Υφαντής στο NEWS 24/7: Η Τουρκία εκβιάζει, οι κυρώσεις πρέπει να μπουν πάλι στο τραπέζι

Υφαντής στο NEWS 24/7: Η Τουρκία εκβιάζει, οι κυρώσεις πρέπει να μπουν πάλι στο τραπέζι
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Υφαντής αναλύει τις νέες προκλητικές κινήσεις της Αγκυρας στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο.

Η Τουρκία προκαλεί. Δεν είναι κάτι καινούργιο βέβαια αλλά αυτή τη φορά η ολική επαναφορά του Ορούτς Ρέις στην Ανατολική Μεσόγειο έρχεται λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με του Μεβλούτ Τσαβούσογλου που είχε ως κύριο θέμα την έναρξη των διερυερητικών επαφών.

Ποιες, όμως, διερευνητικές επαφές μπορούν να γίνουν με το Ρέις στα 7 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο; Στην πραγματικότητα η Τουρκία εκβιάζει.

Ο Κωνσταντίνος Υφαντής, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αναλύει την κατάσταση για λογαριασμό του News24/7 έτσι όπως έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ώρες.

“Η ερμηνεία της νέας αυτής κίνησης της Τουρκίας, της επιστροφής του Ορούτς Ρέις δηλαδή, έχει πολλά επίπεδα. Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι από την καθυστέρηση του ορισμού της ημερομηνίας για την έναρξη των διερευνητικών επαφών, η Τουρκία, προφανώς, κατάλαβε ότι δεν θα μπορούσε να είναι ευχαριστημένη με το πως έφτασαν τα πράγματα και η ένταση στην αποκλιμάκωση τις προηγούμενες ημέρες. Συνειδητοποίησε, άρα, ότι επί της ουσίας δεν πήρε τίποτα από αυτά που ήθελε”.

Ο κύριος Υφαντής συμπληρώνει: “Δεν πήρε τίποτα η Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από το ΝΑΤΟ, από το Λευκό Οίκο. Στην Αγκυρα επικρατεί η αντίληψη ότι η αποκλιμάκωση έγινε εις βάρος της Τουρκίας. Η λογική της Αγκυρας πλέον λέει ότι “δεν πρόκειται να κερδίσουμε τίποτα με τις τελευταίες επιλογές μας και πρέπει να διαμορφώσουμε άλλο πλαίσιο διαπραγμάτευσης με όλα τα θέματα πάνω στο τραπέζι, να μπουν όλα τα ζητήματα”. Κοινώς να μπουν όλα τα θέματα της τουρκικής ατζέντας.

Πάμε, άρα, πάλι στην επιλογή των εκβιασμών κατά την προσωπική μου εκτίμηση. Δείχνει αυτό ότι στην Αγκυρα υπάρχει μία πλειοψηφία η οποία λέει, μεταξύ άλλων, η στρατιωτική εμπλοκή στην παρούσα φάση, είναι ίσως μία ελκυστική επιλογή”.

Ποια μπορεί να είναι η αντίδραση της Ελλάδας ήταν η επόμενη ερώτηση: “Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι σκληρή, επισημαίνει τους κινδύνους, η Αθήνα δεν μπορεί πλέον να εμπιστευτεί την Αγκυρα. Η Ελλάδα υπονοεί παράλληλα, ότι ο κατευνασμός της Γερμανίας δεν πρόκειται να δουλέψει και ότι δεν έχει παράξει αποτέλεσμα. Πρέπει να δούμε πως προδιαγράφεται η κατάσταση, κυρίως τις επόμενες ημέρες.

Η Τουρκία φτάνει στα 7 ναυτικά μίλια, πρόκειται για διεθνή ύδατα, αλλά η παρουσία της εκεί σημαίνει ότι αμφισβητεί εμπράκτως το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια. Αμφισβητεί, κατά συνέπεια το Διεθνές Δίκαιο”.

Πρέπει να μπουν οι κυρώσεις πάνω στο τραπέζι; “Τα πάντα πρέπει να μπουν στο τραπέζι. Ας παρακολουθήσουμε το πως θα επαναδραστηριοποιηθεί η γερμανική προεδρία, ο γερμανός ΥΠΕΞ έρχεται έτσι και αλλώς πολύ σύντομα στην Ελλάδα”.

Πως συνδέεται αυτή η κίνηση της επιστροφής του Ορουτς Ρέις με τις τουρκικές κινήσεις στην Αμμόχωστο αλλά και την τουρκική εμπλοκή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ; “Το γενικότερο πλαίσιο είναι σαφές. Το πως βλέπει το ρόλο της η Τουρκία, το πως αντιλαμβάνεται τη στρατηγική θέση της στην ευρύτερη περιοχή και πλέον και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η Τουρκία, ας μην ξεχνάμε, έχει εμπλακεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στη Λιβύη και στη Συρία. Η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για διαπραγμάτευση και στο κυπριακό η λογική της είναι η διχοτόμηση, μία ιδιαίτερη διχοτόμηση που θα δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην ελληνοκυπριακή δημοκρατία. Στην Ελλάδα ασκείται μία πίεση από την Τουρκία με την επιθυμία της αποδοχής της “Γαλάζιας Πατρίδας” με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ο Κωνσταντίνος Υφαντής είναι καθηγητής στις Διεθνείς Σχέσεις με έμφαση στις Σπουδές Ασφαλείας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα