδιο ποσοστό των προθέσεων ψήφου: 34%.

Οι Εργατικοί υπέστησαν πτώση μιας εκατοστιαίας μονάδας σε σύγκριση με μία ημέρα πριν, ενώ το Συντηρητικό Κόμμα του Κάμερον παρέμεινε στο 34%, έγραψε η Σαν.

Η δημοσκόπηση, η οποία διεξάγεται καθημερινά, έδειξε ακόμη ότι το UKIP συγκεντρώνει 14% (+1% σε σχέση με μία ημέρα νωρίτερα), οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 7% (-1%) κι οι Πράσινοι 5% (αμετάβλητο).

Κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει, πόσο μάλλον να συντηρήσει, προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις από την αρχή της χρονιάς που να ξεπερνά το συνηθισμένο όριο του στατιστικού σφάλματος (±3%). Σχεδόν όλες οι έρευνες δείχνουν ότι ούτε οι Τόρις, ούτε οι Εργατικοί θα εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 650 εδρών.

Πηγή: ΑΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Δημοσκοπήσεις
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Βρετανία: Κεφάλι παίρνουν οι Συντηρητικοί σε νέα δημοσκόπηση

Βρετανία: Oριακά μπροστά το κόμμα του Κάμερον

SHARE:

24Media Network