Βρετανικό Μουσείο: Επιμελητής για τις ελληνικές συλλογές ο εργαζόμενος που απολύθηκε – Πωλούνταν αρχαία μέσω ebay

Βρετανικό Μουσείο: Επιμελητής για τις ελληνικές συλλογές ο εργαζόμενος που απολύθηκε – Πωλούνταν αρχαία μέσω ebay
Βρετανικό μουσείο AP Photo/Sang Tan

Από το 2016 φαίνεται να πωλούνταν αρχαία κλοπιμαία από το Βρετανικό Μουσείο. Ο επιμελητής που θεωρείται υπεύθυνος για τις ελληνικές συλλογές είναι ο εργαζόμενος που απολύθηκε.

Σε σκάνδαλο εξελίσσεται η υπόθεση κλοπής αντικειμένων του Βρετανικού Μουσείου. Οι συλλογές του Μουσείου αριθμούν περισσότερα από 7 εκατ. αντικείμενα, από τα οποία τα 100.000 αντικείμενα είναι ελληνικά.

Άμεσα έγινε γνωστό ότι εργαζόμενος του μουσείου απολύθηκε, χωρίς ωστόσο να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες για τη θέση την οποία είχε.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, το πρόσωπο που απολύθηκε είναι ο επιμελητής του μουσείου για τις ελληνικές συλλογές, ελληνικής γλυπτικής και ελληνιστικής περιόδου, Πίτερ Τζον Χιγκς.

Ήταν ανώτερος υπάλληλος, επιμελητής του Μουσείου και εργαζόταν εκεί 30 χρόνια, ενώ ο γιος του έσπευσε να τον υπερασπιστεί, λέγοντας ότι “δεν έχει κάνει τίποτα” και έχασε τη δουλειά και τη φήμη του άδικα.

Βρετανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως εδώ και τρία χρόνια είχε γίνει γνωστή η πώληση αρχαίων με προέλευση το Βρετανικό Μουσείο μέσω της πλατφόρμας ebay ενώ πιθανολογείται ότι από το 2016 βγήκαν στο σφυρί ως και 3.000 αντικείμενα.

Το μουσείο ισχυρίστηκε ότι ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον του ατόμου που θεωρείται υπεύθυνο, αλλά αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τον αριθμό των αντικειμένων που λείπουν ή την αξία τους, αν και αμφισβήτησε έναν αναφερόμενο αριθμό 80 εκατομμυρίων λιρών.

Ένας ειδικός αρχαιοτήτων μιλώντας στην Telegraph είπε ότι άρχισε να υποψιάζεται όταν είδε ένα ρωμαϊκό κόσμημα στον ιστότοπο της ηλεκτρονικής δημοπρασίας και εντόπισε τον πωλητή σε ένα τμήμα αρχαιοτήτων του μουσείου.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα