Βρετανική τράπεζα κλείνει τους λογαριασμούς του δημόσιου δικτύου της Ρωσίας, Russia Today

Βρετανική τράπεζα κλείνει τους λογαριασμούς του δημόσιου δικτύου της Ρωσίας, Russia Today

Για απόφαση που δεν επιδέχεται συζήτησης, κάνει λόγο το πιστωτικό ίδρυμα, χωρίς να αιτιολογεί την κίνησή του. Ποιο το σχόλιο των κυβερνήσεων των δύο χωρών

Τους λογαριασμούς του δημόσιου ρωσικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου Russia Today πρόκειται να κλείσει το βρετανικό πιστωτικό ίδρυμα NatWest, όπως κατήγγειλε την Δευτέρα αρχισυντάκτριά του. Εξήγηση, σύμφωνα με την τελευταία, δεν έχει δοθεί από την τράπεζα ενώ η βρετανική κυβέρνηση αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη.

"Κλείνουν τους λογαριασμούς μας στη Βρετανία. Όλους. 'Η απόφαση δεν είναι συζητήσιμη'. Ζήτω η ελευθερία του λόγου!", έγραψε η Μαργκαρίτα Σιμόνιαν στον λογαριασμό της στο twitter, προσθέτοντας ότι τα περιουσιακά στοιχεία του δικτύου δεν έχουν ακόμα "παγώσει".

"Κάναμε πρόσφατα αναθεώρηση των τραπεζικών ρυθμίσεων σας και αποφασίσαμε να μην παρέχουμε πλέον αυτές τις υπηρεσίες", αναφέρει η  National Westminster Bank στην επιστολή της προς το γραφείο του RT στο Λονδίνο. Σημειώνεται, επίσης, ότι η συγκεκριμένη απόφαση, που είναι οριστική, ισχύει για τον όμιλο της Royal Bank of Scotland, του οποίου είναι μέρος.

Βρετανική τράπεζα κλείνει τους λογαριασμούς του δημόσιου δικτύου της Ρωσίας, Russia Today

Το γραφείο Τύπου του ρωσικού δικτύου τόνισε ότι η Royal Bank of Scotland έχει βασικό μέτοχο το βρετανικό δημόσιο. "Πρόκειται για μια ακατανόητη απόφαση και χωρίς προειδοποίηση. Δεν είναι, ωστόσο, σε αντίθεση με τα αμέτρητα μέτρα που έχουν ληφθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, με τα οποία παρεμποδίζεται το έργο του RT. Το γραφείο του Ηνωμένου Βασιλείου θα συνεχίσει τις εργασίες του χωρίς διακοπή", αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

"Απόφαση της τράπεζας και όχι της βρετανικής κυβέρνησης"

Το γραφείο της πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέσα Μέι αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη στην εν λόγω απόφαση. "Είναι θέμα της τράπεζας και αυτοί αποφασίζουν σε ποιους θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους", ανέφερε εκπρόσωπος της Μέι σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με το Reuters.

"Δεν έχουμε ιδέα γιατί συνέβη αυτό, γιατί ούτε χθες, ούτε προχθές ούτε πριν από ένα μήνα συνέβη κάτι ιδιαίτερο, ούτε μας απείλησε κανείς με οποιονδήποτε τρόπο. Υποθέτω ότι αυτό έχει να κάνει με νέες βρετανικές και αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, που ίσως ανακοινωθούν σύντομα", δήλωσε η Σιμόνιαν στην ιστοσελίδα με επιχειρηματικές ειδήσεις RBK.

"Ενόψει Brexit, ξέχασε τις δεσμεύσεις της"

Σχολιάζοντας το θέμα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, είπε ότι "η Βρετανία βρίσκεται στο δρόμο εξόδου από την ΕΕ και εγκατέλειψε όλες τις δεσμεύσεις για την προστασία της ελευθερίας του λόγου".

"Η κίνηση αυτή είναι άνευ προηγουμένου και αποτελεί πίεση προς τα ΜΜΕ", επεσήμανε ο Σεργκέι Ζελέζνιακ, μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ρωσικής βουλής. Και συνέχισε: "Θα ζητήσουμε εξηγήσεις από τις βρετανικές αρχές. Θα βοηθήσουμε το προσωπικό του RT να προστατεύσει τα δικαιώματά του. Θα ζητήσουμε από τους διεθνείς οργανισμούς, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης και τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς και από τους διεθνείς οργανισμούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα και των επαγγελματιών των ΜΜΕ, να πάρουν θέση".

Πηγή: RT

SHARE:

24Media Network