Ξυπνούν μαύρες μνήμες στη Γερμανία: 6.000 νεοναζί κατά προσφύγων

Ξυπνούν μαύρες μνήμες στη Γερμανία: 6.000 νεοναζί κατά προσφύγων
Ακροδεξιοί διαδήλωσαν στο Chemnitz, της Γερμανίας, μετά τη δολοφονία ενός 35χρονου από έναν Ιρακινό και έναν Σύρο, απαιτώντας την έξοδο των ξένων από την πόλη (AP Photo/Jens Meyer) AP

Περί τους 6000 ακροδεξιούς διαδήλωσαν στην πόλη Chemnitz της Γερμανίας και συγκρούστηκαν με 1500 πολίτες που τάχθηκαν υπέρ της εισόδου των προσφύγων στη χώρα. Δέκα ανακρίνονται, για ναζιστικό χαιρετισμό που απαγορεύεται στη Γερμανία.

Περίπου 6.000 ακροδεξιοί διαδηλωτές ,που φώναζαν συνθήματα των νεο-Ναζί και χαιρετούσαν ναζιστικά, συγκρούστηκαν το βράδυ της Δευτέρας 27/8 στη γερμανική πόλη Chemnitz με 1500 άτομα που διαδήλωναν την ίδια ώρα, για το δικαίωμα των προσφύγων στην ελεύθερη είσοδο στη χώρα. Αφορμή για το αντάμωμα ήταν η σύλληψη ενός Ιρακινού και ενός Σύρου, ως υπεύθυνων για τη δολοφονία ενός 35χρονου Γερμανού. Η αστυνομία έκανε χρήση νερού και σπρέι πιπεριού, για να τους χωρίσει.

Είχε προηγηθεί η βίαιη διαδήλωση της Κυριακής 26/8, στην ίδια πόλη, όταν 800 διαδηλωτές περπάτησαν στους δρόμους της πόλης και ζητούσαν να φύγουν οι ξένοι. Εκπρόσωποι του κόμματος Alternative for Germany δήλωσαν πως “επρόκειτο για αυθόρμητη αντίδραση στη δολοφονία ενός Γερμανού”.

Οι αρχές του Chemnitz ενημέρωσαν πως 10 ανακρίνονται, για τους ναζιστικούς χαιρετισμούς που απαγορεύονται στη χώρα. Στην έρευνα για τον εντοπισμό τους βοήθησαν τα videos που αναρτήθηκαν στα social media και όπου μπορείτε να ακούσετε τους νεο-Ναζί να φωνάζουν “German, social and national. Free, social and national”, φράσεις που συνδέονται έντονα με το νεοναζιστικό κίνημα. Οι αρχές πρόσθεσαν και ότι οι εχθροπραξίες περιορίστηκαν με μερικές γροθιές και ρίψεις μπουκαλιών.

Τα media της χώρας ανέφεραν πως η αστυνομία πιάστηκε απροετοίμαστη και έχασε τον έλεγχο των 2000 διαδηλωτών. Αυτό είναι το τελευταίο δείγμα του διχασμού που ‘χει προκληθεί στη Γερμανία, μετά το ελεύθερο στην είσοδο προσφύγων στη χώρα. Η Καγκελάριος Άνχελα Μέρκελ έχει δεχθεί δριμεία κριτική, από τους πολιτικούς της αντιπάλους για την απόφαση του 2015 να κρατήσει ανοιχτές τις πόρτες του έθνους, για όσους Σύρους αναζητούν άσυλο, δεδομένου του πολέμου στη χώρα τους. Μόνο εκείνο το έτος μπήκαν στη Γερμανία ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, με τους πολιτικούς αναλυτές να την αναφέρουν ως το λόγο που είδε απότομη άνοδο η ακροδεξιά.

Ο επικεφαλής του Αριστερού κόμματος, στο Chemnitz, Τim Detzner δήλωσε στο Reuters πως “μέσω της διαδήλωσης, θέλαμε να δείξουμε ότι η πόλη μας έχει μια άλλη πλευρά που είναι κοσμοπολίτικη και αντιτίθεται στη ξενοφοβία”. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Heiko Maas είπε σήμερα (Τρίτη 28/8) πως “αντι-μεταναστευτικές διαδηλώσεις είναι απαράδεκτες. Η πλειοψηφία των Γερμανών θέλουν μια ανοιχτή, κοσμοπολίτικη και γεμάτη σεβασμό Γερμανία, όπου οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον με σεβασμό. Είναι καταστροφικό τι μπορούν να κάνουν ο ένας στον άλλον”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα