Ζιμπάμπουε: Λάθος ομιλία εκφώνησε στο κοινοβούλιο ο πρόεδρος Μουγκάμπε

Ζιμπάμπουε: Λάθος ομιλία εκφώνησε στο κοινοβούλιο ο πρόεδρος Μουγκάμπε

H αντιπολίτευση αμφισβητεί τη διανοητική κατάσταση του προέδρου της χώρας, ο οποίος συμπληρώνει 91 χρόνια ζωής. Ο Μουγκάμπε διάβασε την ομιλία που είχε εκφωνήσει και στις 25 Αυγούστου

Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε ανέγνωσε στο κοινοβούλιο της χώρας του σήμερα την ίδια ομιλία που είχε εκφωνήσει και πριν από έναν μήνα, γεγονός που οδήγησε την αντιπολίτευση να αμφισβητήσει την καλή υγεία του 91χρονου ηγέτη που κυβερνά αδιαλείπτως από το 1980.

Ο Μουγκάμπε διάβασε την ομιλία που είχε εκφωνήσει και στις 25 Αυγούστου, όταν εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κίνα θα βοηθήσει τη Ζιμπάμπουε να αναζωογονήσει την οικονομία της, χωρίς κατά τα φαινόμενα να αντιληφθεί ότι εκφωνούσε λάθος κείμενο.

Ο εκπρόσωπός του, Τζορτζ Τσαράμπα, είπε στη συνέχεια στην εφημερίδα The Herald, ότι το μπέρδεμα των δύο ομιλιών οφείλεται σε ένα λάθος στη γραμματεία της προεδρίας και ότι εξετάζεται η λήψη πειθαρχικών μέτρων.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Κίνημα Δημοκρατικής Αλλαγής (MDC), υποστηρίζει ότι το λάθος αυτό θέτει εν αμφιβόλω το κατά πόσο είναι σε θέση να συνεχίσει ο Μουγκάμπε να κυβερνά τη χώρα. "Πρόκειται για ιστορική γκάφα. Οποιοσδήποτε έχει σώας τας φρένας θα καταλάβαινε αμέσως ότι ήταν η λάθος ομιλία", είπε ο εκπρόσωπος του κόμματος, Όμπερτ Γκούτου, καλώντας τον 91χρονο πρόεδρο να παραιτηθεί.

Ο Ίνοσεντ Γκονέζε, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του MDC, διευκρίνισε ότι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης παρακολούθησαν ησύχως την ομιλία γιατί επτά από αυτούς έλαβαν ένα ανώνυμο μήνυμα στα κινητά τηλέφωνά τους, που τους προειδοποιούσε να μην διακόψουν τον Μουγκάμπε. "Το μήνυμα που ξεκινά με τη λέξη «Θάνατος» είχε σταλεί από αριθμό με απόκρυψη και ανέφερε ότι η ασυλία των βουλευτών σταματά στις πόρτες του κοινοβουλίου. Προειδοποιούσε τους βουλευτές να προσέχουν τι κάνουν στο κοινοβούλιο και να μην διακόψουν την προεδρική ομιλία", είπε.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας, οι βουλευτές του MDC παρέμειναν σιωπηλοί ενώ τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος ZANU-PF χειροκροτούσαν ανά διαστήματα τον Μουγκάμπε.

Πηγή: ΑΠΕ

SHARE:

24Media Network