Χιλή: Ρεβεγιόν στους δρόμους για τους χιλιάδες εξεγερμένους

Χιλή: Ρεβεγιόν στους δρόμους για τους χιλιάδες εξεγερμένους
Μουσικοί στους δρόμους του Σαντιάγο AP

Οι κινητοποιήσεις στη Χιλή δεν σταμάτησαν ούτε την πρωτοχρονιά. Αντιθέτως, οι εξεγερμένοι άλλαξαν το χρόνο στους δρόμους.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Τρίτης [ξημερώματα Τετάρτης ώρα Ελλάδας] στην Πλατεία Ιταλίας στο Σαντιάγο της Χιλής, επίκεντρο του κινήματος διαμαρτυρίας που εκδηλώθηκε τη 18η Οκτωβρίου, επιλέγοντας να γιορτάσουν μια «νέα χρονιά με αξιοπρέπεια».

Η ατμόσφαιρα ήταν γιορτινή, μολονότι η κατάσταση στη χώρα παραμένει τεταμένη. «Φέτος δεν θα μπορούσα να μην είμαι εδώ», είπε ο Ραφαέλ Βεργάρα, 45 ετών, που πήγε στο χώρο αυτό μαζί με πολλούς άλλους πολίτες έπειτα από προσκλήσεις μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης. Η Πλατεία Ιταλίας έχει μετονομαστεί από τους συμμετέχοντες στις μαζικές κινητοποιήσεις των τελευταίων μηνών στη Χιλή «Πλατεία Αξιοπρέπειας».

Η αστυνομία ανέπτυξε σχεδόν 1.000 στελέχη της γύρω από την εμβληματική αυτή πλατεία. Η Ελεονόρ, 37χρονη φαρμακοποιός, είπε πως πήγε να γιορτάσει την έλευση του νέου έτους «σε μια χώρα που αφυπνίστηκε», όπου η κατάσταση «μπορεί να γίνει καλύτερη, με ένα νέο Σύνταγμα και περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη».

Άλλοι Χιλιανοί όμως, που εκφράζουν ανησυχία για το ότι τα βίαια επεισόδια συνεχίζονται στο κέντρο της πρωτεύουσας, προβλέπουν βαριές συνέπειες για την οικονομία. Παρ’ όλ’ αυτά, πρόσφατες δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι πάνω από το 60% των Χιλιανών υποστηρίζει το κίνημα κοινωνικής αμφισβήτησης.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν επίσης στη Βαλπαραΐσο (κεντρική Χιλή), που έχει γίνει επανειλημμένα, όπως και η πρωτεύουσα, θέατρο βίαιων επεισοδίων μεταξύ των διαδηλωτών και αστυνομικών, λεηλασιών και υλικών φθορών, ενώ το ίδιο προβλεπόταν να γίνει «σε όλους τους τόπους όπου έγιναν εκκλήσεις για τη συμμετοχή στις διαδηλώσεις», σύμφωνα με τη διοίκηση της αστυνομίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα