Ζάεφ: Θα εφαρμόσουμε μέχρι τέλους τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ AP

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας μία μέρα μετά τη συνέντευξη του στην οποία έστειλε προειδοποιήσεις για την εφαρμογή της συμφωνίας εξήγησε πώς αυτές έχουν αποδέκτη την ΕΕ και όχι την Ελλάδα προσθέτοντας πώς η συμφωνία θα εφαρμοστεί.

"Θα εφαρμόσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών μέχρι τέλους. Το ίδιο αναμένουμε και από την ελληνική πλευρά». Αυτό είπε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, απαντώντας σήμερα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μια μέρα μετά τη συνέντευξή του στο Euronews στην οποία τόνιζε πώς το "όχι" στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα επηρέαζε την εφαρμογή της συμφωνίας.

"Στη συμφωνία έχουν ενσωματωθεί τα (ενταξιακά) κεφάλαια. Ολοκληρώνουμε με επιτυχία τις παρατηρήσεις που προήλθαν από την ελληνική πλευρά, και τις οποίες και οι ίδιοι εντοπίσαμε. Αναμένουμε και η ελληνική πλευρά να προβεί σε συγκεκριμένα βήματα, όπως η αλλαγή των πινακίδων. Στόχος είναι να στείλουμε αδιαμφισβήτητο μήνυμα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να εφαρμοστεί μέχρι τέλους, διότι οδηγεί σε στρατηγική εταιρική σχέση, οφέλη για τη χώρα μας, μας φέρνει ένα νέο φίλο -τον νότιο γείτονά μας- και ανοίγει πολλές προοπτικές" είπε ο Ζάεφ.

ADVERTISING

Στη συνέχεια εξήγησε ότι η προειδοποίησή του για την πιθανότητα μη εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις, απευθυνόταν προς την ΕΕ και όχι προς την Ελλάδα. «Κατά τον ίδιο τρόπο, ο Ζάεφ απείλησε τις ευρωπαϊκές χώρες ότι θα παραιτηθεί στην περίπτωση που δεν ανοίξουν οι ενταξιακές συνομιλίες, μια κίνηση που διόλου εντυπωσίασε τη γαλλική πλευρά» σημειώνει η τοπική εφημερίδα "Republika".

"Στόχος ήταν να σταλεί μήνυμα προς την ΕΕ, και όχι προς τον ελληνικό λαό ή τους πολιτικούς, να μεριμνήσει για τα (ενταξιακά) κεφάλαια, διότι πρέπει να τα ανοίξουμε το συντομότερο δυνατόν. Έχει αλλάξει το Σύνταγμα του κράτους, η αλλαγή του ονόματος εφαρμόζεται παντού, έχει καταστεί καθημερινότητα. Λυπάμαι που η αντιπολίτευση δεν το χρησιμοποιεί. Έτσι στέλνει ένα πολύ σοβαρό μήνυμα, πρώτα απ’ όλα για μη σεβασμό του Συντάγματος, ενώ έχει φιλοδοξίες και προτίθεται να ανέλθει στην εξουσία. Τι θα γίνει εάν καταστεί εξουσία; Αμέσως προκλήσεις και δύο-τρία νέα βέτο. Ο Θεός ας μην επιτρέψει να σκεφτούμε καν ένα τέτοιο ενδεχόμενο" υπογράμμισε, σύμφωνα με το τηλεγράφημα, ο Ζάεφ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βόρεια Μακεδονία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ζάεφ: Το "όχι" στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις επηρεάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών

SHARE:

24Media Network