Βρυχάται η Τουρκία. Φρεγάτα πλησίασε το West Capella

Βρυχάται η Τουρκία. Φρεγάτα πλησίασε το West Capella

Προς την Πάφο κινείται η τουρκική φρεγάτα Gökçeada (Ίμβρος). Προειδοποίηση από την ακτοφυλακή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλαγή πορείας καταγράφηκε και για το Μπαρμπαρός το πρωί του Σαββάτου

Άλλαξε ρότα η τουρκική φρεγάτα “Ίμβρος” και έπλευσε προς την Πάφο, με την ακτοφυλακή της ΚΔ να στέλνει μήνυμα μέσω ασυρμάτου να μην πλησιάσει.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η τ/κ εφημερίδα Kibris Postasi και δημοσιεύει σήμερα το sigmalive, η φρεγάτα πλησίασε αρκετά το “West Capella” και για το λόγο αυτό επενέβη η ακτοφυλακή στέλνοντας μήνυμα “μην μπείτε στην αποκλειστική οικονομική ζώνη”.

Εν τω μεταξύ, αλλαγή πορείας καταγράφηκε και για το Μπαρμπαρός το πρωί του Σαββάτου. Το τουρκικό ερευνητικό ενώ είχε αρχική κατεύθυνση την Μόρφου, το πρωί του Σαββάτου άλλαξε κατεύθυνση και η πορεία του χαράχθηκε προς τα οικόπεδα 5 και 6.

Ένα 24ωρο πριν την έναρξη της γεώτρησης από το πλωτό γεωτρύπανο, το  Μπαρμπαρός πλέει ανοικτά της Πάφου με κατεύθυνση τα Οικόπεδα 5 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι ανέπτυξαν τις φρεγάτες και το υποβρύχιο στην ανατολική Μεσόγειο για να «εγγυηθούν την ασφάλεια της μεταφοράς πετρελαίου», ενώ άλλη μια φρεγάτα εστάλη για να επιτηρήσει το πλωτό γεωτρύπανο στα ανοικτά των κυπριακών ακτών.

Νωρίτερα το κυπριακό ΥΠΕΞ απάντησε στο αντίστοιχο της Τουρκίας αναφέροντας σε ανακοίνωση του ότι ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει στον λαό της Κύπρου.

Μάλιστα, τόνισε το Κυπριακό ΥΠΕΞ, αυτή τη στιγμή εξετάζεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχέδιο για τη δημιουργία ενός Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων, στο οποίο θα κατατίθενται τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες, «προς όφελος όλων των Κυπρίων», όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο.

Επίσης, ανέφερε ότι η γεώτρηση στο ερευνητικό τεμάχιο 11 είναι διερευνητικού χαρακτήρα και συνεπώς, το αποτέλεσμά της θα πρέπει να ενδιαφέρει και την Τουρκοκυπριακή κοινότητα, εφόσον το όφελος από τη μελλοντική αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου της χώρας μας θα είναι κοινό.

«Οι οποιεσδήποτε τουρκικές αξιώσεις θα πρέπει να είναι συμβατές με τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου και η Τουρκία θα πρέπει να ενεργεί καλή τη πίστη και εντός του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας. Το διεθνές δίκαιο αναφέρει τι είδους ενέργειες προνοούνται σε αυτές τις περιπτώσεις και ασφαλώς το να καταφεύγει ένα κράτος στην πολιτική της κανονιοφόρου για επιβολή των θέσεών του δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτές», ανέφερε το Κυπριακό ΥΠΕΞ.

Φωτογραφία: seadrill.com

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα