Με αντι-NAVTEX απαντά η Ελλάδα στη νέα παράνομη τουρκική για το Oruc Reis

Με αντι-NAVTEX απαντά η Ελλάδα στη νέα παράνομη τουρκική για το Oruc Reis
Φρεγάτες στο Αιγαίο - φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Με ελληνική αντι-Navtex απαντά η Ελλάδα στη τουρκική Navtex για έρευνες του Oruc Reis νοτίως του Καστελόριζου. Νωρίτερα προηγήθηκε η οργισμένη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο σταθμός του Ηρακλείου Κρήτης της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε αντι-Navtex με αφορμή την παράνομη Navtex που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας για έρευνες του Oruc Reis σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Συγκεκριμένα, η ελληνική Navtex αναφέρει ότι η τουρκική Navtex είναι «παράνομη» και αφορά «σε μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» που «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα». Επίσης, τονίζεται ότι ο σταθμός του Ηρακλείου έχει τη δικαιοδοσία για την έκδοση μηνυμάτων στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Νωρίτερα, ο σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε Navtex με αριθμό FA06 -1262/20 που αφορά σε θαλάσσια περιοχή 6,5 ναυτικά μίλια νότια από το Καστελόριζο και 22 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Ρόδου.

Νωρίτερα προηγήθηκε η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών, όπου η Αθήνα κάλεσε την Άγκυρα να ανακαλέσει τη νέα παράνομη NAVTEX που εξέδωσε την Κυριακή 12/10 για παράνομες έρευνες νοτίως του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε απόσταση μόλις 6,5 ν.μ. από ελληνικές ακτές.

Το Υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί ότι η τουρκική NAVTEX «συνιστά μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή» και διαμηνύει ότι «η Ελλάδα δεν εκβιάζεται» και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

«Μόλις λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, κατά την οποία η τουρκική πλευρά δεσμεύτηκε να προτείνει ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές, καταδεικνύεται και πάλι η αναξιοπιστία της όπως και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί ειλικρινά το διάλογο. Εμμένει σε επιθετικές και έκνομες τακτικές παρελθόντων αιώνων, επιβεβαιώνοντας περίτρανα το ρόλο της ως του κατεξοχήν παράγοντα αστάθειας και παραβατικότητας στην περιοχή. Από τη Λιβύη ως το Αιγαίο και την Κύπρο, τη Συρία, το Ιράκ και πλέον και το Ναγκόρνο Καραμπάχ» σημειώνει το ΥΠΕΞ.

Το Υπουργείο Εξωτερικών καταλογίζει στην Άγκυρα ότι «αγνοεί συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας. Δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια διαλόγου, περιφρονώντας τις προτροπές της Διεθνούς Κοινότητας. Αδιαφορεί προκλητικά στις παροτρύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συμμόρφωση προς τη διεθνή νομιμότητα, ως αυτονόητη προϋπόθεση κάθε βήματος προόδου στις ευρωτουρκικές σχέσεις».

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα