'Ξεχασιάρης' ο Πορτογάλος πρωθυπουργός. Πλήρωνε τους φόρους του όποτε θυμόταν

'Ξεχασιάρης' ο Πορτογάλος πρωθυπουργός. Πλήρωνε τους φόρους του όποτε θυμόταν

Πυρά από την αντιπολίτευση μετά την ομολογία του συντηρητικού πρωθυπουργού της Πορτογαλίας ότι δεν πλήρωνε εγκαίρως τους φόρους του

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσους Κοέλιου, ο οποίος επέβαλε τους μεγαλύτερους φόρους στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, δέχεται πυρά επειδή δεν πληρώνει τους δικούς του φόρους εμπρόθεσμα.

Ο Αντόνιο Κόστα, ο ηγέτης της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης, υποστήριξε την Παρασκευή (06/03) ότι ο Πάσους Κοέλιου "έκανε κατάχρηση της πολιτικής ασυλίας του (...) σε μια περίοδο φορολογικού μαρτυρίου για τους Πορτογάλους οι οποίοι οφείλουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους" και ότι "η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός επιδεικνύουν αναισθησία".

Πολλά στελέχη των Σοσιαλιστών ζήτησαν την παραίτηση του Πάσους Κοέλιου, αλλά ο Κόστα είπε ότι θα περιμένει να ακούσει τις εξηγήσεις που έχει να δώσει ο πρωθυπουργός στο κοινοβούλιο.

Ο Πάσους Κοέλιου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Σολ, παραδέχτηκε ότι "υπήρχαν χρονιές που δήλωνα και πλήρωνα τους φόρους μετά τη λήξη της διορίας, αλλά κατέβαλα πρόστιμα και τόκους — μερικές φορές αυτό γινόταν γιατί το ξεχνούσα, άλλες επειδή δεν είχα τα χρήματα".

Καθώς διέρρεαν πληροφορίες ότι οι φορολογικές αρχές αναγκάστηκαν να τον απειλήσουν με κατάσχεση περιουσιακών του στοιχείων γιατί όφειλε φόρους ύψους 6.000 ευρώ από το διάστημα 2003-2007, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι πάντα πλήρωνε αυτά που χρωστούσε.

"Δεν έχω χρέη προς τις φορολογικές αρχές... Με αντιμετώπιζαν όπως οποιοδήποτε άλλο φορολογούμενο, χωρίς να μου παραχωρούν προνόμια. Παραδέχομαι ταπεινά ότι καθυστερούσα, δεν είμαι υπερήφανος για αυτό, όμως πάντα πλήρωνα και δήλωνα τα πάντα", πρόσθεσε. "Έχω πληρώσει επίσης τα πάντα στα ασφαλιστικά ταμεία", κατέληξε.

Ο Πάσους Κοέλιου κατηγορήθηκε από τον Τύπο ότι είχε οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία για το διάστημα 1999-2003 και ότι αποπλήρωσε με μεγάλη καθυστέρηση τις οφειλές του. Η εφημερίδα Público έγραψε μάλιστα ότι χρωστά ακόμη πάνω από 5.000 ευρώ. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε ότι οι καταβολές ήταν υποχρεωτικές στη δική του περίπτωση την εποχή εκείνη.

Οι Σοσιαλιστές προηγούνται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών, που θα διεξαχθούν το φθινόπωρο στην Πορτογαλία, αλλά ο κυβερνών συνασπισμός ακολουθεί με ελάχιστη διαφορά.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network