Ξεκινούν οι συνομιλίες μεταξύ Κούβας και ΗΠΑ

Ξεκινούν οι συνομιλίες μεταξύ Κούβας και ΗΠΑ

Μετά την ιστορική απόφαση Ομπάμα και Κάστρο τον περασμένο Δεκέμβριο, οι δύο χώρες μπαίνουν σε συνομιλίες για την αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων

Η Κούβα και οι ΗΠΑ εγκαινίασαν σήμερα στην Αβάνα την πρώτη φάση των ιστορικών συνομιλιών τους με απώτερο στόχο την επαναπροσέγγιση των δύο χωρών ώστε η Αβάνα και η Ουάσιγκτον να γυρίσουν σελίδα σε μια αντιπαράθεση 50 και πλέον ετών.

Αυτές οι διήμερες συνομιλίες είναι οι πρώτες από τη στιγμή που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο ανακοίνωσαν την 17η Δεκεμβρίου την επίτευξη μιας ιστορικής λύσης στο διπλωματικό αδιέξοδο μεταξύ τους έπειτα από 18 μήνες μυστικών διαπραγματεύσεων.

Ήδη ο πρόεδρος Ομπάμα προανήγγειλε την άρση των οικονομικών κυρώσεων και του εμπάργκο που διαρκεί 53 χρόνια σε βάρος της νήσου και κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας για την Κατάσταση της Ένωσης χθες επισήμανε ότι «τερματίζουμε μία πολιτική η ημερομηνία λήξης της οποίας έχει περάσει εδώ και πολύ καιρό».

Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στο θέμα της μετανάστευσης σήμερα και στην αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων αύριο.

Και οι δύο πλευρές αναμένεται να επισημάνουν τους μακροπρόθεσμους στόχους τους. Η Κούβα από τη μία θα αναζητήσει τρόπους για την άρση του εμπάργκο των ΗΠΑ και θα ζητήσει από την Ουάσιγκτον να την διαγράψει από τον κατάλογο των κρατών που χρηματοδοτούν την τρομοκρατία, ενώ από την άλλη οι Αμερικάνοι θα ασκήσουν πιέσεις για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, η Κούβα αναμένεται να εκφράσει τη δυσφορία της για την αμερικανική νομοθεσία που προβλέπει τη χορήγηση θεώρησης διαβατηρίου στους Κουβανούς αμέσως μόλις φθάνουν στην αμερικανική επικράτεια, καθώς σύμφωνα με την Αβάνα αυτό ευνοεί την παράνομη διακίνηση μεταναστών.

Πάντως χθες ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του κουβανικού υπουργείου Εξωτερικών έκανε έναν διαχωρισμό των εννοιών της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων και της εξομάλυνσης των σχέσεων.

«Η Κούβα δεν εξομαλύνει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Η Κούβα αποκαθιστά τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Η εξομάλυνση των σχέσεων είναι μια πιο μακρά και πιο περίπλοκη διαδικασία» σημείωσε ο ίδιος.

Ο αξιωματούχος είπε ότι η εγκαθίδρυση «υγιών» διπλωματικών σχέσεων προϋποθέτει οι ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο, να βγάλουν την Κούβα από τον κατάλογο των τρομοκρατικών χωρών και να σταματήσουν να προσλαμβάνουν Κουβανούς γιατρούς που έχουν αυτομολήσει.

Οι συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών ξεκίνησαν στις 16:00 (ώρα Ελλάδας) και επικεφαλής από την αμερικανική πλευρά είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Αμερική Άλεξ Λι, ενώ από την κουβανική πλευρά η διευθύντρια του ΥΠΕΞ αρμόδια για τις ΗΠΑ, Χοσεφίνα Βιδάλ.

Πηγή: ΑΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μπαράκ Ομπάμα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

ΗΠΑ και Κούβα αποκαθιστούν τις διπλωματικές τους σχέσεις

Η πρώτη αποστολή του Κογκρέσου στην Κούβα

SHARE:

24Media Network