Ξέσπασμα Φιντέλ Κάστρο: Η Κούβα δεν έχει ανάγκη τα δώρα των Αμερικανών

Ξέσπασμα Φιντέλ Κάστρο: Η Κούβα δεν έχει ανάγκη τα δώρα των Αμερικανών

Η Κούβα "δεν έχει ανάγκη τα δώρα" των Αμερικανών, λέει ο Φιντέλ Κάστρο που σπάει τη σιωπή του με επιστολή-καταπέλτη, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη Ομπάμα και τη συναυλία των Rolling Stones. "Ακούσαμε τον Ομπάμα και παραλίγο να πάθουμε έμφραγμα", γράφει

Ηγετική επανεμφάνιση Φιντέλ Κάστρο. Ο πρώην πρόεδρος της Κούβας δήλωσε σήμερα ότι, παρά την πρόσφατη ιστορική επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα, η Κούβα δεν θα ξεχάσει τις αντιπαραθέσεις που είχε στο παρελθόν με τις ΗΠΑ και διευκρίνισε ότι το νησί "δεν έχει ανάγκη δώρα".

"Δεν έχουμε ανάγκη να μας κάνει η αυτοκρατορία δώρα", προειδοποίησε ο πατέρας της κουβανικής επανάστασης, ο οποίος είναι σήμερα 89 ετών και έχει αποσυρθεί από το 2006 από την εξουσία, σε κείμενό του που δημοσιεύθηκε μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην Κούβα.

Σε μακροσκελή επιστολή με τίτλο "Ο αδελφός Ομπάμα", ο πρώην πρόεδρος της Κούβας καυτηριάζει "τα σιροπιασμένα λόγια" του Ομπάμα στην ομιλία που ο Αμερικανός πρόεδρος εκφώνησε την περασμένη εβδομάδα στην Αβάνα.

"Κινδυνεύσαμε να πάθουμε έμφραγμα ακούγοντας τα λόγια αυτά του Αμερικανού προέδρου", συνεχίζει στο ίδιο ύφος ο πρώην Λίντερ Μάσιμο, πριν υπενθυμίσει έναν μακροσκελή κατάλογο από περασμένες και υφιστάμενες διενέξεις μεταξύ των δύο χωρών παρά τη θεαματική προσέγγιση που άρχισε στα τέλη του 2014.

"Ας μην έχει κανείς ψευδαισθήσεις ότι ο λαός αυτής της ευγενικής και ανιδιοτελούς χώρας θα απαρνηθεί τη δόξα και τα δικαιώματα, τον κεκτημένο πνευματικό πλούτο που έχει επιτευχθεί χάρη στην ανάπτυξη της εκπαίδευσης, της επιστήμης και του πολιτισμού", προειδοποίησε ο πρώην πρόεδρος σ' αυτή την επιστολή που δημοσιεύεται από την κρατική εφημερίδα Granma.

Στην ομιλία του που αναμεταδόθηκε την περασμένη εβδομάδα από τα κουβανικά μέσα ενημέρωσης, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε καλέσει την Αβάνα "να θάψει το τελευταίο απομεινάρι του Ψυχρού Πολέμου", ενώ στη συνέχεια είχε μιλήσει υπέρ των δημόσιων ελευθεριών και της δημοκρατίας στο νησί.

"Η ταπεινή μου πρόταση είναι να σκεφθεί και να μην προσπαθεί να καταλήξει σε θεωρίες για την κουβανική πολιτική", απάντησε ο Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος πάντως ουδέποτε ετάχθη κατά της προσέγγισης με τον πρώην εχθρό, την οποία προάγει ο αδελφός του, ο Ραούλ.

Ο Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος στις 13 Αυγούστου κλείνει τα 90, δεν έχει εμφανισθεί δημόσια από τον Ιούλιο του 2015, όμως τα επίσημα μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν τακτικά φωτογραφίες του πρώην αρχηγού του κράτους να υποδέχεται στην κατοικία του προσωπικότητες και αρχηγούς φιλικών κρατών.

(Με πληροφορίες από: ΑΜΠΕ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Όταν οι Rolling Stones έπαιξαν τσάμπα στην Κούβα. Τα καρέ του ιστορικού live

Οι Rolling Stones στην Αβάνα

Ομπάμα: Ο δυτικός συνασπισμός θα συνεχίσει να πλήττει το ISIS

Ομπάμα στην Κούβα: Με συνάντηση με αντικαθεστωτικούς και μπέιζμπολ κλείνει το ταξίδι

Ο Ομπάμα καταδικάζει τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες

Κούβα: Αντάρτες της FARC στον αγώνα μπέιζμπολ που παρακολούθησε ο Ομπάμα

SHARE: