Ξεχάστε τα λόγια συναίνεσης. Ο Τραμπ επιστρέφει στην ακραία ρητορική

default image

Σε τεχνικό λάθος απέδωσαν οι συνεργάτες του νέου προέδρου των ΗΠΑ τη μη εμφάνιση της πρότασης απαγόρευσης των μουσουλμάνων από το site του Τραμπ. Ο Νιουτ Γκίνγκριτς τόνισε πως το τείχος με το Μεξικό θα προχωρήσει

Μετά το αρχικό σοκ της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ, στο ανώτατο αξίωμα των Ηνωμένων Πολιτειών, πολλοί αναλυτές έσπευσαν να καθησυχάσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη επισημαίνοντας πως οι ακραίες και ρατσιστικές απόψεις του Τραμπ, με τις οποίες κατάφερε να πείσει, θα παραμεριστούν και μπροστά στην άσκηση της εξουσίας.

Ωστόσο, τα πρώτα δείγματα γραφής δε δείχνουν διάθεση από την πλευρά του Ντόναλντ Τραμπ να “στρογγυλέψει” αυτές τις απόψεις. Αντιθέτως, οι συνεργάτες του σπεύσουν να τονίσουν πως όλα ισχύουν στο ακέραιο.

Η απαγόρευση εισόδου των μουσουλμάνων στο αμερικανικό έδαφος, μια από τις προτάσεις του νεοεκλεγέντα προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, επανεμφανίστηκε χθες Πέμπτη στον ιστότοπό του, αφού είχε αποσυρθεί για λίγες ώρες, επισήμως εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων.

Η αμφιλεγόμενη πρόταση αυτή του Τραμπ, την οποία είχε κάνει τον Δεκέμβριο όμως ποτέ ξανά δεν επανέλαβε στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, επανήλθε χθες στον ιστότοπό του, αφού πολλοί δημοσιογράφοι επεσήμαναν την απουσία του μετά την εκλογή του την Τρίτη.

«Το πρόβλημα βρίσκεται σε διαδικασία επίλυσης και θα ρυθμιστεί σύντομα», είχε απαντήσει τότε μέσω ανακοίνωσης η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Σε ανακοίνωσή του τον Δεκέμβριο του 2015 ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος είχε «ζητήσει να σταματήσει εντελώς η είσοδος των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, μέχρις ότου οι (Αμερικανοί) βουλευτές κατανοήσουν τι συμβαίνει».

Στο ίδιο πλαίσιο ο Τραμπ είχε κάνει λόγο για «φριχτές επιθέσεις από ανθρώπους που δεν πιστεύουν παρά στην τζιχάντ και δεν τρέφουν κανέναν σεβασμό για την ανθρώπινη ζωή» και για «το μίσος» πολλών μουσουλμάνων προς τους Αμερικανούς.

Έκτοτε δεν είχε αναφερθεί ξανά στην πρόταση αυτή, αν και είχε παραμείνει στον ιστότοπό του.

Το τείχος με το Μεξικό ήταν ένα μεγάλο προεκλογικό εργαλείο

Ο Νιουτ Γκίγκριτς, πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κι από τους ανθρώπους του στενού περιβάλλοντος του Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σε στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ότι δεν αναμένει από τον Τραμπ να διαθέσει αρκετό χρονικό διάστημα προκειμένου να πιέσει το Μεξικό να πληρώσει για την κατασκευή του τείχους που έχει εξαγγείλει προεκλογικά. Νομίζω ότι “ήταν ένα μεγάλο προεκλογικό εργαλείο,” τόνισε ο ίδιος.

Οι προεκλογικές εξαγγελίες σαν κι αυτή, αλλά και οι συχνές φραστικές επιθέσεις που έκανε προεκλογικά ο Τραμπ κατά των επικριτών του, είχαν ως πολιτική συνέπεια τη μη αποδοχή του, τόσο από τα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά και από τον ηγετικό πυρήνα των Ρεπουμπλικάνων, κατά τη διεξαγωγή της προεκλογικής εκστρατείας.

Τα ονόματα που “παίζουν” για το νέο υπουργικό συμβούλιο

Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διεργασίες για τη στελέχωση της κυβέρνησης Τραμπ, ενώ “διαρρέουν” ονόματα. Μεταξύ αυτών ο Στιβ Μπάνον (ηγετικό στέλεχος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ) κι ο Ρινς Πρίμπους (πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων) είναι υποψήφιοι για τη θέση του προσωπάρχη στο Λευκό Οίκο. Ο υπεύθυνος Οικονομικών της προεκλογικής του εκστρατείας Στίβεν Μνουσίν (προέρχεται από την Goldman Sachs), το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζεμπ Χένσαρλινγκ και ο Τζέιμς Ντάιμον (διευθυντικό στέλεχος της J.P. Morgan) είναι υποψήφιοι για το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα